Bir seçim dönemi böyle geçti

Nisan ayında Cumhurbaşkanlığı seçimi krizi ile başlayan ve 22 Temmuz Genel Seçimleri ile biten 23. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri, önceki seçimlerin aksine bir seçim havasından uzak geçmesine rağmen, yine de renkli geçti.

Bir seçim dönemi böyle geçti
28 Temmuz 2007 Cumartesi 08:33

Hükümetin aldığı erken seçim kararının ardından siyasi partiler hareketlenirken, AK Parti ve CHP İlçe Başkanları Tekirdağ'dan milletvekili seçilebilmek için partilerindeki görevlerinden istifa ettiler. İktidar partisi ve ana muhalefet partisinden bu gelişmeler yaşanırken, MHP'de ise Merkez Valisi Ayhan Çevik'in Aday gösterileceği duyumu ve beklentisi ile sadece İl Yönetim Kurulu Üyesi Kemalettin Nalcı, partisindeki görevinden Milletvekili seçilebilmek için istifa etti.



KİMLER NİYETİNE GİRDİ?



Barajı geçmesi muhtemel siyasi partilerde bu gelişmeler yaşanırken, AK Parti'de İl Genel Meclisi Üyesi ve eski Başkanı Halil Çelik, Ç.T.S.O. Meclis Üyesi ve Ç.O.S.B. Yönetim Kurulu Üyesi Nusret Atik, CHP'de KAGİAD Başkanı Nuri Eroğlu, MHP'den Fikri Güzel, Demokrat Parti'den H. İbrahim Erkan, ANAP'tan Asuman Azak, Saadet Partisi'nde Kemal Demirkıran, ÖDP'de Serpil Bayar, BBP'de Yılmaz Bulut Vekil Adayı olmak için kolları sıvarken, Belediye eski Başkanı Mehmet Uz ve DTP İl Başkanı Hilmi Karaoğlan da Bağımsız Milletvekili seçilebilmek için kolları sıvadılar.



ÇELİK'İN UMRE ZİYARETİ HESAPLARINI BOZDU



AK Parti'de Çerkezköy'den 3 tane aday adayı piyasaya çıkarken, Belediye Başkanları ve Teşkilat İlçe Başkanlığı'ndan istifa eden Sait Yazı lehine kulis yaptılar. Tam seçim kararının alınmasının ve kendisinin adaylık sürecinin başlamasının ardından daha önce programladığı Umre seyahatını iptal edemeyen Halil Çelik, aday adaylığı yarışında rakiplerinin gerisinde kalırken, Nusret Atik ise teşkilatların tepkisine rağmen Genel Müdür Yardımcısı olduğu Hema'nın adı ile öne çıktı.



TEŞKİLATLAR YAZI DEDİ



Tekirdağ'da da yaklaşık 30 kişinin adaylık için başvuruda bulunduğu AK Parti'de yapılan temayül yoklamasında Sait Yazı'nın ismi ön plana çıkarken, Çerkezköy'den oy kullananların büyük bir kısmı oylamada Sait Yazı'yı ilk tercih, Halil Çelik'i ise 2. tercih olarak yazdı.



DİĞER İKİ ADAYIN ŞANSI KALMADI



3 Belediye Başkanı ve İlçe Teşkilatı'nın yaptığı Ankara çıkarmasında da Sait Yazı'nın ismi verilerek, ilk iki sıra talebi dile getirilirken, böylece Halil Çelik ve Nusret Atik bir bakıma tasviye edilmiş oldu. VE KORKULAN OLDU

ÇERKEZKÖY4. SIRADA



İlk iki sıradan birini isteyen Çerkezköy İlçe Teşkilatı ve AK Partili Belediye Başkanları AK Parti'nin önde gelen kurmaylarına Sait Yazı'nın ismini verdikten sonra bekleyişe geçtiler. Sait Yazı'nın en kuvvetli rakibi gözüken Prof. Dr. Necip Taylan ve bir önceki dönem milletvekili olan Ahmet Kambur da ilk iki sırada yer almak için kulis faaliyetlerini sıklaştırırken, Ankara'da listenin 3. sırasına bir kadın adayın konulacağını öğrenen Belediye Başkanları, "Ya ikiyi alacağız, ya da en kötü ihtimalle Sait Yazı 4. sırada olacak ama biz 2. sırayı istiyoruz" diye Ankara dönüşü Yazı İşleri Müdürümüze açıklamada bulundular.



