Brüsella aşılarını ihmal etmeyin

Çerkezköy İlçe Tarım Müdürlüğü Veteriner Hekimi İbrahim Karagöz, dişi buzağı ve kuzu sahiplerini Brüsella Hastalığı'na karşı önlem olan Brüsella Aşılarını yaptırmaları için uyarıda bulundu.

	Brüsella aşılarını ihmal etmeyin
11 Ağustos 2007 Cumartesi 07:57

Çerkezköy İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri dişi buzağı ve kuzuların Brüsella Aşılarının yaptırılması gerektiğini belirterek, "4-8 aylık dşi buzağı ve 3-8 aylık kuzuların mutlaka yapılması gereken Brüsella Aşıları devam ediyor. Brüsella aşısı şimdiye kadar 4-8 aylık olan 58 dişi buzağıya ve 3-8 aylık 114 dişi kuzuya yapıldı. Aşılamalar devam ediyor. Dişi buzağı ve kuzu sahiplerinin veteriner hekimlere başvurarak bu aşıyı yaptırmaları gerekiyor.

Süt ve süt ürünlerinden insanada bulaşma riski taşıyan Brüsella Hastalığı'nın önlenmesi açısından mutlaka yapılması gereken bu aşının ihmal edilmemesi ve mutlaka yaptırılması lazım" dedi.

Çerkezköy İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri dişi buzağı ve kuzuların Brüsella Aşılarının yaptırılması gerektiğini belirterek, Brüsella Hastalığı ile ilgili şu bilgileri verdiler:

İNSANA DA BULAŞIYOR, TEŞHİSİ VE TEDAVİSİ ZOR

"Brucellosis, Brucella (Brüsella) grubu bakterilerin oluşturduğu, özellikle sığır, koyun ve keçi gibi evcil hayvanlarda yavru atma, süt veriminde azalma, damızlık değeri kaybı, kısırlık gibi zararlı etkileri yanında hayvanlardan insanlara bulaşan (Zoonozis), ekonomik yönden zarar verici ve halk sağlığı yönünden önem taşıyan bir hastalıktır.

Hastalığın çabuk yayılması, kontrol ve mücadelesinin güçlüğü, uzun süre alması ve masraflı olması dikkat çekmektedir. Hayvansal protein kaynaklarına olan olumsuz etkisi, hayvan ve hayvansal ürünlerin ticaretine engel teşkil etmesi ve çoğunluğu kırsal kesimde bulunan kısıtlı imkanlara sahip hayvan yetiştiricilerinin sosyo-ekonomik gelişmesini engellemesi gibi zararlarının olması bir başka faktördür.

Brucellosis insanlara hastalık etkenleri ile bulaşık çiğ süt ve süt ürünlerinin (peynir, krema, tereyağı, dondurma vs.) tüketilmesi, enfekte hayvanlar, hayvan karkasları, atık yavru ve atık yapan hayvanların genital akıntıları, idrar ve dışkıları ile doğrudan temas ile bulaşabilir. Doğrudan temasta sindirim sistemi ile bulaşma ön planda olmakla birlikte hasarlı deriden ve solunum yolu ile bulaşmada söz konusudur. Hayvan gübresi ile bulaşan sebzelerin tüketimi de insan enfeksiyonunda söz konusu olabilir. İnsandan insana doğrudan bulaşma son derece azdır. Nadiren anne sütü ile bebeklere bulaşma olabilir. Et ile bulaşma nadirdir. Ancak karaciğer-dalak gibi organların iyi pişirilmeden tüketilmesi ile bulaşma olabilir.

Hayvanlarda bulaşma genellikle bulaşık materyallerin yenmesi-içilmesi veya teması ile olur. Hastalığa yakalanan koyunlar genellikle 2 ay kadar, keçiler 2 yıl kadar, sığırlar ise hastalığın yerleşme durumuna göre ömürleri boyu sütleri ile mikrop çıkarabilirler. Ayrıca uterus akıntıları ile 15 gün ile 2-3 ay arasında değişen süreler mikrop çıkarabilirler.

GÖZLE GÖRÜLEN BELİRTİLERİ

Hastalığın hayvanlardaki gözle görülen belirtileri yavru atma ve süt veriminde azalma olduğu halde insanlarda sürekli, aralıklı veya düzensiz bir ateş, terleme, kas ve iskelet sistemine olan etkinin sonucu olarak yorgunluk, dermansızlık, genel ağrı ve mental depresyon gibi semptomlar görülür. Eklemler, mide-bağırsak, akciğerler, kan yapan organlar, cilt ve nadiren kalp-damar sistemi ve beyin etkilenir.

Bazı hastalarda ürogenital semptomlar belirgindir. Tedavi uzun, masraflı ve yıpratıcıdır. Hayvanlarda tedavinin ekonomik olmadığı, başarı oranının azlığı ve tedavi edilen hayvanların gizli taşıyıcı olarak mikrop çıkarabileceğinden dolayı tedavi cihetine gidilmemekte, koruma tedbirleri ile hastalıkla mücadele edilmektedir.

Hastalık tespit edilen büyükbaş hayvanlar tazminatlı olarak itlaf edilmekte, küçükbaşlarda ise aşılama ve kontrol tedbirleri uygulayarak hastalıkla mücadele edilmektedir."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.