Hangi estetik neden yapılır?

Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali Nurhan Özbaba, estetik operasyonlar hakkında bilgilendirmede bulundu

Hangi estetik neden yapılır?
08 Ağustos 2018 Çarşamba 14:54

BEDEN NEDEN BOĞULUR?
“En baştaki neden genetiğimizdir. Dünyadaki bütün canlılar doğmaya büyümeye, yaşlanmaya ve ölmeye programlanmış canlılarız. Tabii ki beslenme dışındaki bir takım psikolojik faktörler etkili o nedenle herkeste aynı yaşta olsa bile farklı bir görüntü olabilir.

İLETİŞİM BOZUKLUĞU KİLO ARTIŞI YAPAR MI?
Strese karşı herkes farklı tepkiler gösterebilir. Kimisi kızdığında yemek yer, kimisinin de iştahı kesilir. Ama genelde streste yemek yeme arzusu daha bir öne çıkar. İnsan şöyle bir varlık; biz hala taş devrindeki atalarımızın metabolizmasına sahibiz, atalarımızın biyolojisiyle yaşıyoruz. Ama günümüzün şartları taş devrinin şartları gibi değil. Böyle olmadığı için de vücudumuz stresli bir anda biran önce yemek yemeye odaklanabilir, enerji depolansın diye. Taş devrinde atalarımız hemen yemek yiyemiyorlardı, ama bizim yemek yeme durumumuz her an mümkün. Vücudumuz bunu bilmiyor, yemek yemeye doğru yönlendiriyor. Bilinçaltımız, biyolojimiz o yönde ilerliyor. Sonuçta bu enerjiyi harcıyoruz ama harcadığımız kadar da depoluyoruz. Taş devrinde ise atalarımız depolamadan harcıyorlar. Yemek yemedikleri zamanda da depolarından harcıyorlar. Bizim bu depolarımıza ihtiyaç olmadığı için de üstüne koyarak kilo problemimizin oluşmasına neden oluyoruz.

Mesleki kariyeriniz de çok önemli isimlerdensiniz, mesleğe başladığınız günden bu güne çok fark vardır. Belki de ilk ameliyata girdiğiniz estetik cerrahisiyle şimdiki estetik cerrahisi arasında kendinizi bile sorguluyor olduğunuz dönemler olmuştur. Gelişimleri sizden dinleyelim mi?

Dünyada bilimsel anlamda her şey gelişiyor. Tıp bunlardan kat kat daha fazla gelişiyor. Ben 39 yıllık hekimim 39 yıl önce mezun olduğum bilgilerimle kalsaydım şu anda sizlere bunları anlatıyor olamazdım. Her gün yeni gelişmeleri takip etmek zorundayız ben de elimden geldikçe takip ediyorum.

ESTETİK CERRAHİSİ, ONARMA MIDIR?
Estetik Plastik ve Rekonstrüktif cerrahisi bizim branşın tam dolu dolu en uzun ismidir. Vücudumuzun dışındaki gördüğümüz deri, yumuşak doku el ve yüz kemiklerinin de içine aldığı anormallerini düzelten bir cerrahi branştır.

Nedir bunlar; doğuştan olan anomaliler (yapışık parmak, yarık dudak) doğuştan kalıtsal olarak çocuklarda olan anomaliler vardır. Bu anomalileri düzeltmek bizim işimiz. Bir de sonradan kazanılmış anomaliler vardır; kazalar, yanıklar, deri tümörleri gibi. Bunun yanında kişide herhangi bir sağlık problemi olmadan daha güzel görünmesi için yaptığımız ameliyatlar vardır. Estetik ameliyatlar bizim plastik ve rekonstrüktif cerrahinin %10'udur. Estetik bazı durumlarda gereklidir. Özellikle psikolojik yönden kişiyi olumsuz halden olumlu hale dönüştürebilir.

