Diş Hekimi fobisine artık son

Diş Hekimi korkusu olanlar için Diş Hekimi Subaykan Pandar önemli açıklamalarda bulundu. Diş hekimi fobisinin artık sona erdiğini ifade eden Pandar, "3 çeşit yöntem sayesinde diş rahatsızlığı bulunan vatandaşlarımız rahatlıkla tedavi olabilecekler. Herkes tarafından bilinen genel anestezinin yanı sıra, sedasyon ve bilinçli sedasyon sayesinde artık tüm korkular sona eriyor" dedi

Diş Hekimi fobisine artık son
20 Mayıs 2014 Salı 07:53

DİŞ HEKİMLİĞİ FOBİSİNİ YENMEK İÇİN 3 ÇEŞİT YÖNTEM
Diş Hekimi Subaykan Pandar, yaptığı açıklamalarla diş hekimliği fobisinin artık sona erdiğini belirterek, "Sedasyon ve bilinçli sedasyon uluslararası bir uygulama ve Türkiye'de de fazlalaşmaya başladı. Diş rahatsızlığı olan vatandaşımızın diş hekimi korkusu nedeniyle dişini çürütene kadar bekliyor, bu hastalarımız için sedasyon, bilinçli sedasyon ve genel anestezi dediğimiz yöntemle tüm tedavileri yapabiliyoruz. Bu uygulamalar Türkiye'de de yapılmaya ve yaygınlaşmaya başladı" açıklamasında bulundu.
BİLİNÇLİ SEDASYONU BİLMEMİZ GEREKİYOR
3 uygulamanın da Devlet hastaneleri ve özel kliniklerde de yapılabildiğini altını çizen Pandar, "Bilinçli sedasyonu bilmemiz gerekiyor. Engelli çocuk, kusma refleksi ve diş hekimliği fobisi olanlar bunu rahatlıkla yaptırabiliyorlar. Bilinçli sedasyon (Nitroz Oksit sedasyonu), diş tedavileri sırasında duyulan korku ve endişenin, rahatlığa ve keyfe dönüştüğü, etkili ve kesinlikle güvenilir bir yöntemdir. Hastaların rahatlamasında son derece etkili ve güvenilir olan bu metot, milyonlarca insana diş tedavileri sırasında hissettikleri korku ve endişenin üstesinden gelmeleri için yardımcı oluyor.
Solumaya başladıktan kısa bir süre sonra endişeleriniz hızla uzaklaşarak yerini hoş, ılık bir hisse bırakır. Hastalar bu deneyimi rüya halinde huzur içinde süzülmek olarak tanımlıyor. Korkulu endişeli çocuk ve yetişkinlerde nitroz oksit hoş,rahat ve ağrısız bir diş tedavisi için etkili bir yöntemdir" diye konuştu.
SEDASYON KISA İŞLEMLER İÇİN UYGULANIYOR
Sedasyonda bir yada iki işlem yapılabildiğini sözlerine ekleyen Subaykan Pandar, "Çünkü genel anestezi gibi değil, belli bir dönem soluk alıp veriliyor. Sedasyon kısa işlemler için uygulanıyor. Küçük bir cerrahi işlem yapılacaksa bunda da sedasyon yapılıyor. Sedasyon, sedatif ilaçlarla hastanın tüm reflekslerinin korunarak, derinliği kontrollü olarak ayarlanabilen uyku hali. Anestezi uzmanı tarafından uygulanan bir yöntemdir. Hastanın işlem başlamadan 2 saat öncesinde yeme-içmeye son vermesi gerekir. Sedasyon damar yolu açılması ve solüsyonun verilmesiyle başlar" dedi.
ANESTEZİ UZMANI TARAFINDAN TAKİP EDİLİR
Pandar konulmasının devamında ise, "Damar yolu açılmasına psikolojik ve mental olarak hazır olmayan çocuklarda burundan damla yoluyla sedasyona başlanır, sonrasında damar yolu açılarak işleme geçilir. Hastanın sedasyonu yeterli derinliğe ulaşınca tedavisi başlar. Hastanın vital bulguları (Nabız, solunum, oksijen saturasyonu, tansiyon, vücut sıcaklığı) anestezi uzmanı tarafından monitörize edilerek izlenirken yapılan cerrahi işlem sürdürür. Tedavinin tamamlanmasının ardından sedasyon yüzeyselleştirilerek sonlandırılır. Kullanılan sedatif ilaçlarla sedasyonun süresi ve derinliğinin ayarlanabilmesi sistemin avantajlarından biridir. Uygulama sonrasında sedasyon uygulanan kişi "damar yolu açılması dahil" herhangi bir şey hatırlanmadığı için yapılan işlemin psikolojik travmasından korunmuş olur" ifadelerini kullandı.
BİLİNÇLİ SEDASYON AMERİKA'DA ÇOK YAYGIN
Sedasyon uyku hali uykuda nasıl nefes alıyorsanız öyle oluyor ve bir iki işlem yapılıyor diyerek konuşmasını sürdüren Pandar, şunları söyledi; "Bu işlemlerin hepsinde genel anestezi uzmanı kontrolünde yapılıyor. Anestezi uzmanı belirli kan tahlilleri yapıyor ve o kan tahlillerine göre yapılıyor. Genel anestezi yöntemini çene kırıklarına kullanabiliyoruz. Biz diş hekimi olarak artık bunu da yapabiliyoruz. Operasyon çok büyükse zaten hastanın büyük travmalara dayanamayacağı için genel anestezi uygulanıyor. Sedasyon ve bilinçli sedasyon çok basit şeyler. Bilinçli sedasyon Amerika'da çok yaygın. Bunun yapılması için belirli kurslardan geçmek gerekiyor. Bilinçli sedasyonun 10 yaşın üzerinde olması gerekiyor, yoksa cihaz burunda tutmuyor o zaman. Damar yolu açtırmaya korkan hastalarımızda var bu yüzden bilinçli sedasyon en iyisi. Ağzını açamayan, midesi bulanan, dişini çektirmek için senelerdir bekleyen hastalarımızın korkularına son vermek için uygulanan bir uygulamadır. Trakya bölgesinde de bunlar yayılmaya başladı. Benim uygun gördüğüm anestezi uzmanı kontrolü altında yapılması gerekir."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.