8 cm’lik bezoardan ameliyatsız kurtuldu ​

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi’ne mide ağrısı, şişkinlik, midede huzursuzluk ve dolgunluk nedeni ile başvuran Ramazan Başgül isimli hastanın bilgisayarlı tomografisinde mide lümeninde görülen 7 – 8 santimetre boyutunda bezoar, ameliyata gerek kalmadan başarılı bir endoskopik işlemle çıkartıldı.

8 cm’lik bezoardan ameliyatsız kurtuldu ​
17 Eylül 2018 Pazartesi 16:00

ENDOSKOPİK YÖNTEMLE ÇIKARILDI
Çerkezköy İrmet Hospital Hastanesi’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “59 yaşındaki Ramazan Başgül, hastanemize mide ağrısı, şişkinlik, midede huzursuzluk ve dolgunluk nedeni ile başvurdu. Bilgisayarlı tomografide mide lümeninde yaklaşık 7-8 cm boyutunda bezoar görüldü. Endoskopik olarak kapalı yöntemle çıkarıldı.

AMELİYATA GEREK KALMADI
Hastanemiz Gastroenteroloji Endoskopi Ünitesinde Doç. Dr. Fatih Ermiş ve ekibi olan endoskopi hemşiresi Firdevs Çakmak, Asistan İrem Baygın, Anestezi Teknisyeni Yüksel Mirza’nın gerçekleştirdiği işlemle ameliyata gerek kalmadan kapalı olarak büyük bezoar endoskopik teknikle çıkartıldı. İşlem sonrası anestezi etkisi geçtikten sonra oral beslenmesi açılan hasta şifa ile taburcu edildi.”

MİDEDE BİRİKEN YABANCI MADDELER
Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Ermiş, bezoarlar konusunda bilgilendirmede bulunarak, “Bezoarlar, yetersiz çiğneme ve öğütme, mide çıkış yolu obstrüksiyonu, mide boşalmasında bozukluk gibi birçok faktör etkisi ile midede biriken yabancı maddelerdir. Endoskopik serilerde bezoar sıklığı %0.4 olarak bildirilmektedir. Bezoarlar içeriğine göre fitobezoar, trikobezoar, laktobezoar gibi değişik şekilde adlandırılır. En sık görülen tür sindirilemeyen gıda artıklarına bağlı olan fitobezoarlardır. Bezoarlar mide rahatsızlığı, kilo kaybına neden olmaları yanında mekanik barsak tıkanıklıklarına da neden olabilirler. Direkt grafilerde kolay tanınmazlar.” dedi.

Bezoarların, bilgisayarlı tomografilerin acil olgularda yaygın kullanılmaya başlamasıyla radyolojik olarak saptanabildiğini ifade eden Dr. Ermiş, "Diabetes Mellitus, hipotiroidi gibi peristaltizmde azalma ile seyreden sistemik hastalıklarda ve mide operasyonu geçirmiş olanlarda bezoar sıklığı artmaktadır. Bezoarlar endoskopik veya açık cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir.” diye konuştu.

GELİŞMİŞ TEKNİK EKİPMANA İHTİYAÇ VAR
Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi ve İç Hastalıkları ve Gastroenetroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Ermiş, endoskopik yolla bezoarların parçalanarak çıkartılmasının ancak gelişmiş teknik ekipmana sahip hastanelerde yapılabildiğini ve Trakya bölgesine hizmet vermenin haklı gururunu yaşadıklarını ifade etti.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.