Dahiliyeye dair her şey ​

Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi Doç. Dr. Emine Binnetoğlu kariyer dönemini ve iç hastalıkları branşını anlattı

Dahiliyeye dair her şey ​
22 Kasım 2018 Perşembe 13:53

 EMİNE BİNNETOĞLU KİMDİR?
“1977 Trabzon Araklı doğumluyum. İlkokulu Devlet okulunda okudum. Düzce Anadolu Lisesinden mezun oldum ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesini kazandım. Okulu bitirdikten sonra uzmanlığımı Kocaeli Üniversitesi’nde dahiliye (iç hastalıkları) üzerine karar verdim. Uzmanlığımı aldıktan sonra mecburi hizmetimi Kocaeli’de Derince Eğitim Hastanesi’nde yaptım. 2012 yılında Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nde Yar. Doç. olarak başladım. Orada çalışmalar yaptım ve Doçentlik sınavını kazandım. 2015 yılında Doçent oldum ve son olarak 2018 yılında Özel Optimed Hastanesinde çalışmaya başladım.

DAHİLİYE BÖLÜMÜNÜ TANIMLAR MISINIZ?
Dahiliye zaten iç hastalıkları demek. Dahiliyede de iç hastalıklarında da birçok alt branş bulunmaktadır. Bunlar; nefroloji, romatoloji, hematoloji, gastroenteroloji olup enfeksiyon ve kardiyoloji bölümü de dahiliye bölümünden çıkıp daha sonra farklı bir bölüm olarak devam ediyor. Baktığımızda 6 tane alt dalı bulunmaktadır. Genel dahiliye doktoru olduğunuzda bütün bu branşlardaki hastalara bakılır.

DAHİLİYE BÖLÜMÜNDE HANGİ HASTALIKLARA BAKILIR?
Gastroenteroloji dediğimizde mide, bağırsak, mide ülserinden mide kanamasına kadar her şeye bakılır. Endokrin dediğimizde de hormonel bozukluklar, şeker hastalığı, tiroid hastalıklarına bakılır. Romotoloji eklem hastalıkları, iltihaplı romatizmaya bakar, onkoloji kanser hastalıklarına bakar. Hematoloji kan kanserine ve kemik iliğine bakar. Nefroloji ise böbrek hastalarına bakar. Yani en az 6 tane ana branş bulunmaktadır.

EN SIK KARŞILAŞTIĞINIZ DURUMLAR NELER?
Hastalık açısından genellikle hastalar için çok önemli olmayan şikayetlerin görüldüğü hastalıklarla karşılaşıyoruz. Karın ağrısı, gaz, şişkinlik ya da ülkemizde ve tüm dünyada sık görülen şeker hastalığı, tansiyon hastalığı gibi…

KİŞİLER, NE GİBİ ŞİKAYETLERLE DAHİLİYE UZMANINA BAŞVURMALI?
Dahiliye uzmanına başvurmak için özel bir nedene ihtiyaç yok geniş bir branş olduğu için birçok hastalığa bakmaktadır. Aslında hastaların ilk aklına gelen çoğu zaman nereye gideceklerini bilmedikleri için başvurdukları bir branştır. Hasta dahiliyeye geldikten sonra uzman kendi bölümüyle alakalı olan sıkıntıları tedavi eder ve daha sonra bu sıkıntıları ilgilendiren diğer branşlara da gerek görürse yönlendirir.

SİZCE BU MESLEĞİN ZORLU YANLARI NELER?
Belirli konularda hastalarımız bizi anlamıyor. Bizim onlara davrandığımız şekilde davranmıyorlar. Bu yüzden aramızda kötü diyaloglar geçmesine sebep oluyor. Bunların haricinde zorlu yanı bence yok.

SAĞLIKTAKİ GELİŞMELERİN NE GİBİ FAYDALARINI GÖRDÜNÜZ?
Başladığım yıl ile bu yıl arasında yeni bir sürü ilaç keşfedildi. Bir takım hastalıkların tanı kriterleri değişti. Bazı hastalara tanı koymamızı kolaylaştıracak laboratuvar ve radyolojik yenilikler oldu. Tedavilerde gelişmeler oldu. Sağlık sisteminde devletin yaptığı bir takım yenilikler oldu. Bunların hepsi hastalarımızı daha hızlı iyileştirmede ve mesleğimizi daha kolay, daha iyi şekilde icra etmemizde faydalı oldu.

NEDEN İÇ HASTALIKLARI BRANŞI?
Çünkü insanlar doktor olduğunuzu duyduklarında çoğunlukla ne doktoru olduğunuza bakmıyorlar. Hastalığı varsa hemen sormak istiyorlar ve cevap bekliyorlar. Dahiliye de bütün sistemlere baktığı için çok geniş bir branş her hastalık hakkında bilginiz var. Mesela bir kadın doğumcu olsanız ona ağırlık verirsiniz. Ama bir dahiliyeci olduğunuzda diğer branşlara göre bütün herkese yardımınız oluyor.

UNUTAMADIĞINIZ MESLEKİ BİR TECRÜBENİZ VAR MI?
Unutamadığım birçok hastam var; fakat ilk aklıma gelen Derince Eğitim Hastanesinde mecburi hizmetimi yaparken ölür diye düşündüğümüz yaşlı bir teyzeye ilaç başlattık. Ölme ihtimaline karşı beklediğimiz hastanın, tam tersi tedaviye cevap verip hastaneden yürüyerek çıkması benim için unutulmayacak bir olay oldu.”
 
 
 
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.