Yüceer, Kadın girişimcilere hitap etti

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Ankara’da Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) gerçekleştirdiği etkinliğe katıldı. Kadın girişimcilere hitap eden CHP’li Yüceer, partisinin kadın politikalarını anlattı. “Türkiye’de kadınlar ekonomide, eğitimde, istihdamda, toplumda, siyasette eşitsiz konumdadır” diyen Yüceer, kadın konularının sorununun da, çözümünün de kaynağının ‘toplumsal zihniyet dönüşümü’ olduğunu söyledi

Yüceer, Kadın girişimcilere hitap etti
18 Kasım 2013 Pazartesi 07:36

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) Milletvekilleri Buluşması adı altında gerçekleştirdiği etkinlikte, kadın sorunlarına dikkat çekti ve partisinin politikalarını kadın girişimcilerle paylaştı. Ankara'da düzenlenen toplantıya milletvekilleri ve parti temsilcileri de katıldı. Partisi adına konuşma yapan Yüceer, Türkiye’deki kadın sivil toplum hareketinin özellikle son 20 yılda kadın erkek eşitliğinin önündeki engellerin kaldırılmasında, kadın sorunlarının yüksek sesle dilde getirilmesinde etkin bir rol oynadığını söyledi.  

AYDINLANMANIN ADI ATATÜRK

Türkiye’de kadın sorunlarını çözmeyi ve kadın erkek eşitliğini sağlamayı amaçlayan politika yapma ve uygulama süreçlerinde kadın hareketinin katılımının olmazsa olmaz olduğunun altını çizen Yüceer,  Trakya’da, Anadolu’da “aydınlanmanın”  çağdaşlaşmanın adının Atatürkçülük olduğunu kaydetti.  Çağdaşlığın, demokrasinin, gelişmişliğin temel kriterinin ve kadın erkek eşitliği olduğu gerçeğiyle kadınların, kadın hakları konusunda en büyük desteği Atatürk’ten aldığını söyleyen Yüceer,  Cumhuriyetin, devrimlerin odak noktasında kadınların olduğunu ifade etti.

ŞİDDETİN, CİNAYETİN NEDENİ NE?
Türkiye’de kadınların ekonomide, eğitimde, istihdamda, toplumda, siyasette eşitsiz konumda olduğunu kaydeden Yüceer, “Kadın şiddeti, ayrımcılığı ürkütücü boyuttadır. Kadınlar için bu durum, en temel insan hakkı olan yaşam hakkına tam olarak sahip olamamaya varan bir dizi sorun yaratmaktadır. Kadına şiddetin, ayrımcılığın önlenmesine ilişkin uluslar arası sözleşmelerde imzamız, mevzuatımızda yasal düzenlemelerimiz var. Yapılan değişiklikler ile birçok yasada, kadınlar lehine düzenlemeler yapılmıştır. O zaman bir türlü lehimize çeviremediğimiz bu rakamların, şiddetin, cinayetin sebebi ne?” diye sordu. 

SORUN: KADIN ERKEK AYRIMCILIĞI
“Bugün hepimizin kabul ettiği görüş kadın sorununun kaynağının da, çözümünün de ‘zihniyet’ olduğu ve ‘zihinsel dönüşüme’ ihtiyaç olduğudur” diyen Yüceer, uygulanmayan, kağıt üzerinde kalan imzaların ve yasaların sorunun çözümüne sağlamadığını, bütün  sorunların temelinde kadın-erkek ayrımcılığının yattığını kaydetti.

ZİHNİYET DEĞİŞİMİ-DÖNÜŞÜMÜ
CHP’li Yüceer, konuşmasına şöyle devam etti:
Kadın sorunu bir ‘zihniyet sorunudur’ ancak ‘zihniyet değişimi- dönüşümü’ ile çözülebilir. Kadının kimliği, eşitliği, toplumun bilincine işlenmediği takdirde, hangi yasal düzenleme yapılırsa yapılsın hangi önlem alınırsa alınsın bu konuda bir yolun kat edilemeyeceği açıktır.
Değiştirilmesi, dönüştürülmesi gereken zihniyet: kadın erkek eşitliğine inanmayan; kadını eşit birey olarak görmeyen;  kadının ne giyeceğine, nasıl yaşayacağına, kiminle evleneceğine, kaç çocuk doğuracağına, nasıl doğuracağına karar vermeyi kendine, kadın itiraz ettiğinde şiddeti, ona cinayeti hak gören zihniyettir.

Kadın erkek eşitliğinin, toplumsal, siyasal ve ekonomik alanda sağlanabilmesi için en yüksek seviyede “politik iradeye” ihtiyaç olduğunun altını çizen Yüceer, bu hayati sorunun kısır ideolojik tartışmalara, siyasi hesaplara kurban edildiğini bildirdi.  Kadın hakları kavramının, insan hakları kavramından ayrı tutmanın mümkün olmadığını ile getiren Yüceer, kadının sadece aile içine hapsedilemeyeceğini söyledi.

CHP’NİN KADINA BAKIŞI
Partisinin kadın politikalarını anlatan Yüceer, CHP’nin kadın erkek eşitliğine bakışının sosyal demokrasinin temel ilkeleri olan özgürlük, eşitlik ve adalet çerçevesinde şekillendiğini belirtti. Yüceer, “Kadın erkek eşitliği yurttaşlar açısından bir hak, Devlet açısından temel bir görevdir. CHP kadın sorununa bütüncül bir bakışla yaklaşmaktadır. Partimiz kadınların sadece kağıt üzerinde değil, toplumsal yaşamın tüm alanlarında, eşit hak ve fırsatlara sahip olmalarını, eşit muamele görmelerini, özgür ve eşit insanlar olarak yaşamalarını savunmaktadır. Hedefimiz, Türkiye’yi kendi hayatını belirleyen özgür ve güçlü kadınların ülkesi haline getirmektir. Dolayısıyla en önemli politika hedefimiz, kadının güçlendirilmesi ve toplumdaki erkek egemen yaklaşımın dönüştürülmesidir. Kadınların güçlenmesinin en iyi yolu da eğitim ve ekonomik bağımsızlıktan geçmektedir” dedi.

KADINLARIN ÖNCELİKLİ SORUNLARI
Dünya Ekonomik Forumu (DEF) 2013 Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu’nda Türkiye’nin 136 ülke arasında oldukça kötü bir yerde olduğunu hatırlatan Yüceer, Türkiye’de kadınların öncelikli sorunlarını, ekonomik bağımsızlığın olmaması; nitelikli eğitim olanaklarının yetersizliği; ailede, işte, sokakta şiddet tehdidi, karar alma süreçlerine katılım eksikliği olarak sıraladı. Yüceer, “CHP kadın sorunlarının çözümündeki kararlılığının simgesi olarak Kadın Erkek Eşitliği Sözleşmesi’ni önermektedir” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.