Böcek, arı, yılan ve akrep sokmalarına karşı önlem

Özel Çerkezköy Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Tahsin Karaarslan, yaz aylarında görülen böcek, arı, yılan ve akrep sokmalarına karşı neler yapılabileceğini anlattı. Dr. Karaarslan, ilk müdahalenin ardından acilen hastanaye gidilmesini tavsiye etti

Böcek, arı, yılan ve akrep sokmalarına karşı önlem
29 Mayıs 2010 Cumartesi 00:00

    Yazın geldiği şu günlerde yaz aylarında sık görülen böcek, arı, yılan ve akrep sokmalarına karşı neler yapılabilir? Özel Çerkezköy Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Tahsin Kaarslan, zehirli hayvanların yaz aylarında sık sık görülebilen kazalara yol açtığını belirterek, çok dikkatli olunmasını vurguladı. Sivrisinek, tatarcık ve örümcek gibi eklembacaklılar ile sürüngenlere ilişkin önemli uyarılarda bulunan Uz. Dr. Tahsin Karaarslan, şunları anlattı:

BÖCEKLERE KARŞI NELER YAPILMALI
    "Sivrisinek, tatarcık ve örümcek gibi eklembacaklıların sokması ile deride kızarıklık ve şişlik oluşabileceği gibi sıtma ve tatarcık humması denilen enfeksiyon hastalıklarının gelişmesine neden olabilir. Sivrisinek ve tatarcık sokmalarına karşı önlem almak için pencereler ince tül storlarla kaplanabilir yine çocuk beşikleri cibinlik de denen tüllerle korunabilir. Kapalı alanda sprey şeklinde böcek öldürücü kimyasalların kullanılması küçük bebekler için zararlı olabilir. Bu amaçla sivrisinek kovucuları kullanabilir. Sivrisinek ve tatarcıkların ısırdığı yerde oluşan kızarıklık ve kaşıntılı şişliği hafifletmek için kaşıntıyı önleyen kremler kullanılabilir. Sıtma ise aralıklı yükselen titreme ve ateş nöbetleri ile karakterize bir hastalıktır. Bu durumda doktora başvurmak ve özel ilaçlarla tedavi görmek gerekir.

ZEHİR VÜCUTTAN BOŞALTILMALI
    Yılan ve akrep sokmalarında özel ilaçlarla tedavi görmek gerekir. Yılan ve akrep sokmalarında zehrin vücuda yayılmasını önlemek için kızarık olan bölgenin üzeri bir sargı bezi ile atardamar dolaşımını engellemeyecek şekilde sıkılması gerekir. Özellikle yılan sokmalarında diş izinin olduğu yerdeki deri emilerek dışarı tükürmek suretiyle yılan zehri vücutttan uzaklaştırılabilir. Ancak işlem yapacak kişiye yılan zehrinin zarar vermemesi için ağzından açık yara, diş çürüğü gibi bir durumun olmaması gerekir. Bu ilk yardımın ardından en yakın sağlık merkezine başvurulması ve acilen yılan veya akrep  sokmalarına karşı kullanılan özel serumlarla tedavinin devamı ve gelişebilecek diğer yan etkiler açısından ısırılan kişinin 24-48 saat süreyle yatarak gözlenmesi gerekir."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.