PLASTİK CERRAHİ NEDİR? EN ÇOK HANGİ AMELİYATLAR YAPILMAKTADIR?
Tıp tarihinde yapılan ilk ameliyatlardır. Çünkü hekimler, cerrahlar görünür yerdeki anomalileri düzeltmişlerdir. Mesela Hindistan'da eşine ihanet edenlerin burnu kesilmiş, ona alın filebiyle burun yapma ameliyatını geliştirmişlerdir. Daha sonra Hristiyanlığın baskıcı dönemlerinde kilise baskısıyla Allah'ın işine karışmak gibi bir düşünce olmuş ve plastik cerrahinin gelişmesi durmuş. Plastik cerrahi eğitimi son 50 yılda yapılıyor. Dünyada tıp mesleği içinde plastik cerrah sayısı en az olan branşlardan biridir. Türkiye'de de durum böyle olunca bizim konumuza giren cerrahi ameliyatlar ilgili yakın branşlara gitmiş. Mesela yüz bölgesinde olan bir deri tümörü kulak, burun boğaza gitmiş, genital bölgede olan bir sorun ürolağa gitmiş.

Birçok estetik var ama genelde çoğunlukla yapılan burun estetiğidir. Burun ameliyatının yaşı yoktur. Başlangıç yaşı vardır. Biz burun estetik ameliyatlarını 18 yaşını doldurduktan sonra yapıyoruz prensip olarak da gelişimini tamamladıktan sonra yapılmasını isteriz. Eğer bir sağlık problemi yoksa 18 yaşını hatta 20, 22 yaşını doldurmasını isteriz.

DİĞER ESTETİK ALANLARI NELERDİR?
Genelde erkek ve bayanda talep edilen burundur. Bayanlarda en çok talep gördüğümüz estetik meme ameliyatları, göğüs büyütme veya küçültme ameliyatları oluyor. Erkeklerde de daha çok jinekomasti dediğimiz iri göğüs olması durumunda yapıyoruz. Erkeklerde bir de ağırlıklı olarak benler var. Güneşin artması da buna etkendir.

Meme estetiği büyütme, küçültme ya da dikleştirme aynı anda olabilir mi? Özellikle gebelik, emzirme dönemi yaşayan hastalar için toparlanma süresi var mıdır?

Hamilelik sonrası memenin bir fonksiyonu vardır. Annenin yavrusunu belli bir gelişimi tamamlayana kadar beslemesidir. Dolayısıyla estetik meme ameliyatı yaptırmak isteyen anneler çocuklarını emzirebildikleri kadar emzirsin emzirme işlemi bittikten sonra estetik düşünmelerini öneririm.

Bunun nedeni; Gelişim çağındaki en değerli besin anne sütüdür. Bağışıklık sistemi gelişimini, psikolojisini etkiler. Emzirme dönemi memenin deforme olmasına da neden olur. Nedeni de süt bezleri sütle dolunca meme şişer, büyür bu belli esnemeye sebep olur. Bu esneklik deforme olmasına yol açar. Bu nedenle süt verme işlemi bittikten sonra ve bir daha da doğum yapmayı düşünmüyorlarsa, olsunlar derim.

AMELİYAT SONRASI AĞRI OLUR MU?
Her ameliyat sonrası istirahat dönemi gerekir. Meme küçültme ameliyatı, büyütmeye göre biraz daha uzundur. Meme küçültme yapan hastanede 3-5 gün yatar. Günlük yaşantısına dönmesi 10-15 günü alır. Ameliyattan sonra bir takım izler kalır bunları hastanın bilmesi gerekir.

MEME KÜÇÜLTME NASIL BİR İŞLEMDİR?
Meme küçültmede protez kullanmıyoruz büyüklüğü, deri, yağ dokusu ve süt bezlerini alarak küçültüyoruz. Olurda ileride doğum yapar diye süt kanallarını koruyucu ameliyatı yaparız. Ama ona rağmen süt kanallarının çalışma durumu olamadığını hastalarımıza peşinen söyleriz.

