Çetinkaya, Engellileri ilgilendiren haksız uygulamaya dikkat çekti

Türkiye’de 9 milyon engelliyi ve bir o kadar da yakınını doğrudan ilgilendiren bir haksız uygulamaya dikkat çeken Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi Başkanı Hayrettin Çetinkaya, “Engelli yurttaşların yanı sıra, yeni mağduriyetlere itilen 65 yaş üstü vatandaşların evde bakım ücretlerinin kesilmek üzere. Bu durumda, yardım alan ihtiyaç sahiplerinin büyük bir bölümü zaten yetersiz miktarda maddi yardım imkânını da kaybedecek, birçoğu açlıkla yüz yüze kalıyor” dedi

Çetinkaya, Engellileri ilgilendiren haksız uygulamaya dikkat çekti
31 Mart 2015 Salı 17:54

 BİRÇOĞU AÇLIKLA YÜZ YÜZE KALIYOR

Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya düzenlediği basın toplantısı ile Engelli yurttaşların yanı sıra, yeni mağduriyetlere itilen 65 yaş üstü vatandaşların evde bakım ücretlerinin kesilmeyle karşı karşıya kalındığını ifade ederek, “Tüm bakıma muhtaç yurttaşlarımızı bekleyen yeni haksızlıklara karşı, sesimize bir ses katmanızı ve bu sorunun çözümünde sivil toplum kuruluşlarının bizlere yardımcı olmanızı istiyoruz. Engelli aylığı ve evde bakım ücretlerini düzenleyen 2022 ve 2828 sayılı yasalarda yapılan değişikliklere göre, artık ihtiyaç sahibi bireylere, kendi gelirlerine bakılarak değil, aile ve akrabalarının toplam gelirleri ölçü alınarak yardım yapılıyor. Bu durumda, yardım alan ihtiyaç sahiplerinin büyük bir bölümü zaten yetersiz miktarda maddi yardım imkânını da kaybedecek, birçoğu açlıkla yüz yüze kalıyor” dedi.

ÇOK SAYIDA MİLLETVEKİLİNE ANLATTIK

Çetinkaya konuşmasının devamında ise, “Bu durumun değişmesi mümkün. Bizler, 164 Engelli Sivil Toplum Kuruluşu olarak, engellilerin hak kayıplarını ilgilendiren yasaların değişmesi için, yeni bir yasa tasarısı hazırladık. Kanun tasarısını AKP, CHP, MHP ve HDP Grup başkan vekillerine ve farklı siyasi partilerden çok sayıda milletvekiline anlattık. Tüm siyasi temsilciler, bizimle hemfikir olduklarını belirterek, hazırladığımız değişiklik teklifini haklı ve yerinde buldular. Önerdiğimiz yasa değişikliği teklifimizi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı ile Yaşlı ve Engelli Genel Müdürü’ne de anlattık. Bakan yardımcısı ve Genel Müdür, bu değişikliğin haklı ve gerekli olduğunu ifade ederek, bu yönde çalışacaklarının sözünü verdiler” ifadelerini kullandı.

EYLEMLER İLE SORUNLARI VE HAKLARI TARTIŞACAĞIZ

Görüşmelerin ardından kendilerine verilen sözlerin ve yasa değişikliğinin Meclis’in gündeminde yer almadığını sözlerine ekleyen Hayrettin Çetinkaya, “Kanun değişikliği gerçekleşmedi. Meclis’e sunduğumuz kanun değişikliğinin gerçekleşmesini sağlamak için, Türkiye’nin eylem yapılabilecek tüm illerinde, ‘’Uyumuyoruz!.. Uyarıyoruz!..’’ sloganıyla eylemler gerçekleştiriliyor. Bu eylemlerde engelli, yaşlı ve muhtaçların sorunlarını ve haklarını tartışacağız” açıklamasında bulundu. 


Haber: Emrah ÇOĞALAN

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.