Diyabetlilere özel seminer
Çerkezköy Devlet Hastanesi "Dünya Diyabet Haftası" nedeniyle vatandaşlara yönelik seminer düzenledi. Dr. Levent Mumbuç ve Diyetisyen Ece Saygılı hastane poliklinikler servisinde toplanan vatandaşlara diyabet ile ilgili pratik bilgiler verdi, soruları cevapladı.

Dünya Diyabet Haftası Çerkezköy Devlet Hastanesi’nde verilen bir seminer ile kutlandı. İç Hastalıklar Uzmanı Dr. Levent Mumbuç ve Diyetisyen Ece Saygılı’nın konuşmacı olarak katıldığı semineri Başhekim Necati Karaoğlu ve Başhekim Yardımcısı Ali Fuat Yavaç da dinledi.
1921’DEN BERİ KUTLANIYOR
Slayt eşliğinde diyabet hastalarının katıldığı seminerde pratik bilgiler verilirken, ilk olarak İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Levent Mumbuç konuştu. 14 Kasım Dünya Diyabet Haftası hakkında kısa bilgiler vererek sözlerine başlayan Mumbuç, "Dünya Diyabet Haftası 14 Kasım 1921’den beri kutlanmakta. Bu tarihin nedeni ise insülin’i bulan Fredrick Bantiglin’in doğum tarihi olması" hatırlatmasını yaptı. Şeker (diyabet) hastalarının eğitimli olması halinde hastalığı daha rahat geçirdiğini söyleyen Dr. Mumbuç, "Diyabet hastası diyabeti iyi tanırsa hastalığın yatış süresi azalıyor. İş gücü kaybı azalıyor" dedi.
KAN ŞEKERİ 126 ÜZERİ ÇIKANLAR DİYABET
Bir kişinin diyabet hastası olduğunun kan şekeri oranıyla belirlendiğini kaydeden Dr. Levent Mumbuç, "Kan şekeri 126 üzeri çıkarsa şeker hastası diyoruz. Normal kişide kan şekeri oranı 70-80 arası olur" dedi. Diyabet türleri, gizli şeker, hastalığın tedavisi gibi konularda bilgi veren Dr. Levent Mumbuç, "Diyabet, tip 1 diyabet ve tip 2 diyabet olmak üzere iki tipe ayrılır" diye konuştu.
DİYABETİK BESLENME
Yoğun ilginin olduğu seminerin ikinci kısmında ise Diyetisyen Ece Saygılı konuştu. Diyetisyen Saygılı, diyabet hastalığında düzenli beslenmemenin önemini vurguladı. Düzenli beslenme nedeniyle kilo kontrolü sağlandığını belirten Diyetisyen Saygılı, "Yediğimiz besinlerden enerji alırız. Aldığımız enerji harcadığımız enerjiye eşit olursa biz sağlıklı kiloda kalırız. Bu da kan şekerinin istenmeyen seviyeye gelmesini önler" diye besinlerin önemini özetledi.
POSALI GIDALAR TÜKETİLMELİ
Diyabet hastalarına tavsiyelerde de bulunan Ece Saygılı, posalı besinlerin çokca tüketilmesini önerdi. Posanın kan şekeri ve kan yağına olumlu yönde etkisi olduğunu söyleyen Ece Saygılı, "Posa besinde bulunan ve vücutta sindirilemeyen karbonhidrattır. Kan şekeri ve kan yağına olumlu etkisi vardır. Posa miktarının artması için bayat ekmek yerine kepekli ekmek, pirinç yerine bulgur, meyve suyu yerine meyve, sebze yemekleri, öğünlerde bol salata ve kuru baklagiller tüketilmeli" tavsiyelerinde bulundu.
1921’DEN BERİ KUTLANIYOR
Slayt eşliğinde diyabet hastalarının katıldığı seminerde pratik bilgiler verilirken, ilk olarak İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Levent Mumbuç konuştu. 14 Kasım Dünya Diyabet Haftası hakkında kısa bilgiler vererek sözlerine başlayan Mumbuç, "Dünya Diyabet Haftası 14 Kasım 1921’den beri kutlanmakta. Bu tarihin nedeni ise insülin’i bulan Fredrick Bantiglin’in doğum tarihi olması" hatırlatmasını yaptı. Şeker (diyabet) hastalarının eğitimli olması halinde hastalığı daha rahat geçirdiğini söyleyen Dr. Mumbuç, "Diyabet hastası diyabeti iyi tanırsa hastalığın yatış süresi azalıyor. İş gücü kaybı azalıyor" dedi.
KAN ŞEKERİ 126 ÜZERİ ÇIKANLAR DİYABET
Bir kişinin diyabet hastası olduğunun kan şekeri oranıyla belirlendiğini kaydeden Dr. Levent Mumbuç, "Kan şekeri 126 üzeri çıkarsa şeker hastası diyoruz. Normal kişide kan şekeri oranı 70-80 arası olur" dedi. Diyabet türleri, gizli şeker, hastalığın tedavisi gibi konularda bilgi veren Dr. Levent Mumbuç, "Diyabet, tip 1 diyabet ve tip 2 diyabet olmak üzere iki tipe ayrılır" diye konuştu.
DİYABETİK BESLENME
Yoğun ilginin olduğu seminerin ikinci kısmında ise Diyetisyen Ece Saygılı konuştu. Diyetisyen Saygılı, diyabet hastalığında düzenli beslenmemenin önemini vurguladı. Düzenli beslenme nedeniyle kilo kontrolü sağlandığını belirten Diyetisyen Saygılı, "Yediğimiz besinlerden enerji alırız. Aldığımız enerji harcadığımız enerjiye eşit olursa biz sağlıklı kiloda kalırız. Bu da kan şekerinin istenmeyen seviyeye gelmesini önler" diye besinlerin önemini özetledi.
POSALI GIDALAR TÜKETİLMELİ
Diyabet hastalarına tavsiyelerde de bulunan Ece Saygılı, posalı besinlerin çokca tüketilmesini önerdi. Posanın kan şekeri ve kan yağına olumlu yönde etkisi olduğunu söyleyen Ece Saygılı, "Posa besinde bulunan ve vücutta sindirilemeyen karbonhidrattır. Kan şekeri ve kan yağına olumlu etkisi vardır. Posa miktarının artması için bayat ekmek yerine kepekli ekmek, pirinç yerine bulgur, meyve suyu yerine meyve, sebze yemekleri, öğünlerde bol salata ve kuru baklagiller tüketilmeli" tavsiyelerinde bulundu.