Zemin etüdü raporları masa başında değil yerinde incelenmelidir

Milliyetçi Hareket Partisi Çerkezköy İlçe Başkan Yardımcısı Jeoloji Mühendisi Bilge Nur Şümşet, Çerkezköy’ün zemin sorununa dikkat çekerek bir önemli açıklamalarda bulundu. Şümşet yaptığı açıklamada, ”Birçok sorun olmasına rağmen yetkililer bu sorunları görmezden geliyor. Binanızda her şey kanuna uygun olabilir, fakat zemininiz bozuk olabilir. Zemininiz bozuk ise hiçbir kuvvet binanızı depremde ayakta tutamayacaktır. Zemin etüdü raporları kontrol edilmelidir. Öyle masa başında evrak üzerinde değil, bizzat yerinde incelenmelidir” dedi

Zemin etüdü raporları masa başında değil yerinde incelenmelidir
02 Ocak 2015 Cuma 08:25

 KİMSE TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYMAMIŞTIR

Milliyetçi Hareket Partisi Çerkezköy İlçe Başkan Yardımcısı Jeoloji Mühendisi Bilge Nur Şümşet, Çerkezköy’ün zemini ile ilgili sorunların yetkililer tarafından göz ardı edildiğini söyledi. Dünyanın en aktif deprem kuşaklarından birinde yer alan ülkemizde son 100 yılda 30 civarında büyük deprem meydana ifade eden Jeoloji Mühendisi Bilge Nur Şümşet, “Bu depremlerde de yaklaşık 100 bin kişi yaşamını yitirdi. Depremler yıllık ortalamada 1000 kişinin yaşamına mal oluyor. Bu gerçek tüm Türkiye’de olduğu gibi bizim ilimizde ve ilçelerimizde o kendini yeniden hatırlatana kadar maalesef ki unutulmuştur.  Siyasi iktidar ve yerel yönetimin başındaki insanlar gerek oy kaybetme korkuları, gerek kısa vadede vatandaşa şirin gözükme gayretleri, gerekse bilgisizlikleri sebebiyle binlerce kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan ve olacak olan deprem gerçeği konusuyla hiç ilgilenmemiş, tabiri caizse ellerini taşın altına koymamıştır” açıklamasında bulundu.

ÇERKEZKÖY 3.DERECE DEPREM BÖLGESİDİR

1986 yılında yapılan deprem bölgeleri haritasında Çerkezköy’ün 3.derecede deprem bölgesi olarak görüldüğünün altını çizen Şümşet, “Ancak o yıllarda bilimsel verilere dayandırılmadan hazırlanan, aktif faylara olan uzaklıklar baz alınarak, cetvelle çizilen bu haritalardan ziyade, bir çok araştırmacının yaptığı çalışmalar, bölgemizin zemin durumu, yapı stoğu dikkate alınarak emniyetli bölgede kalınması açısından statik hesaplarda 2. derece deprem bölgesi olarak kabul edilmelidir. Bölgemizde görev yapan mühendis, mimar ve müteahhit arkadaşlarımız imar durumu belgesi aldıklarında UA, ÖA, AJE gibi simgeler ile karşılaşmışlardır. UA: Uygun Alan, ÖA: Önlemli Alan, AJE: Ayrıntılı Jeolojik Etüt Gerektiren alanlardır. AJE’de bakanlık onayı ile önlemli alana alınmadan bina inşa etmek kesinlikler yasaktır” dedi.

ÖNLEM  ALMASI GEREKEN KURUMLAR YEREL YÖNETİMLERDİR

İlçenin geneli itibari ile su baskını açısından önlemli alanlar olduğunu sözlerine ekleyen Bilge Nur Şümşet, “mühendislik problemleri açısından, zeminde gerekli iyileştirmeler yapılmadan (problemli zeminin ortamdan uzaklaştırılarak, granüler malzeme serip sıkıştırmak, kazık temel yapmak v.b.) bina inşa edilemeyecek alanlar ve kütle harekeleri tehlikeleri ve yüksek eğim açısından önlem alınabilecek nitelikte sorunlu alanlardadır. Mevcut belediye yönetimi 9 aylık görev süreleri içinde kaç tane ÖA’lı imar durumu verdi. Kaçında önlem olarak ne yaptınız diye sorulmuştur. Ya da teknik personel imar durumlarına ÖA yazarken bunun ne anlama geldiği bilmekte midir?   Çerkezköy’de zemini gerçekten problemli alanlar vardır. Çerkezköy’de üzerinde okulların bulunduğu, yüksek eğimli heyelan riski taşıyan, 1 metreden başlayarak 15-20 metre sulu kum birimler üzerine oturtulan binalar, sıvılaşma riski taşıyan alanlar, oturma problemi olan, zemini iyileştirilmeden üzerinde yüksek katlı binaların inşa edildiği alanlar, rezonans riski taşıyan yüksek katlı binalar, minareler bulunmaktadır. Bunlar şakaya gelecek, Belediye başkanlarının koltuk sevdalarına, teknik personelin deneyimsizliğine, mühendislerin, mimarların, yapı denetimlerin ve en önemlisi bilinçsiz müteahhitlerin para kazanma hırsına kurban edilecek meseleler değildir. Önemli olan bu bölgelerde yaşanacak muhtemel can kayıplarıdır ve önlem alması gereken kurumlar da yerel yönetimlerdir” ifadelerini kullandı.