MEME PROTEZİ OLAN ANNELER EMZİREBİLİRLER Mİ?
Tabii ki de yaşayabilirler, meme küçültme ameliyatı isteyen hastaların estetikten ziyade esas sorunları vardır. Meme bir ağırlıktır. Göğüs ön duvarına asılıdır ve aşağı doğru sarkar. İri ise, o sarkma omurgaları da zorlar bel ve sırt ağrıları, omuz ağrıları olur. Aşırı sarkmışsa, alt ve göğüs ön duvarına yapıştığı yerde pişikler sulanmalar olur. Meme küçültme estetiğinin yanında birçok kişide bu sorunlar da çözülür.

MEME BÜYÜTME AMELİYATI NASIL BİR İŞLEMDİR?
Meme büyütme ameliyatında kullandığımız silikon protezlerdir. Bu protezler çok özel şartlarda imal edilmiş ömür boyu kullanılabilecek protezlerdir. Kişide reaksiyonu olmadığı sürece ömür boyu da kalabilir. Meme protezine süt bezlerini koymayız, Pectoralis Major dediğimiz göğüs adalesi vardır. O adaleyle kaburgalar arasına koyarız, dolayısıyla süt bezleriyle de bir ilişki yoktur ve rahatlıkla emzirilebilirler.

PROTEZİN ÇEŞİTLERİ VAR MIDIR?
Genelde silikondan imal edilmiştir. Yüzey düzdür, pürtüklüdür istediğiniz boyutta büyütüp, küçültülebilir. Ay profili dediğimiz, yüksek profilli damla şeklinde olan vardır.

ESTETİK AMELİYATI GEÇİREN HASTALAR, SOSYAL YAŞANTISINA NE ZAMAN DÖNER?
Normal sosyal yaşantıya dönme süresi yapılan estetiğe bağlıdır. Meme küçültme ameliyatında 10 günden aşağı normal yaşantısına dönemez. Burun estetiği ameliyatı sonrası 6. günde günlük yaşantılarına dönerler. Ben gibi dikişi belli olan, estetiklerde hastaların dikişli bölgeyi güneşten koruması gerekir. Korunmazsa kara kalemle çizilmiş gibi bir leke oluşur.

BENLER HANGİ DURUMLARDA ALINMALIDIR?
Benler kişinin genetiğine göredir. Eğer bir ben çok hızlı büyüyorsa, rengi birdenbire kararmışsa, kaşınıyorsa, üzeri kabuklanıyorsa veya dokununca kanıyorsa alınması lazım. Bunları göstermeyen benlerin sakıncası yoktur. Bunun haricinde alınmasını tavsiye ettiğimiz benler tahriş bölgesindeki benlerdir. Benleri alırken kökten temizlemeye dikkat edilmesi gerekir.

ÇOCUKLARLA İLGİLİ ESTETİK HANGİ AŞAMADA YAPILMASI GEREKİR?
Estetikte genel prensibimiz hastanın reşit olması gerekir. Kendisiyle ilgili karar verme yetkisi olmalı. 18 yaş altında ailenin onayı ile yapılabilir. Mümkünse gelişmesini tamamlamasını bekleriz. Ama bazı estetiklerde çocuğun 18 yaşını beklemek sorun yaratabilir. Mesela kepçe kulak operasyonu, çocukla arkadaş ortamında dalga geçilmesi durumunda psikolojik travma yaratabilir ve özgüven eksikliği oluşturabilir.

DOĞUM SONRASI GERDİRME, YAĞ ALDIRMA YAPILABİLİR Mİ?
Hamilelik sonrasında aşırı kilo alınmış ise çatlaklar oluşur ve sarkar. Eğer deri kendini toparlamamışsa Abdominoplasti (karın germe) ameliyatı olabilir. Hamile olmayan ve kilosu vücudunun belli yerlerinde kalan hastalar için, Hipo Saktion ameliyatı ile düzeltilebilir. 3 gün sonra kişi işine dönebilir, biraz morluklar olabilir, o morluklar da 20 gün içinde kaybolur.

TEKRAR KİLO ALIR MI?
Kilo alır ama orantılı kilo alır.”
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.