Bol vitaminli besinler tüketin

Havalar her geçen gün soğurken, soğuğa bağlı hastalıklarda kendini gösteriyor. Uzmanlar bu aylarda vitamin oranı yüksek gıdalarla beslenmeyi öneriyor. İşte bol vitaminli reçete: Kış aylarında nasıl beslenmelisiniz?

Bol vitaminli besinler tüketin
15 Ekim 2010 Cuma 00:00

Özel Çerkezköy Hastanesi Diyet ve Beslenme Uzmanı Burcu Özkan kış aylarında bol vitaminli gıdalarla beslenilmesinin hastalıklara karşı dayanıklılığı artıracağını söyledi. Özkan, soğuk havaya bağlı olarak meydana gelen enfeksiyonlara yakalanmamak için gıdalarımızda vitamin ve minarellerden yararlanmasının önemine dikkat çekerek, içecekler konusunda da uyardı.

KIŞ AYLARINDA NASIL BESLENMELİYİZ?
    Diyetisyen Burcu Özkan, "Yaz mevsiminden kış mevsimine geçişte bağışıklık sistemi zayıflıyor. Hastalıklara yakalanmamak ve kilo almamak için özel bir beslenme programı uygulanması gerekir. Enfeksiyonlara yakalanmamak için vitamin ve minerallerden zengin beslenmeliyiz. Özellikle A, C, B, E vitamini ve çinko, selenyum minerallerinden zengin olan kış sebzelerinden brokoli, lahana, brüksel lahanası, kırmızı lahana, karnabahar, havuç, marul, yeşil biber, roka, sarımsak, soğan ve meyvelerden portakal, mandalina, greyfurt, kivi, elmadan bir veya birkaçı günlük beslenmemizde yer almalıdır" diye konuştu.

DOĞAL ÇAYLAR TÜKETİN
    Kış gecelerinde televizyon karşısında geçen zamanın da artmasıyla kişi daha fazla yeme isteği duyduğunu söyleyen Diyetisyen Burcu Özkan, beslenmeyle ilgili tavsiyelerini şöyle sürdürdü:
    "Yağlı, şekerli, hamurlu yiyecekler yerine taze sebze ve meyve tercih edilmeli. Güneş ışığını daha az almamız nedeniyle daha mutsuz oluruz, bu nedenle de kışa doğru depresyon vakaları artar. Sinir sistemimizin güçlenmesi için haftada en az iki kez balık tüketilmeli, günde 10-15 adet fındık veya badem gibi kuruyemişler yenilmeli. Daha çok çocuklar ve kadınlarda görülen, üşüme, halsizlik, baş dönmesiyle kendini gösteren demir eksikliği de kışın artıyor. Günlük beslenmelerinde et, kurufasulye, yeşil mercimek, barbunya, nohut, yeşil yapraklı sebzelerden destek alınmalı ve beraberinde demirin emilimini hızlandırmak için limon suyu içeren salata tüketilmeli. Bitki çayları da kışın hem içimizi ısıtacak hem de içeriğindeki yararlı maddeler bizleri hastalıklara karşı koruyacak. Kuşburnu, ıhlamur, adaçayı, rezene, nane-limondan günde 1-2 fincan içmekte fayda var."

KAHVALTIDA PASTA, BÖREK YEMEYİN!
    Diyetisyen Özkan, kış aylarına yönelik beslenme tavsiyelerini "Mevcut kiloları kontrol altında tutmak yada kilo almamak için ana öğünler arasında ara öğünler tüketilmeli,  bol lifli yiyecekler yenilmeli, yağlı-tatlı-hamurlu yiyeceklerden uzak durulmalı. Kahvaltı yapılmalı ama poğaça, kek türü yiyecekler değil, ekmek, peynir, zeytin, domates, salatalık ve haftada 1-2 kez yumurta yenilmeli. Öğle ve akşam çorba, salata, yoğurt yanına ızgara et veya etli sebze yemeği veya kurubaklagiller tüketilmeli. Tatlı olarak sütlü tatlılar tercih edilmeli, günde en az 1.5 litre su içilmeli" diye tamamladı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.