Ç.O.S.B. 2. arıtmaya su almaya başladı

8 milyon Euro gibi dev bir yatırım ile tamamlanan ve Türkiye’de zamanında bitirilen ender projelerden de biri olan ÇOSB II. Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisi’ne su alınmaya başlandı.

Ç.O.S.B. 2. arıtmaya su almaya başladı
02 Temmuz 2008 Çarşamba 00:00

GERÇEK MANADA ARITMA YAPIYORUZ

2006 yılının başında ihalesi yapılan ve Mayıs ayında yapımına başlanarak önceki gün itibariyle Ç.O.S.B.’nin II. Kısmın’da faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarından yarısının bağlantısının yapıldığı Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisi’nde tüm işlemler AB standartlarına göre yapılıyor. 2, Endüstriyel Atıksu Arıtma Arıtma Tesisinin toplamda 8 milyon Euro’ya mal olduğunu belirten Ç.O.S.B. Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, “Biz arıtmış gibi yapmıyoruz, gerçek manada arıtma yapıyoruz.

GELECEK NESİLLERE BIRAKILACAK
EN BÜYÜK SERVET ÇEVRE

Çevre bilincinin farkındayız, gelecek nesillere de bırakacağımız en büyük servetin çevre olduğunu da biliyoruz. Biz çevre bilincine inanmışız ve bunu da hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz. Bölgemiz gerçek manada bir arıtmaya sahip oldu” dedi.

SU ALINMAYA BAŞLANDI

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde 2006 yılının Mayıs ayında yapımına başlanılan, II. Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisi’ne su alınmaya başlandı. Yaptığı yatırımlarla çevreye olan duyarlılığını en güzel şekilde gösteren Ç.OS.B.’nin hayata geçirdiği II. Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisi, günlük 40.000 m3 kapasiteye sahip bir tesis.

2. KISIM BURADA ARITILACAK

Çevre Bakanlığı'nın standartlarının üzerinde AB standartlarında arıtma yapacak olan Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisi'nin hizmete girmesi ile birlikte artık 2. Kısım'da bulunan sanayi kuruluşlarının atık suları bu tesiste arıtılarak, doğaya salınacak.

SU ALINMAYA BAŞLANDI

Düzenlenen bir toplantıyla suyun alınmaya başlandığı 2. Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisi düzenlenen bir tören ile basın mensuplarına gezdirildi. Toplantıya Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, Ç.O.S.B. Yönetim Kurulu Başkan Vekili M. Gürdal Adal, Ç.O.S.B. Yönetim Kurulu Üyesi Nusret Atik, Ç.O.S.B. Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan, projenin danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Saatçı, Ç.O.S.B. Bölge Müdürlüğü Teknik Gruplardan Sorumlu Bölge Müdür Yardımcısı Kadir Karakaya’nın yanı sıra, Ç.O.S.B. Bölge Müdürlüğü yetkilileriyle çok sayıda davetli katıldı.

İLK ETAPTA II. KISIM’DAKİ FİRMALARIN YARISI BAĞLANDI

Basın mensuplarına arıtma tesisi hakkında bilgi veren Ç.O.S.B. Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, böylesine büyük bir tesisi bitirmenin ve Bölgeye kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

II. Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisi’nde arıtma işlemlerinin AB standartlarına uygun olarak yapıldığının altını çizen Sarıoğlu şunları söyledi: “8 milyon Euro’ya mal olan bu tesisi bugün 20 milyon Euro’ya ancak yapabiliriz. Türkiye’de eşine az rastlanabilir bir tesisi yaptık. Buraya ilk etapta Bölgemizin II. Kısmı’nda faaliyet gösteren 89 firmanın yarısının atıksularını bağladık. Önümüzdeki aylarda kalan kısmının da bağlantısını sağlayacağız. Böylelikle Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren tüm sanayi kuruluşlarımız Endüstriyle Atıksu Arıtma Tesisleri’ne bağlantısını tamamlamış olacağız.”

