Soğuk algınlığı ve korunma yöntemleri ​

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi’nde hasta kabule başlayan Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Metin Balta ‘Soğuk algınlığı ve tedavisi’ hakkında bilgi verdi. Çoğunluğu virüslerden kaynaklanan bu enfeksiyonların nezle, grip gibi daha kolay tedavi edilebilecek hastalıklar olabileceği gibi, sinüzit, farenjit, larenjit, bademcik iltihabı ve kulak iltihabı gibi çok daha ciddi enfeksiyonlar da olabileceğine dikkat çeken Dr. Balta; uzun süren hastalık süreci, solunum sistemi, kalp ve böbrekler gibi farklı sistemleri de etkileyebildiği için özellikle yaşlı ve çocuklarda ayrı bir özen gerektirdiğine işaret etti

Soğuk algınlığı ve korunma yöntemleri ​
11 Aralık 2018 Salı 14:29

ÇOCUKLAR DAHA ÇABUK ETKİLENİYOR
Erişkinler bir yıl içersinde 2-4 kez hastalığa yakalanırken; çocuklar yılda 6-8 kez gibi daha yüksek oranlarda hastalığa yakalanabilirler. Soğuk algınlığı oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Sıklıkla virüs içeren hava damlacıkları ve virüsün bulunduğu eşyalarla temas ile bulaşır. Çocuklar hastalığı erişkinlere göre daha ağır geçirirler ve ateş daha sıktır. Sigara içenlerde hastalık belirtileri daha ağır seyreder.

TEDAVİDE ANTİBİYOTİKLERİN YERİ
Tüm farkındalık çalışmalarına rağmen üst solunum yolu enfeksiyonlarında bilinçsiz antibiyotik kullanımıhala devam ediyor. Antibiyotikler bakterilere karşı etkili ilaçlardır. Ancak üst solunum yolu enfeksiyonların çoğunluğu viral olduğu için antibiyotik almak gereksizdir. Ancak enfeksiyonların uzun sürmesi ve sinüzit, orta kulak iltihabı veya akciğer hastalığına yol açması durumunda antibiyotiklerden yardım alınır.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarında hastaya rahatsızlık veren burun akıntısı gibi bazı şikayetleri gidermek için piyasada bulunan ilaçların mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerekir.

Hastanın doğru ve yeterli tedavi alamadığı durumlarda, şikayetlerin süresinde uzama, konsantrasyon eksikliği, verimsiz çalışma gibi bir çok durum ortaya çıkabilir. Bir komplikasyon gelişmesi durumunda daha ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. En sık görülen durum akut sinüzit gelişimidir. Orta kulak iltihabı da özellikle çocuklarda sık görülen çok ağrılı, kronikleşebilen bir hastalıktır.

ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINDAN KORUNMAK İÇİN
Üst solunum yolu enfeksiyonları genellikle bulaşıcı olduğundan etkileşimin fazla olduğu ortamlarda yakın temastan kaçınmak gerekir. Bununla birlikte, hem korunma hem de hastalıktan hızlı kurtulabilme adına alınabilecek basit önlemler şöyle sıralanabilir;

El hijyenine dikkat edin: En iyi koruma el yıkamadır. Herhangi bir şey yemeden önce ve sonra, tuvalete girdikten sonra, öksürdükten veya hapşırdıktan sonra ellerinizi mutlaka su ve sabunla yıkayın.

Öksürürken ağzınızı kapatın: Öksürük ve hapşırma sonrasında mikroplar kolayca havaya bulaşacağı için mutlaka ağzınızı elinizle kapatın. Sonrasında da ellerinizi yıkamayı unutmayın.

Beslenmenize dikkat edin: Günlük beslenmenizde taze meyve ve sebzelere daha fazla yer verin ve bol miktardı sıvı almaya, günde en az 2 litre su içmeye özen gösterin. Burundan, ağızdan ve ellerden gelen mikroplar başkalarına kolayca geçebileceği için başkalarıyla yiyecek veya içecek paylaşmayın.

Dinlenin ve egzersiz yapın:  Düzenli egzersiz yapmaya çalışın ve dinlenin. Yeterli uykunun fiziksel ve duygusal gücü artırdığı gibi bağışıklık sistemini de güçlendirdiğini unutmayın.

Kat kat kalın giysilerden kaçının: Diğer önemli bir faktör, bizi soğuktan koruyacak ancak terletmeyecek tarzda giyinmektir. Bu nedenle kalın tek bir kat giysi yerine daha ince birkaç kat giyinmeyi öneriyoruz. Özellikle baş bölgesi, el ve ayaklar, burun ve kulak gibi vücudun uç kısımlarını sıcak tutmaya çalışmalıyız.

Grip aşısı hastalıktan korunmak için önemli bir yöntemdir: Özellikle kış aylarında solunum yolunu ilgilendiren şikayetleriniz olduğunda hele ki bunlar 48 saatten uzun bir süre devam ediyor ve aldığınız birtakım önlemlerle ( istirahat, vitamin, ağrı kesici gibi) düzelmiyorsa doktora başvurmanız gereklidir. Çok sık grip olanlar, çok ağır grip geçirenler, astımı, diyabeti, kalp rahatsızlığı olanlar ve 65 yaşın üstündeki kişilere grip aşısı olmalarını öneriyoruz. Aşının herhangi bir yan etkisi yoktur. Çocuklar dahil herkese uygulanabilir. Sadece yumurta alerjisi olanlara grip aşısı yapılmaması gerekir.”

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.