Bahar nezlesine dikkat

Özellikle yaz başlangıçlarında, polenlerin etkisiyle oluşan bahar nezlesi nedeniyle gözlerin kaşınması, körlüğe kadar uzanan rahatsızlıklara neden olabiliyor

Bahar nezlesine dikkat
28 Haziran 2015 Pazar 19:24

 ALERJİYE NEDEN OLAN MADDENİN TESPİTİ ÖNEMLİ

 

İrmet Hospital Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nihat Boztaş alerji zamanları olan yaz başlangıcında vatandaşların göz sağlığına dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Bu dönemlerin çiçek ve ağaç polenlerinin çıktığı zamanlar olduğu için gözde bahar nezlesi rahatsızlığı oluşabildiğini belirten Op.Dr. Nihat Boztaş , şöyle konuştu: "Gözlerde yanma, şişme, kızarıklık, kaşıntı ve sulanma ile başlayan alerji, en sık yaz aylarının başladığı zamanlarda görülür. Hastanın görmesi bazı ciddi durumlar dışında etkilenmez. Göz kapaklarında hafif de olsa şişlik olabilir. Bunun yanında hapşırık, burunda akıntı, tıkanıklık veya kaşınma olabilir. Hastalık genellikle tekrar ederek, kendini gösterir. Hastalığın ciddiyeti, alerjen maddeye maruz kalmanın süresi ve derecesiyle orantılı olarak değişir. Bu nedenle tedavide en önemli unsur, gözde alerjiye neden olan maddenin tespit edilerek, hastanın ortamdan uzaklaştırılmasına yöneliktir.”

 

GÖZLERİ KAŞIMAMAK GEREKİYOR

 

Bahar nezlesinin gözde tatlı bir kaşıntıya neden olduğunu, hastalar için asıl büyük tehlikenin bu noktada odaklandığını ifade eden Op. Dr. Nihat Boztaş başta çocuklar olmak üzere büyüklerin dahi tatlı bir kaşıntı olduğu için gözlerini sürekli kaşıyarak büyük bir riske girdiklerini sözlerine ekledi. Hastalığın, 5 yaş öncesinde nadir görüldüğünü, 10-20 yaş arasında ortaya çıktığını ve yaş ilerledikçe sıklığı azalır Hastalığın tedavisinde, soğuk kompresler, suni gözyaşı damlaları kaşıntı ve kızarıklığı iyileştirici damlalar kullanılarak tedavi edildiğini anlatan Boztaş sözlerine şöyle devam etti: "Bu hastalığa yakalananlar mutlaka doktor kontrolünde tedavi olmalı. Eğer bu hastalık tam tedavi edilmezse ileri yaşlarda keratokonus hastalığı adı verilen kornealdejenerasyona sebep olabiliyor."

 

GÖZ ALERJİSİNDEN KORUNMANIN YOLLARI

 

“Havalandırma yerine filtreli klima kullanın. Mutlaka güneş gözlüğü kullanın. Güneş gözlüğü, göze toz kaçmasını önlediği gibi güneşin zararlı etkilerinden de korur. Şiddetli bir alerjik durumunuz varsa kenarları yüze doğru kapanan gözlükleri tercih edin. Gözünüzü kaşıyıp, ovuşturmayın. Eller kimi zaman en temiz kimi zaman ise en kirli parçamız olduğundan enfeksiyona neden olur. Yine kaşıma alerjinin semptomlarının daha kötüleşmesine yol açar. Yatak odanızda toz çekmeyen kumaştan yapılmış, sık yıkamaya müsait örtü ve nevresimler kullanmayı tercih edin. Islak bezle toz alın. Eğer hayvan besliyorsanız evinizi her gün bir kez süpürün. Ellerinizi ve yüzünüzü sık sık yıkamayı unutmayın.”

 

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.