ÇERKEZKÖY EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) verilerine göre, Temmuz ayında toplam ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,50 düşerek 10 milyar 849 milyon dolar oldu. ÇTSO'da Temmuz 2012 rakamlarını açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'ye, Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur Ecevit ile Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dursun Tever eşlik etti

ÇERKEZKÖY EV SAHİPLİĞİ YAPTI
03 Ağustos 2012 Cuma 08:53

TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Temmuz ayı ihracat rakamlarını  Çerkezköy'de açıkladı. Buna göre, Temmuz ayında toplam ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,50 düşerek 10 milyar 849 milyon dolara geriledi. Son 12 ay açısından değerlendirildiğinde ise toplam ihracat bir önceki 12 aylık döneme oranla yüzde 12,30 yükselerek, 142 milyar 680 milyon 785 bin dolara çıktı. Toplam ihracat 2012 Ocak-Temmuz döneminde 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 10, 04 artışla, 85 milyar 221 milyon 804 bin dolara çıktı.
EN FAZLA İHRACAT OTOMOTİV'DE
ÇTSO'da önceki gün düzenlenen basın toplantısıyla 2012 yılı Temmuz ayı ihracat rakamlarını açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin basın açıklaması tüm detaylarıyla bugün Çekezköy okurları için yazdık.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, bu yıl Temmuz ayında en fazla ihracatı 1 milyar 465 milyon 96 bin dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi. TİM verilerine göre, Temmuz ayında ihracatta ilk üç sırayı geçen ay olduğu gibi Almanya, Irak ve İngiltere aldı. İhracat Almanya'ya 1 milyar 15 milyon 60 bin dolar, Irak'a 913 milyon 253 bin 94 dolar, İngiltere'ye 618 milyon 790 bin dolar seviyesinde gerçekleşti. Geçen ay en fazla ihracatı 1 milyar 465 milyon 96 bin dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi. Türkiye ihracatından yüzde 13,50 pay alan otomotiv endüstrisinin geçen aydaki ihracatı 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 22,33 oranında azaldı. 
Bu sektörü 1 milyar 413 milyon 890 bin dolarlık ihracat ile hazır giyim ve konfeksiyon izlerken, sektörün ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 azaldı. Geçen ay çelik sektörü 1 milyar 260 milyon 18 bin dolarlık, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 1 milyar 300 milyon 135 bin dolarlık, elektrik elektronik ve makine bilişim sektörü 870 milyon 931 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Temmuz ayında tarım sektörünün ihracatı 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 4,63 artarak 1 milyar 423 milyon 273 bin dolara, madencilik sektörünün ihracatı ise yüzde 7,59 artarak 380 milyon 239 bin dolara yükselirken, sanayi sektörünün ihracatı ise yüzde 7,38 azalarak 9 milyar 45 milyon 502 bin dolara geriledi.
Geçen ay ihracatta sanayinin payı yüzde 83,38, tarımın payı yüzde 13,12 madenciliğin payı ise yüzde 3,50 oldu.
EN YÜKSEK ARTIŞ FINDIKTA
Geçen ay ihracatını en fazla artıran sektör fındık ve fındık mamulleri oldu. Fındık ve fındık mamulleri sektörü ihracatı Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30,24 artarak 153 milyon 464 bin dolara çıktı. Temmuz ayında meyve sebze mamulleri ihracatı yüzde 25,14 oranında artarak 107 milyon 754 bin dolara, halı ihracatı da yüzde 23,34 artarak 165 milyon 286 bin dolara çıktı. Temmuz ayında gemi ve yat ihracatı yüzde 63,12, tütün ve mamülleri ihracatı yüzde 28,18, otomotiv endüstrisi ihracatı yüzde 22,33, süs bitkileri ihracatı da yüzde 18,58 oranında geriledi. Geçen ay ihracatçı birlikleri genel sekterlikleri bazında en fazla ihracatı 3 milyar 163 milyon 611 bin dolarla İstanbul Maden ve Metal İhracatçı Birlikleri (İMMİB) gerçekleştirirken, İMMİB'i 1 milyar 588 milyon 679 bin dolarla Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), 1 milyar 583 milyon 112 bin dolarla İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) izledi. 
