Avrupa ticaretinin kalbi Çerkezköy’de attı

'İşletmeler İçin Avrupa Diyalogunu Geliştirme' Projesinin açılış toplantısı Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda yapıldı. Özellikle komşu ülkelerle olan ticaret hacminin geliştirilmesi için uygulanacak projeler masaya yatırıldı.

Avrupa ticaretinin kalbi Çerkezköy’de attı
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
17 Temmuz 2019 Çarşamba 15:02

“BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR GÜN”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Çerkezköy Ticaret  ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva “Odamız tarafından Drama TSO ile birlikte Türkiye-Avrupa Vakfı ortaklığında yürütülen, 'İşletmeler İçin Avrupa Diyaloğunu Geliştirme' projesi açılışına hoş geldiniz. Bugün bizim için çok önemli bir gün. Bugün hem KOBİ’lerimizin ticaret hacmini genişletmek adına büyük bir adım atıyoruz hem de komşumuz Yunanistan'ın Drama Ticaret ve Sanayi Odası’nı ülkemizde ağırlıyoruz, bu gurur hepimizin. 'İşletmeler için Avrupa diyaloğunu geliştirme' projemiz ile odamız ve Drama TSO arasında karşılıklı bilgi ve anlayışın geliştirilmesine katkıda bulunmak, iki oda KOBİ’leri arasında ticari ilişkiler oluşturmak, Çerkezköy TSO ile Drama TSO arasında diyaloğu güçlendirmek, odaların Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinde aktif olmasını teşvik etmek en büyük hedefimizdir” dedi.
“AB SÜRECİNE UYUMU KOLAYLAŞTIRACAK”
Kozuva, “Türkiye ile Avrupa Birliği arasında gümrük birliği kapsamında ülkemiz AB ülkeleri ile çok geniş bir ticaret ağına sahip. Buna ek olarak ticari işlemlere ilişkin tüm gümrük vergileri ve ücretlerin kaldırılmasını öngören Gümrük Birliği, AB ile Türkiye arasında ticaret ve yatırıma büyük destek vermekte ve Türkiye'nin AB sürecine uyumunu kolaylaştırmaktadır. Bu olumlu gelişmelerin yanında komşumuz Yunanistan ile 2018 yılında toplam ticaret hacmimizin 4.18 milyar dolara ulaştığını belirtmek isterim. Tarihsel geçmişimiz, ortak kültür mirasına sahip olmamız iki ülke insanını birbirine dost kılıyor. Türkiye ile Yunanistan aynı denizin çocuklarıdır, biz aynı sofraya oturup aynı şarkıyı söyleriz. Farklı dili konuşsak da birbirimizi en iyi biz anlarız.  Bu yakınlığın güçlü işbirlikleri yaratmasını diliyor, 'birlikte yürüyeceğiz birlikte güçleneceğiz' sloganı ile başlattığımız projemizin her iki ülkeye de hayırlı olacağına inanıyorum” dedi.
“EYLEMLER, EKONOMİK FIRSATLAR DOĞURUYOR”
Drama TSO Proje Koordinatörü Chatzivarytin de, yoğun iş temposu nedeniyle toplantıya katılamayan Drama TSO Başkanı Georgiadis Stefanos’un mektubunu katılımcılarla paylaştı. Mektubunda ortaklaşa uygulanan Avrupa Birliği programının ikili ilişkilerin sağlanmasının yanı sıra Drama Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı bulunan üyelere ve ticari ilişkilerin geliştirilmesinde olanak ve yararlar sağlayacağını belirten Georgiadis Stefanos, mektubunda “Bu çerçevede öngörülen eylemler her iki taraf için de çok iyi ekonomik ve ticari fırsatlar doğurmaktadır. Bu durum Yunan ve Türk şirketler arasında işbirliğinin ve karşılıklı ziyaretlerin artmasını sağlıyor. Bir sonraki dönemde odamızın uyguladığı Avrupa Birliği programı çerçevesinde misafir edeceğimiz iki yöneticinizin özellikle Çerkezköy Odası’nda bilgi alışverişinde bulunması ve özellikle misafirperverlik konusunda bizleri daha da mutlu edecektir. Ayrıca sizleri ve beraberinizdeki iş adamları heyetini Drama şehrinde misafir etmekten şeref duyarız. Bu konuda her iki sanayi odasının da uzmanları iyi ve sağlıklı bir sonuç elde etmek üzere çalışmalarına güçlü bir şekilde devam edecektir” şeklinde konuştu.
“YUNANİSTAN EKONOMİK KRİZDEN ÇIKMIŞTIR”
Drama TSO Başkanı Georgiadis Stefanos mektubunda “Aktif bir şekilde çalıştığımız Güneydoğu Avrupa Bölgesi hepimiz için çok önemli bir bölgedir. Özellikle Avrupa vatandaşlarının arasındaki ekonomik işbirliğinin gelişmesinde en önemli unsurdur. Yunanistan bugün son 10 yılın ekonomik krizinden tamamen çıkmış, güçlü bir istikrar ülkesi olarak Avrupa haritasında yer almaktadır. Büyüme oranı ve ekonomik göstergeler her gün daha da gelişmektedir ve aynı zamanda ihracat ekonominin güçlü bir aracı olmaya devam etmektedir. Yaşadığımız ekonomik krizde turizm ve ihracat sektörleri özellikle büyük gelişme gösterdi. Aynen uluslararası pazarlar isteği üzerine bu şirketlerin kaliteli, sertifikalı ürünleri dönüşümü sağladı. Bugün Yunanistan’da şirketler tamamen yüksek kalite teknolojisi ve yenilikçi yöntem uygulamaları ile çalışmaktadır ve bu yoğun emeği ortadan kaldırmaktadır. Drama bölgesinde bulunan büyük şirketler mermer sektörü dışında faaliyetlerini yüksek teknoloji şarap üretimi, sera endüstriyel tarım, süt ürünleri, odunculuk, ticaret ve diğer hizmet alanlarında devam ettirmektedir. Bugün Drama TSO’da 6 bin kayıtlı üye bulunmaktadır”  diye konuştu.
GENİŞ KATILIM SAĞLANDI
Toplantıda Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Uluslar arası İlişkiler Uzmanı İlknur İnal da proje hakkında bilgiler verdi. Toplantıya, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva ve yönetim kurulu üyeleri, Drama Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Valiseios Politarchis, Drama TSO Proje Koordinatörü Io Chatzivaryti ve yönetim kurulu üyeleri ve davetliler katıldı.
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.