AKBULUT LİSTE BAŞI OLDU



Ve sonunda listeler AK Parti Genel merkezi tarafından açıklandı ve Sait Yazı, listenin 4. sırasına konuldu. Listenin 2. sırasına Necip Taylan konulurken, listenin 3. sırasına ise İstanbul'dan Milletvekilliği Adaylığı başvurusu yapan Gülay Dalyan kondu. AK Parti'nin liste başı ise yine T. Ziyaeddin Akbulut oldu.



TEŞKİLATLAR AYAKLANDI;

"BU KADIN NEREDEN ÇIKTI?"



Listelerin açıklanması Teşkilatlarda soğuk duş etkisi yaparken, Halil Çelik'in başını çektiği bir grup özellikle listenin 3. sırasına Gülay Dalyan'ın konulmasının çok yanlış olduğunu belirten konuşmalar yapmaktan çekinmediler. Fakat itirazlar uzun sürmedi ve herkes kuzu gibi açıklanan listelere itaat etmek zorunda kalarak, iktidar partisinin seçim çalışmalarına başladı.



TEŞKİLAT BAŞKANI İNCE OLDU



AK Parti İlçe Başkanlığı görevine vekaleten Gökhan İnce bakarken, İlçe Başkan Vekili Gökhan İnce ve ekibi son derece sistemli ve düzenli bir çalışma içerisine girdiler. bilgisi, dürüstlüğü, kişiliği ile İlçe Teşkilatı'nın tam desteğini alan İlçe Başkanı Gökhan İnce, kolları sıvayarak çalışmalara başladı. Sürekli iyi bir '2. Adam' pozisyonunda bakılan Gökhan İNce, '1. Adam' pozisyonunda da başarılı çalışmaların altına imza atarken, Yönetim Kurulu'ndaki arkadaşlarının da güvenini kazanmış oldu.



YAZI'YI YALNIZ BIRAKMADILAR



Adaylarının 4. sıra olmasına rağmen AK Parti'nin oyunu düşürmemek için sıkı bir çalışma içerisine giren ve AK Parti Milletvekili Adayı Sait Yazı'nın attığı her adımda birlikte olan İlçe Teşkilatı, böylece hem İlçe eski Başkanlarına vefa gösterirken, hem de AK Parti'nin icraatlarını anlattılar.



BAŞKANLAR DA YALNIZ BIRAKMADI



"İstikrar" söylemi ile seçim meydanlarına inan Milletvekili Adayı Sait Yazı'ya, İlçe Teşkilatı'nın yanısıra Belediye Başkanları da kahve toplantılarında, sivil toplum örgütü ziyaretlerinde destek olarak, Yazı'yı yalnız bırakmadılar. Hatta listeye konulmayan Ahmet Kambur ve Halil Çelik bile Yazı'nın seçim çalışmalarında aktif rol aldılar.



SEÇİLEMEYECEĞİNİ BİLE BİLE

OY İSTEMEKTEN YORULMADI



Diğer adaylar ile ilgili olumsuz konuşmaktan kaçınan Sait Yazı, gittiği her yerde saygı ve ilgi görürken, seçileyecek olmamasına rağmen özveri ile seçim süresince çalıştı ve sonucunda AK Parti oylarını Çerkezköy'de %42'ye taşıyarak, önemli bir başarının altına imza attı ve Tekirdağ'dan AK Parti'nin 2 Milletvekili çıkarmasına önemli katkıda bulundu. Çünkü AK Parti'nin Tekirdağ'da aldığı oyların neredeyse dörtte biri Çerkezköy'den gitti AK Parti'ye.



Seçim süresi boyunca siyaseti şahsileştirmeden, siyasi partilerin ülke söylemlerine bakarak, genel manada yapan Sait Yazı, Teşkilatı'nın da desteği ile partisini sadece Tekirdağ'da değil, tüm Trakya'da zirveye taşırken, AK Parti Trakya'da sadece Çerkezköy ve beldelerinde 1. parti oldu.



OYLAR İKİYE KATLANDI



Partinin oylarını ikiye katlayan Sait Yazı ve Ekibi, yine tüm dikkatleri üzerine çekerken, bundan sonrada Çerkezköy'ün siyasi olarak elini güçlendirmiş, Belediye Başkanlarını kuvvetlendirmiş oldu.



