Vize tarihini koruyor

Bölgede tarihi ile öne çıkan ilçeler arasında yer alan Vize’de geçmişi korumak amacıyla yürütülen Sokak Sağlıklaştırma Projesi’nin açılış töreni ise yarın yapılacak

Vize tarihini koruyor
16 Mayıs 2012 Çarşamba 16:20

Vize Belediyesi ve Trakya Kalkınma Ajansı’nın birlikte yürüttüğü Vize Sokak Sağlıklaştırma Projesi kapsamında bugün Tarih ve Kültür Sempozyumu düzenlenirken, Sokak Sağlıklaştırma Projesi’nin açılış töreni ise yarın yapılacak.
AÇILIŞ YARIN SAAT 15.00’DA
Sempozyum bugün günü saat 09.30’da Vize Meslek Yüksek Okulu Konferans Salonu’nda yapılacak. Sokak Sağlıklaştırma Projesi Açılış Töreni ise Cuma günü saat 15.00’da Mimar Sinan Mahallesi’nde gerçekleştirilecek.
TARİHİ YAPILARI ZARAR VERMEDEN KORUMAYI AMAÇLIYORUZ
Projenin Vize Mimar Sinan Mahallesi Karakol Caddesi, Hisar Caddesi ve Ara Sokak’ı kapsadığını kaydeden Vize Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz, "Projedeki hedefimiz,  tarihi yapılar ile çevreye uyumlu malzeme seçimleri ve düzenlemelerle, projeye konu olan sokakları özgün fiziksel yapısını bozmadan koruyarak iyileştirmektir" şeklinde konuştu.
Yılmaz, Trakya Kalkınma Ajansı 2010 yılı Küçük Ölçekli Altyapı ve Mali Destek Programı kapsamında hazırlanan projenin finansmanının ise Trakya Kalkınma Ajansı ve Vize Belediyesi tarafından sağlanmakta olduğunu dile getirdi.
TARİH FIŞKIRIYOR
Tarihte değişik isimlerle anılan kent Byzia, Bizye, Bida, Biza, Vyza, Vizii ve son olarak da Vize olarak bilinmektedir. İsmin kökü Byzas'tan gelmekte olup Byzas Poseidon'un bir oğlunun adıdır. Aynı zamanda Byzas, Trak dilinde keçi anlamına gelmekte olup Trakların çokça kullandıkları bir isimdir. Ayrıca Byzas isimli efsanevi bir Trak Kralının adından geldiği söylenir ki bu Byzas Su Perisi Semestra'nın oğludur. Ayrıca Yunan Mitolojisinde Kaynak Perisinin adı Byzia'dır. Vize'nin her dönemde isminin suyunun bolluğu ile anıldığı düşünülürse bu da akla yatkın bir ihtimaldir.
BİRÇOK MEDENİYETE EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Vize'nin bilinen ilk resmi sahipleri Trakların bir kolu olan Astai'lerdir. Daha sonraları Persler, Romalılar, Keltler, Peçenekler, Bizanslılar, Bulgarlar hakim olmuş ve son olarak Osmanlılar ile Türk egemenliği başlamıştır. Önemli tarihi eserler arasında Ayasofya Kilisesi, Türkiye Trakyası'nda bilinen tek antik tiyatro, kaya kiliseleri, manastır, Trak tümülüsleri, kale surları, çeşmeler sayılabilir. Doğal güzellikleri arasında da henüz kirlenmemiş olan dereleri, ormanları, Kıyıköy beldesinin temiz denizi ve geniş kumsalları ile Balkaya Köyü ve Kıyıköy arasındaki başta Yenesu Mağarası olmak üzere mağaralar sayılabilir. Yenesu mağarası 1620 m. uzunluğuyla Trakya'nın 3. büyük mağarasıdır.



Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.