Altında yükseliş devam edecek

Uzun süredir yükseliş trendi gösteren altın fiyatları rekora doymak bilmiyor. Altındaki bu yükselişin devam edeceğini söyleyen Murat Kuyumculuk'un sahibi Murat Narçın, "Altın her zaman için en güvenilir yatırım aracı olmuştur. Bugüne kadar altın fiyatlarında düşüş yaşanmadığını da göz önüne alırsak altındaki bu yükselişin devam edeceğini söyleyebilirim" dedi

Altında yükseliş devam edecek
16 Temmuz 2011 Cumartesi 00:00

Geçtiğimiz günlerde, uluslararası piyasada ons fiyatı 1.590,15 dolara çıkan altın yeni bir rekor kırdı. Altının bu rekorlara devam edeceğini belirten Murat Kuyumculuk'un sahibi Murat Narçın, vatandaşların, fonların ve merkez bankalarının güvenli yatırım aracı gördükleri için altına hücum ettiklerini söyledi.
ALTIN GÜVENİLİR LİMAN
"2011 yılının sonlarına doğru altının ons fiyatının 1650-1700 dolar seviyesinde olacağını uzmanların ortak görüşüydü diyen" Narçın, "AB ülkelerinde yaşanan ekonomik sıkıntılar, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde yaşan olaylar altının yılın ilk yarınsında bu noktaya yaklaşmasına neden oldu. Faizlerin düşük olması, dolarda yaşanan belirsizlik ve altının her zaman için güvenilir bir liman olarak görülmesi, yatırımcıları bundan sonraki süreçte de altına yöneltecektir. Bugüne kadar altın fiyatlarında düşüş yanşamadığını da göz önen alırsak altındaki yükselişin devam edeceğini söyleyebilirim" şeklinde konuştu.
ALTIN HİÇBİR ZAMAN DEĞER KAYBETMEDİ
Altının geleceğinin son zamanların en çok tartışılan konusu olduğunu söyleyen Narçın, " Dünyanın en büyük yatırım uzmanları piyasalarda yaşanan olumsuzluklar devam ettiği sürece altın fiyatlarının daha da artacağını öngörüyorlar. Altının yıllık grafiklerini incelediğimiz zaman yıllar içinde altının hiçbir zaman değer kaybetmediğini görüyoruz. Her yıl düzenli bir şekilde artan altın fiyatları 2011 yılında tavan yapmış durumda. Ortadoğu’daki iç savaşlar, Yunanistan’da süren krizin şiddetinin artması, İtalya’nın kredi notunun düşürülmesi de altın ons fiyatlarının yükselmesinde önemli etkenler olarak görülmektedir" dedi.
AB TEMİNAT OLARAK ALTIN İSTİYOR
"Altın fiyatlarındaki yükselişi destekleyen diğer bir gelişme ise merkez bankalarının hızlı bir şekilde altın alımına yönelmesidir" diyen Narçın, bu yönelimi şu şekilde ifade etti: "Son yıllarda merkez banklarının net alıcı konumuna geçmeleri ve portföylerini altınla çeşitlendirmeleri bu yıl yaşanan yükselişi destekliyor. Bu merkez bankaları içinde AB ülkelerinin çoğu, Tayland, Suudi Arabistan, Hindistan, Rusya ve Çin en önde gelenlerdir. Bu konudaki en dikkat çekici noktalardan biride AB Parlamentosu Ekonomi ve Para Kurulu (ECON)verdiği borçlar için altını teminat olarak istiyor. Altın artık yatırım aracı olmaktan da çıktı bir nevi borçlanma aracı haline geldi."
ALTIN SEVGİ VE KORKU TİCARETİDİR
Altın için sevgi ve korku ticareti denilebileceğini söyleyen Narçın, Altın satışlarında bir tarafta korku ve kaygının getirdiği satışlar diğer tarafta ise sevgiyi dışa vurma isteğinin getirdiği satışlar vardır. Mali piyasalarda yaşanan bozukluklar bireysel yatırımcılarda, fonlarda ve merkez banklarında bir korkuya neden oluyor. Bu korkuda kendini en güvenli yatırım aracı olan altına yöneltiyor. Diğer taraftan altın bir sevgi gösterme aracı olarak ortaya çıkıyor. Özel günlerde ve düğünlerde en çok tercih edilen hediye altın oluyor. Bu durumda altının sürekli olarak gündemde kalmasına ve yükselmesine neden oluyor" dedi.
MÜŞTERİLERİMİZ ÜRÜNLERİ YAKINDAN TALEP EDİYOR
Altındaki fiyat yükselişine rağmen mağazadaki ürün çeşitliliğini artırmak zorunda olduklarını belirten Narçın, "Geçen dönemlerde mağazamızda 500 bin liralık altın bulunduruluyorsak, şimdi bu rakamı 2,5-3 milyon liraya çıkardık. Teknolojiyle birlikte müşterilerimiz takılardaki bütün modelleri yakından takip ediyor ve bu modellerin mağazamız da bulunmasını istiyor. Kuyumculuk yapan esnaf olarak İstanbul piyasası ile rekabet etmek, müşterilerimizi kaçırmak istemiyorsak gelen taleplere cevap vermek zorundayız. Zaten marka ve ürün çeşidi olarak Çorlu ve İstanbul’la rekabet edebilecek durumdayız." İfadelerini kullandı.
SATIŞLAR DÜŞÜŞ VAR
Fiyatlardaki yükselişe bağlı olarak satışlarda belli bir düşüşün olduğunu da dile getiren Narçın, "Düğün takısı almak için mağazamıza gelenler geçmiş dönemlerdeki gibi toplu bir alım yapamıyorlar. 10 bilezik alınacağı yere 5 bilezik alınıyor. Vatandaş bilezikten kısıyor, setleri tam almaya çalışıyor. Bunların yanında düğünlerin vazgeçilmez hediyesi olan çeyrek altın satışında da düşüş var. 140 liraya yaklaşan çeyrek altını alıp düğünde hediye olarak takmak kolay bir şey değil" dedi. İtalya tarzı denilen 14 ayar işlemeli takılara yönelimin yoğun olduğunu da söyleyen Narçın, 14 ayar altının fiyatı uygun olması ve işlemede daha çok kullanılmasına bağlı olarak tercih edilmeye başlandı. Bayanlar düğün takısı olarak da bu tarz takıları tercih ediyorlar" dedi.
ESKİYE DÖNÜŞ VAR
Bu dönemde Elmas, Yakut ve Zümrüt işlemeli takıların kadınların gönlünde taht kurduğunu söyleyen Narçın," Genç kızlarda eski tarz denilen bu tür işlemeli takılara yoğun ilgi gösteriyor" dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.