MEVCUT BELEDİYE BAŞKANI TARAFINDAN BU SORUNLAR KALE ALINMADI

Zemin ile ilgili sıkıntıların dile getirilmesine rağmen sorunların göz ardı edildiğini savunan Şümşet, “Devletin hemen hemen her bakanlığına bağlı Zemin Araştırma Daire Başkanlıkları varken bütün Büyükşehir Belediyelerinde Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürlükleri varken, depremin herhalde Çerkezköy’ü ve Tekirdağ’ı teğet geçeceğini düşünen bir yerel yönetime sahip olduğumuzdan olsa gerek bütün uğraşlarımıza rağmen bu konu hiç kimsenin dikkatini çekmemiştir. Bir önceki yönetim zamanında kentsel dönüşüm hakkında yapılan toplantıda Çerkezköy’ün zemini ile alakalı sıkıntılarımız o zamanın başkan yardımcısı ile paylaşılmış ve o zaman da hiçbir önlem alınmamıştır. Ve bugün de ne yazık ki mevcut belediye başkanı tarafından bu sorunlar kaile bile alınmamıştır. Bu sebepten dolayı Çerkezköy’ün gerçek sahibi, burada yaşayan ve yaşayacak olan halkımızla bu konuyu paylaşmaya karar verdik” dedi.

HİÇBİR BELEDİYE BAŞKANI BU KONUDA DUYARSIZ KALMAMALIDIR

Şümşet konuşmasının devamında ise şunları söyledi; “Bina projesinin iyi yapılmış olması, denetim firmasının gerekli kontrolleri veya her şeyin kanuna uygun olmasının asıl tehlikeyi ortadan kaldırmaz. Sizler binanızın projelerini çok doğru yaptırmış olabilirsiniz, yapı denetim firması inşaatınızı gerçekten kontrol etmiştir, müteahhit malzemeden çalmamıştır, demiriniz betonunuz tamdır, her şey kanunlara uygundur, fakat unutulmaması gereken ve en başta önlem alınması gereken problem olan zemininiz bozuk olabilir ve siz benim binam yıkılmaz diyemezsiniz. Burada en önemli unsur zemindir. Zemininiz bozuk ise hiçbir kuvvet binanızı depremde ayakta tutamayacaktır. Zemin etüdü raporları kontrol edilmelidir. Öyle masa başında, evrak üzerinde değil, bizzat yerinde incelenmelidir. Belediyeler bunu yapmakla yükümlüdür ve halkını gerçekten seven, onların o koltukta oturmasını sağlayan, o makama layık gören halkının geleceğini, yaşama hakkını düşünen hiçbir belediye başkanı bu konuya duyarsız kalmamalıdır. Bunu halkına borçludur”

TEMENNİMİZ UYARILARIMIZIN DİKKATE ALINMASIDIR

Belediyede çalışmakta olan Jeoloji Mühendislerinin bir buçuk iki yıllığına izne ayrılmasına karşın yerlerine geçici bir Jeoloji Mühendisi alınmasının çok gereksiz olduğunu sözlerine ekleyen Bilge Nur Şümşet, “Belediyemizde çalışmakta olan 2 şehir plancı, 4 harita teknikeri, 4 inşaat mühendisi, 2 makine mühendisi, 1 elektrik mühendisi çok gereklidir. Fakat 1 jeoloji mühendisi gereksiz midir?  Sizler Zemin Etüt raporlarını inşaat mühendislerine, mimarlara kontrol ettirmeye çalıştığınız sürece, hem doğru olmayan işler yapılmaya devam edecek hem de bir günde sonuçlanacak olan işler haftalarca sürmeye ve vatandaş her koşulda mağdur edilemeye devam edecektir. Temennimiz bundan sonraki süreçte bu uyarılarımızın dikkate alınması ve şehrimizde yaşayan vatandaşlarımızın geleceğinin garanti altına alınması için çaba gösterilmesidir. Bizler hemşehrilerimizin geleceği için mevcut yönetimlere elimizden geldiğince yardımcı olmaya hazırız diye konuştu.

Haber: Emrah ÇOĞALAN

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.