Bağ-Kur hizmetleri donduruluyor

Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan vatandaşların, prim borçlarını donduran 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na eklenen geçici 63’üncü madde yürürlüğe girdi. 6645 sayılı kanun ile getirilen düzenleme, özellikle sağlık yönünden mağduriyet yaşayan vatandaşlar için “müjde” niteliğinde oldu

Bağ-Kur hizmetleri donduruluyor
10 Mayıs 2015 Pazar 21:07

 YENİDEN CANLANDIRILABİLECEK

Çerkezköy Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü İshak Marangoz, yürürlüğe giren kanun ile ilgili işlemlerin Merkez Müdürlüğü’nde yapılmaya başlandığını belirterek yeni yasanın ayrıntılarını anlattı. Uygulamanın, özellikle geçmiş dönemden süregelen Bağ-Kur borçları nedeniyle sağlık hizmetlerinden faydalanamayan vatandaşlar için büyük bir kolaylık sağlayacağını vurgulayan Marangoz, “Yasanın yürürlüğe girdiği Nisan ayının sonu itibariyle 12 aydan fazla Bağ-Kur borcu bulunan vatandaşlar bu yasadan faydalanabilecekler. 3 ay içerisinde ödeme yapmamaları halinde borçlu oldukları dönemlere ait olan sigortalılıkları dondurulacak. Dolayısıyla, bu dönemlerdeki prim günleri ve borçlar silinecek. Ancak, sigortalının ilerleyen bir tarihte talep etmesi durumunda iptal edilen prim günleri yeniden aktif olabilecek” dedi.

MAYIS PRİMİ YATIRILACAK

30 Nisan 2015 tarihi itibariyle 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunması kaydıyla esnaf ve tarım bağ-kuru tescili bulunan, yapılandırma kanunlarından faydalanarak prim borçlarını yapılandırdıkları halde yapılandırılması bozulanlar ya da yapılandırılmasının iptal edilmesi için yazılı talepte bulunan vatandaşlar, kanun kapsamına girecek. Hizmetleri dondurulan esnaf Bağ-Kurlularının ilk tescilleri de dondurulacağından, vergi kaydı devam eden esnafların tescilleri 01.05.2015 tarihinden başlatılacak. İleriki bir tarihte dondurulan prim günlerinin yeniden aktif olmasının talep edilmesi halinde ilk tescil, işe başlangıç tarihi olarak kabul edilecek. Ancak dondurulan günlerin yeniden aktif olması durumunda, 01.05.2015 tarihi işe giriş tarihi olarak kabul edilecek ve emeklilik şartları bu tarih esas alınarak belirlenecek. 

ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA

3 aylık süreyi beklemeden hizmetlerini dondurmak isteyen vatandaşların dosyalarının bulunduğu il müdürlüklerine ya da merkez müdürlüklerine başvuruda bulunabileceklerini belirten Marangoz, “Bağ-Kur borcu nedeniyle sağlık hizmetlerinden yararlanamayan vatandaşların mağduriyetlerini gidermek üzere yürürlüğe giren bir çalışma. Yeterli prim gün sayısı olmasına rağmen emeklilik için ihtiyaç bulunmayan Bağ-Kur günleri nedeniyle emeklilik başvurusunda bulunamayan vatandaşlar için de önemli bir çalışma. Vatandaşlarımız, Bağ-Kur dosyalarının bulunduğu müdürlüklere başvuruda bulunarak işlemlerini gerçekleştirebilirler” dedi. 

Haber: Uğur Can Avcılar

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.