ARITMIŞ GİBİ YAPMIYORUZ ‘ARITIYORUZ’

Arıtma Tesisi’nde biyolojik ve kimyasal arıtmanın en ileri seviyede yapıldığına da dikkat çeken Sarıoğlu, “Biz arıtmış gibi yapmıyoruz, gerçek manada arıtma yapıyoruz. Çevre bilincinin farkındayız, gelecek nesillere de bırakacağımız en büyük servetin çevre olduğunu da biliyoruz. O yüzden biz çevre bilincine inanmışız ve bunu da hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz. Bölgemiz gerçek manada bir arıtmaya sahip oldu” ifadelerini kullandı.

HER ÇALIŞMA EN İLERİ SEVİYEDE

Toplantıya katılan, Marmara Üniversite Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı ve aynı zaman Ç.O.S.B. Çevre Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Saatçi de, Ç.O.S.B. tarafından yapılan bu tesisin her aşamasındaki çalışmaların en ileri seviyede yapıldığını ve tesisin AB standartlarında olduğunu kaydetti. Toplantıda soruları yanıtlayan ve Arıtma Tesisi’ni yapan Arbiogaz Çevre Teknolojileri İnş. San. Ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İzolluğu da, AB standartlarında yapılan bu tesisi bitirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Toplamda 8 milyon Euro gibi bir yatırım ile yapılan Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisi'nin mliyeti ile ilgili bilgide veren Ç.O.S.B. yetkilileri şunları söylediler:

RAKAMLARLA ÇOSB II. ENDÜSTRİYEL ATIKSU ARITMA TESİSİ
MALİYET:

İNŞAAT: 6.800.000 YTL.
MEKANİK: 2.750.000 EURO.
ELEKTRİK: 1.285.000 DOLAR.
TOPLAM: 8.000.000 EORU
İMALATTA KULLANILAN MALZEMELER
20.016 METREKÜP BETON KULLANILDI.
1.672 TON DEMİR KULLANILDI.
51.741 METREKARELİK KALIP KULLANILDI.
FARKLI ÇAPLARDA (Ø1200 – Ø 32) 4.047 METRE BORU KULLANILDI.
PROSES

GİRİŞ ÇIKIŞ

DEBİ: M3/GÜN 40.000
KOİ : MGRL/LT 1.500 125
BOİ : MGRL/LT 700 25
AKM : MGRL/LT 600 35
TKN : MGRL/LT 60 10
P : MGRL/LT 10 1
PH : 9- 10,5

Bu rakamlar da ÇOSB II. Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisi’ndeki işlemlerin AB standartlarına göre yapıldığının göstergesi olarak belirtiliyor. Yukarıda Arıtma Tesisi’ne gelen atıksuların (GİRİŞ) kirlilik değerleri yer almaktadır. İkinci kısımda da (ÇIKIŞ) Arıtma Tesisi’ndeki yapılan işlemlerin ardından deşarj edilen oranlar yer almaktadır.

ARITMA TESİSİ’NDEKİ HAVUZ ISLAK HACİMLERİ
1- DENGELEME 2 ADET (4 SA. BEKLEME) 7.085 METREKÜP
2- KİMYASAL ÇÖK. 2 ADET (3,2 SAT. BEKLEME) 5.668 METREKÜP
3- BİOFOSFOR 3 ADET (1 SA.BEKLEME) 3.450 METREKÜP
4- HAVALANDIRMA 4 ADET (41,11 SA. BEKLEME) 72.800 METREKÜP
5- BİYOLOJİK ÇÖK. 2 ADET (6,5 SA. BEKLEME) 8.500 METREKÜP
6- ÇAMUR 2 ADET 2.512 METREKÜP
TOPLAM: 100.015 METREKÜPLÜK HAVUZ KAPASİTELİ

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.