Aile hekimleri nöbet tutacak mı?

Çerkezköy İlçe Sağlık Grup Başkanlığı yetkilileri, Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimlerinin ve aile sağlığı elemanlarının hastane nöbetleri ile ilgili olan genelgesinin yayımlandığını belirtirlerken, yayımlanan genelgeye göre aile hekimlerine personel yetersizliği varsa talep aranmadan nöbet görevi verilebileceği kaydedildi

Aile hekimleri nöbet tutacak mı?
10 Ağustos 2012 Cuma 08:32

Çerkezköy İlçe Sağlık Grup Başkanlığı yetkilileri, Sağlık Bakanlığı’nın ‘Aile hekimlerinin ve aile sağlığı elemanlarının hastane nöbetleri ile ilgili olan genelgeyi yayınladığını açıkladı.
GENELGE AÇIKLANDI
Buna göre hekimlerin görev yaptıkları ilçedeki sağlık tesislerinde nöbet tutacağı belirtilirken, aile hekimliği çalışanlarına isteği dışında nöbet tutturabilmesi için sağlık tesisisin Büyükşehir Belediye sınırlarında olma şartı aranacağı ifade edildi.
Genelgede, personel bakımından yetersizlik halinde talep aranmadan da nöbet görevi verilebileceği kaydedilirken, tek aile sağlığı biriminin bulunduğu aile sağlığı merkezindeki aile hekimliği çalışanlarına nöbet tutturulmayacağı belirtildi. Ayrıca, yataklı tedavi kurumları, seyyar hastaneler, ağız ve diş sağlığı merkezleri ve 112 acil sağlık hizmetlerinde tutulan nöbetler için ücret ödenecek.
ÖDEMEYLE İLGİLİ YENİ HÜKÜM
Yayınlanan genelgede, şu ifadelere yer verildi: "Bilindiği üzere aile hekimleri ile aile sağlığı elemanlarına ilişkin iş ve işlemler 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu ve bu kanuna istinaden yayımlanan yönetmelikler çerçevesinde yürütülmektedir. 12 Temmuz 2012 tarihli ve 28351 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6354 sayılı Kanunun 12. maddesiyle, 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanununun 3. maddesinin beşinci fıkrasına ‘Entegre sağlık hizmeti sunulan merkezlerde artırımlı ücretten yararlananlar hariç olmak üzere, aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanlarına ihtiyaç ve zaruret hâsıl olduğunda haftalık çalışma süresi ve mesai saatleri dışında 657 sayılı Kanunun ek 33. maddesinde belirtilen yerlerde nöbet görevi verilebilir ve bunlara aynı maddede belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde nöbet ücreti ödenir’ hükmü eklenmiştir. Bu hükmün aşağıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde uygulanması uygun görülmektedir.
TALEP DOĞRULTUSUNDA NÖBET TUTTURULABİLECEK
657 sayılı Kanunun Ek-33. maddesinde zikredilen sağlık tesislerinde tutulan nöbetler için ücret ödeneceği belirtildiğinden aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına (Aile hekimliği çalışanları) sadece bu birimlerde nöbet tutturulabilecektir. İhtiyaç duyulduğu takdirde, aile hekimliği çalışanlarının kendi talepleri ile yukarıda sayılan sağlık tesislerinde nöbet tutturulabilecektir.
PDC’YE GÖRE BELİRLENECEK
Aile hekimliği çalışanlarına isteği dışında nöbet tutturulabilmesi için; sağlık tesisinin Büyükşehir Belediye sınırları dışında olması, Sağlık tesisinin PDC'ye göre (Personel dağıtım cetveli) pratisyen hekim doluluk oranının ve fiilen çalışan pratisyen hekimlerin %60'tan aşağı olması,  sağlık tesisinin ebe, hemşire, sağlık memuru (toplum sağlığı) ve acil tıp teknisyeni kadrolarının PDC'ye göre doluluk oranlarının ve fiilen bu unvanlarda çalışan personelin %60'ın altında olması, ildeki hastaneler ve 112 acil sağlık hizmetlerindeki pratisyen hekim ve yardımcı sağlık personelinin PDC'ye göre doluluk oranlarının ve fiilen bu unvanlarda çalışan personelin %80'in altında olması,  PDC doluluk oranı değerlendirilmesine başhekim hariç diğer tüm personelin (Başhekim yardımcısı, diyaliz hekimleri, kan bankası hekimleri vb.) dâhil edilmesi şartları bir arada aranacaktır."
BELDEDE ÇALIŞANLAR İLÇE MERKEZİNDE NÖBET TUTACAK
Aile hekimliği çalışanlarına görev yaptıkları mahalli mülki sınırlardaki sağlık tesislerinde nöbet görevi verilebileceği maddesinin yer aldığı genelgede ayrıca, "Beldelerde çalışanlar ancak bağlı olduğu ilçe merkezinde nöbet tutacaklardır. Tek aile sağlığı biriminin bulunduğu aile sağlığı merkezindeki aile hekimliği çalışanlarına nöbet görevi verilmeyecektir. Aile hekimliği çalışanlarına, mesai saatleri içinde nöbet tutturulmayacaktır.
3. maddede belirlenen kriterler doğrultusunda ilgili başhekimlik ihtiyacı belirleyerek personel talebinde bulunacak, Halk Sağlığı Müdürlüğünün uygun görüşüyle İl Sağlık Müdürlüğü'nün alacağı onay neticesinde görevlendirme yapılacaktır. Aile hekimliği çalışanlarına haftalık mesaisi dışında tuttuğu nöbetler için nöbet izni verilmeyecektir.
Ancak nöbetler ertesi gün çalışmasına imkân verecek şekilde düzenlenecektir. E-II ve E-III tipi entegre hastanelerde aile hekimliği uygulama yönetmeliğinin 10'uncu maddesi çerçevesinde nöbet hizmetleri sürdürülecektir. Bu yerlerde sözleşmeli olarak görev yapan aile sağlığı çalışanlarına, nöbet ücreti ödenmeksizin ve nöbet izni kullandırılmaksızın farklı katsayıdan ödeme yapılmaya devam edilecektir" ifadelerine yer verildi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.