TÜRKİYE EKONOMİSİ BÜYÜDÜ
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, bazı uluslararası kuruluşların kötümser beklentilerinin aksine, Türkiye ekonomisinin büyümede iyi bir performans sergileyeceğine inandıklarını belirterek, ''Türkiye ekonomisinin bu yıl orta vadeli program hedefi olan yüzde 4'lük büyüme rakamını aşacağını düşünüyoruz'' dedi.
Büyükekşi, Temmuz ayı ihracat rakamlarının açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin büyümeye, üretmeye, yeni istihdam sahaları açmaya devam ettiğini söyledi. Bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 3,2 büyüdüğünü hatırlatan Büyükekşi, küresel ekonomideki durgunluk ortamına rağmen bu rakamın yakalanmasını oldukça önemli gördüklerini kaydetti. Bazı uluslararası kuruluşların kötümser beklentilerinin aksine, Türkiye ekonomisinin büyümede iyi bir performans sergileyeceğine inandıklarını dile getiren Büyükekşi, ''Türkiye ekonomisinin bu yıl orta vadeli program hedefi olan yüzde 4'lük büyüme rakamını aşacağını düşünüyoruz'' şeklinde konuştu.
55 bin dinamik ihracatçı olarak buna yürekten inandıklarını ve tüm Türkiye'nin de inanmasını istediklerini aktaran Büyükekşi, gelişmiş ekonomilerin kriz yaşadığı bir ortamda Türkiye ekonomisinin oldukça başarılı bir tablo çizdiğini dile getirdi. Türkiye'nin 2010 yılında en fazla doğrudan yabancı sermaye çeken ülkeler arasında 29. sırada olduğunu ve 2011 yılında 6 basamak birden yükseldiğini ve bankacılık sistemine de yabancı sermayenin yoğun ilgisini gözlemlediklerini belirten Büyükekşi, ''Bu ilgiyi olumlu buluyoruz. Bankacılık sistemine yeni giren oyuncuların sektördeki rekabeti daha da arttıracağına inanıyoruz. Bu rekabetten en fazla faydayı, Türk sanayicisi, ihracatçısı ve Türk tüketicisi görecektir. Rekabeti her zaman destekliyoruz'' ifadelerini kullandı.
TÜRK LİRASININ DEĞERLENMESİ
Mayıs ayında kaydedilen yüksek sanayi üretimine rağmen, yılın üçüncü çeyreğinde de bu eğilimin devam edeceğini düşündüklerini belirten TİM Başkanı Büyükekşi, ''Böyle bir ortamda Türk Lirası'nın yeniden değerlenme sürecine girmesi, zor bir dönemde rekabet gücümüzü yeniden erozyona uğratabilir. Bu nedenle Merkez Bankası'nın Türk Lirası'nın aşırı değerlenmesinin önlenmesine yönelik adımları bir an önce atmasını bekliyoruz'' dedi.
2012 yılında yüzde 4,5-5 aralığında beklenen büyümenin, yaklaşık 2,5-3 puanının ihracattan geleceğini kaydeden Büyükekşi, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Ancak burada dikkatinizi önemli bir konuya çekmek istiyorum. İhracatın büyümeye katkısını sürdürebilmesi için, Türk Lirası'nın değeri büyük bir önem arz ediyor. Küresel ekonomideki yavaşlamaya bağlı olarak dünya genelinde faizlerde ve getirilerde yeni bir düşüş yaşanıyor. Bu süreçte Türkiye'de faizlerin göreli olarak yüksek kalması nedeniyle, dünya ile getiri farkları açılıyor. Türkiye'deki yüksek faiz Türkiye'yi bir çekim merkezi yapıyor. Buna bağlı olarak da son dönemde, aylık cari açıktan daha fazla sermaye girişi yaşanıyor. 2011 yılı Temmuz ayından itibaren sermaye girişinin hızlanması ile birlikte Türk Lirası da değerlenmeye başladı. Ancak buna rağmen Merkez Bankası, Türk Lirası'nın yılbaşından bu yana sepet kurda yüzde 10 değerlenmesine kayıtsız kaldı. Oysa ekonomi olarak çok zor bir dönemden geçiyoruz. Keza, dünya ekonomisi ve ticaretindeki yavaşlama sürüyor, beklenti anketlerinde ise ihracat siparişlerinde gerileme gözleniyor.''
