Vakitçi akaryakıt indirimini sordu

Saadet Partisi Çorlu İlçe Başkanı Murat Vakitçi, akaryakıt fiyatlarının dünyada yüzde 58 oranında düştüğünü belirterek Türkiye’de neden indirim yapılmadığını eleştirdi. Vakitçi “Duble yollar yapmakla övünen Hükümet, o yollarda dünya fiyatları ile aynı düzeyde benzin ve mazot ile araç kullanma imkanını vatandaşından esirgiyor” dedi

Vakitçi akaryakıt indirimini sordu
22 Ocak 2015 Perşembe 08:57

 BÜTÜN DÜNYADA DÜŞTÜ

Dünya piyasasındaki petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşün, iç piyasada akaryakıta gerektiği gibi yansımadığını ifade eden Vakitçi, “Dünyada petrolün varili, son 7 ayda yüzde 58 düşerken, Türkiye’de benzin ve motorindeki indirimin yüzde 19’da kalmasının açıklanacak bir durum değildir. Hükümetlerin ekonomik beceriksizliklerini örtmek için yüksek vergilerle vatandaşa sunulan petrolün sanayi ve bir çok enerji kaynağının hammaddesi olduğunu bununda reel sektörde yatırımı ve üretimi düşürdüğünü bununla birlikte işletme giderlerini artıran “vergilendirilmiş pahalı petrol” nedeniyle sanayinin çarkları durunca da, milyonlarca genç nüfusumuz çalışma imkanından mahkum kalıyor . Böylece Hükümetin 12 yıldan beri düşüremediği işsizlik, daha da artıyor. Petrolün mevcut varil fiyatına göre Türkiye’de benzinin yurtdışından alıştaki indirimine göre birebir yansıtılması halinde benzinin litre fiyatı 2.1 TL’ye, motorinin litresi de 1.8 TL’ye düşmesi gerekiyor. Oysa Hükümet ekonomiyi düzeltmek için, girdi maliyetlerini düşürmek, faizden kazanan rantiyeci yerine reel sektör üretimini teşvik, kaynak ve tasarruf paketleri yerine, kısa yoldan petrole vergide ısrar ediyor. Bunun İçin Türkiye vatandaşları 1 litre benzinde toplamda 2,84 TL, motorinde ise 2,18 TL vergi veriyor. Yapısal reform paketleri açıklayarak, kamuda plaket verilmesini engellemek gibi komik tedbirler yerine Hükümet’in petrol gibi girdi maliyetlerini hem de yurtdışından ithal ederken de indirimli aldığına düşürmek, ekonomistlere göre Türkiye’de yatırım, üretim ve işsizliğe çare olarak öneriliyor. Oysa dünya piyasalarında petroldeki rekor düşüşe rağmen, bu durum İnsafsızlık, acımasızlık, sömürünün dikalası”dır.Aakaryakıt fiyatları olması gereken düzeye çekilerek, bu ayarlama şehir içi toplu taşıma ücretlerine de aynen yansıtılmalıdır. Akaryakıt fiyatlarına petroldeki yüzde 58’e varan düşüşün yansıtılması durumunda, giderlerin yarısını yakıtın oluşturduğu toplu taşıma maliyetlerini toplamda en az yüzde 30 oranında düşürülmesi gerekir.” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.