YAZI'YA BASKILAR BAŞLADI



Seçimlerin sona ermesinin ardından gözler yeniden Sait Yazı'yı çevrilirken, Teşkilattan ve Belediye Başkanlarından gelen, "Yeniden başımıza dön Başkanım, meydanlar, vatandaşlar Teşkilat seni istiyor" dedikleri ve Sait Yazı'yı İlçe Başkanlığı'na yeniden getirmek için baskı yaptıkları öğrenildi.



İKNA OLDU GİBİ



Sait Yazı'nın ise İlçe Başkanlığı'na dönmeyi düşünmediği ancak partiden ve Belediye Başkanlarından gelen yoğun istek üzerine görevinin başına dönmeye ikna olmaya çok yaklaştığı ve bu sefer hedeflerini daha yukarlara koyarak, "Şimdiden çalışmalara başlamalı ve 1.5 sene sonra yapılacak yerel seçimlerde beşi bir yerde yapmalıyız. Özellikle Kapaklı'yı istiyorum. Kapaklı'ya ve Karaağaç'a AK Partili bir Belediye Başkanı seçtirmemiz lazım" dediği öğrenildi.



DÖNMEZSE İNCE İLE DEVAM



Sait Yazı'nın görevine dönmesine kesin gözüyle bakılırken, Yazı'nın İlçe Başkanılğı görevine dönmemesi durumunda Teşkilat'ın başına şuan hala bu görevi başarı ile yürüten ve seçim zaferinin mimarlarından olan Gökhan İnce'nin geçeceği öğrenildi.



AK Parti'nin listelerinin daha iyi hazırlanmış olması durumunda Sait Yazı'nın Ankara'ya gideceğine inanan İlçe Teşkilatı görevlileri, "Bizim adayımız listenin ilk üçü içerisinde olsaydı bu oy oranımızı %60'lar seviyesine taşırdık ve belki de 3. Milletvekilini çıkarırdı AK Parti" demekten kendilerini alamıyorlar.



AK PARTİ BAŞARILI MI?



22 Temmuz seçimlerinde AK Parti'nin Çerkezköy'de istediği sonucunu alıp almadığına bakacak olursak, oy sayısı bakımından belki beklediğinden fazlasını aldı ama 2 yıldır dillendirilen Çerkezköy'ün siyasi temsil noktasında İlçe Teşkilatı ve Belediye Başkanları istediği sonucu alamadı. Her seçim döneminde Çerkezköy'de 1. parti olan AK Parti, yine AKT Parti'nin kurmayları tarafından gözardı edilerek, ancak listenin 4. sırasına konuldu. Dolayısı ile seçilemedi.



EN TALİHSİZİ ÇELİK OLDU



22 Temmuz seçimlerinin AK Parti'deki en şanssız ismi ise Halil Çelik oldu. Milletvekili olabilmek için önce İl Genel Başkanlığı koltuğunu bırakan, daha sonra İl Genel Meclis Üyeliği'nden istifa eden Halil Çelik, çok istediği vekillik rüyasını yine başka bir bahara ertelemek zorunda kaldı. Listeye konulmayan Halil Çelik, hem Vekillikten olurken, hem de İl Genel Meclisi Üyeliği'nden oldu. Halil Çelik'in yerine Behçet Güven İl Genel Meclisi Üyesi oldu. Daha doğrusu Halil Çelik seçimlerin en şanssızı olurken, Behçet Güven ise en talihlisi oldu.



İNCE KENDİNİ İSPAT ETTİ



Sait Yazı'nın istifasıile boşalan İlçe Başkanlığı görevine vekaleten bakan Gökhan İnce, beldelerin ve teşkilatın güvenini kazanırken, bir bakıma kendi rüştünü de ispat etmiş oldu.



Tüm yaşanan bu gelişmelere rağmen AK Parti Çerkezköy'de 1. parti olmayı açık ara başarırken, seçim gecesi yapılan kutlamalar görülmeye değerdi. Adnan Kahveci Parki'ndan Belediye önüne kadar yürüyen AK Partililer burada Milletvekili Adayları Sait Yazı'yı omuzlara alarak, "Sen bizim gönlümüzün Vekilisin" sloganları attılar ve seçim zaferini doyasıya kutladılar.



Bir sonraki sayımızda muhalefet partilerinde yaşanan gelişmeleri değerlendireceğiz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.