Gebelik dönemine dair merak edilenler ​

Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Orhan Özen, kadın hastalıkları konularında açıklamalarda bulundu

Gebelik dönemine dair merak edilenler ​
28 Kasım 2018 Çarşamba 11:44

KADINLAR HANGİ YAŞTA HANGİ TESTLERİ YAPTIRMALI?
“Kadınların doğurgan çağı kapsayan 11 ile 50-60 yaş arası yaptırmaları gereken bazı testler var. Kadınları çocuk isteği olan ve olmayan olarak da ayırabiliriz. Genel olarak Hormonal bozukluklar, adet düzensizlikleri için yapılması gereken bazı tetkikler var. Kadınlarda yıllık yapılması gereken smear tahlillerini önemsiyoruz. Smear sonuçlarında bir sorun görünürse htv tüp tarzı tahlil ve tetkiklerimizi önemsiyoruz. Menopoz süreci ile beraber kemik yapımı ve meme hastalıkları artabileceği için yıllık kemik ölçümleri, meme ultrasonu ve mamografi tetkiklerini yapmalarını önemle rica ediyoruz. Ayrıca kendi kendilerine elle meme muayenesi yapmalarını tavsiye ediyoruz ve yıllık meme muayenesi kontrollerini de aksatmamalarını öneriyoruz.

HAMİLELİK DÖNEMİNDE YÜKSEK TANSİYON HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER NELERDİR?
Gebelik döneminde sebebi açıklanamayan tansiyon problemleri ortaya çıkabiliyor. Özellikle çok sayıda doğumu olan hastalarda, öz bakımı kötü olan, sosyo ekonomik düzeyle de ilgili nedenlerden dolayı tansiyon rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Tansiyon yükseklikleri birinci derecede anneyi ve sonra bebeği etkileyebiliyor. Tansiyon takiplerini gebeyken sık sık yaptırmaları gerekir. Ara sıra kan ve idrar da baktığımız çeşitli tetkikler var onları da yaptırmaları gerekmekte.

PREİMPLANTASYON GENETİK TARAMA (PSG) NEDİR?
Her gebelikte başvurduğumuz bir şey değil, yani her gebelik öncesi yapılması gereken bir durum değil, özellikle akraba evliliklerinde, daha önce bu şekilde genetik, yapısal ve sıkıntılı olarak doğum öyküsü olan çiftlerde baktığımız bir testtir.
Kadınlar emzirme döneminde ne gibi sorunlarla karşılaşabilir, bunların karşısında ne yapmalı, emziren anneler sağlıklı bir şekilde nasıl kilo verebilirler?

Kadınlarda emzirme döneminde bir takım sıkıntılar görülebilir ama burada bebeği bir yük olarak görmek doğru olmaz. Emzirmede yeme içmeye dikkat etmek gerekir. Kadınlar gebelik sırasında aldıkları kiloları biraz sorun edip katı diyetlere başvurabiliyor. Bunu çok önermiyoruz, kalsiyum desteği, emzirmeye bağlı olarak D vitamini desteği gibi çeşitli destekleri almaları gerekebiliyor. Sıkı bir diyete girmelerini önermiyoruz. Kadınlarda doğumla beraber bebeğin bakımı, geleceğini düşünme gibi bazı stres faktörleri üzerlerine fazla biniyor ve kaygı oluşmaya başlıyor, bazen bu kaygılar çok ileri seviyede olabiliyor bu da stres bozukluğu ya da depresyon gibi problemlere yol açabiliyor. Böyle durumlarda doğum yapmış kadının eşinden, ailesinden ve hatta gerekiyorsa bir uzmandan destek alması istenir.

PLANLI GEBE KALMAK İSTEYEN ÇİFTLER NASIL BİR YOL İZLEMELİ?
Planlı gebe kalmak isteyen çiftler rutin bir kadın doğum ve üroloji muayenesinden geçmesi gerekir. Onun dışında bazı rutin testler alınması gerekiyor. Kan hastalıkları içeren enfeksiyon, karaciğer hastalıklarını içeren bir takım tetkiklerden geçmeleri gerekiyor. Genelde gebe kalmak isteyen anne adaylarına gebe kalmadan önceki 3. aydan itibaren folikasit kullanımını öneriyoruz. Folikasit bebeğin nörealtıtüpü yani yapısal bazı sıkıntıları engellediği için gebelik öncesin ilk 3 ay ve gebelik sonrası ilk 3 ay vitamin desteği almalarını öneriyoruz.”
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.