AVRUPA MORAL BOZUYOR
Avrupa'dan gelen haberlerin tüm dünyanın moralini bozmaya devam ettiğini ve Avrupa'da ciddi bir kriz olduğunu aktaran Büyükekşi, bu yüzden Türkiye'nin, Avrupa'daki ekonomik zayıflamanın bir kaç yıl daha devam edeceği varsayımına göre yeniden pozisyon alması gerektiğini ifade etti. ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 1,5 ile kriz sonrası en düşük büyüme hızını gördüğünü, Çin ekonomisindeki büyümenin ise 8 çeyrektir düştüğünü anımsatan Büyükekşi, dolayısıyla bütün ülke ekonomilerinde geleceğe yönelik bir karamsarlığın hakim olduğunu aktardı. Bu yılın ilk altı ayında ihracatın Çin'de yüzde 9,2, Meksika'da yüzde 7,7, Japonya'da yüzde 4,3, geçen yılın ihracat artış rekortmeni Hindistan'da yüzde 1,7, Güney Kore'de yüzde 0,6 artarken, Brezilya ve Çek Cumhuriyeti'nin ihracatının aynı kaldığı bilgisini veren Büyükekşi, Türkiye'nin ise ilk altı aylık ihracat artışının yüzde 13,4 olduğunu ifade etti.
SÜRİYE İLE İHRACAT GERİLE
Türkiye'nin genel ihracatının dünyaya kıyasla olumlu seyrini korurken, Avrupa'ya yapılan ihracatta yaşanılan sıkıntıların gittikçe arttığını aktaran Büyükekşi, sözlerine şöyle devam etti: ''Temmuz ayında İtalya'ya ihracatımız yüzde 35, Fransa'ya yüzde 21, Almanya'ya yüzde 20, İngiltere'ye yüzde 16 düşüş gösterdi. Genel olarak baktığımızda ise, AB ülkelerine ihracatımız temmuz ayında yüzde 21 geriledi. İlk 7 aydaki gerileme ise yüzde 10 oldu. Özellikle otomotiv ve hazır giyim gibi lider ihracatçı sektörlerimizin ihracatında Avrupa'nın yüksek payı ihracatımızın genel performansını aşağıya çekiyor. Hazır giyim ihracatımızda AB'nin payı yüzde 76, otomotivde ise yüzde 68. Biz AB'deki gerilemeye rağmen yeni pazarlarla bu düşüşü telafi ediyoruz."
BAKAN ÇAĞLAYAN'DAN MESAJ
Bu arada Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, toplantıya bir mesaj yolladı. Çağlayan, mesajında ihracatın önündeki engellerin kalkması için bu yola baş koydukları belirterek, ''Türkiye'nin geleceği daha fazla yatırım ve daha fazla ihracattan geçiyor. İhracatımızı 150 milyar dolara çıkaracağız ve rekor kıracağız'' ifadesini kullandı.
Çağlayan'ın mesajını Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur Ecevit yaptığı konuşmada iletti. Toplantıda ÇTSO Başkanı Dursun Ali Tever ve Tekirdağ Milletvekili Ziyaeddin Akbulut da birer konuşma yaptı. Başkan Dursun Ali Tever, Çerkezköy'ün ticarette özellikle ihracattaki önemine dikkat çekti ve Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nin özelliklerini anlatan bir konuşma yaptı. ÇTSO'daki toplantıda, TİM üyelerinin yanı sıra Tekirdağ Vali Yardımcısı Mustafa Masatlı ile iş ve para dünyasından çok sayıda katılımcı bulundu.


Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.