ÇTSO Meclisinde sinirler gerildi

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Eylül ayı Meclis Toplantısı gergin anlara sahne oldu. Rahmi Yılmaz, Gürkan Kesim’le yaptığı bir telefon görüşmesi doğrultusunda Süleyman Kozuva’nın, Satın Alma Komisyonu Toplantısı’nda üyelere iftar organizasyonu yapılmadan önce, organizasyon başka bir firmaya verilsin diye baskı yaptığını iddia edince Kozuva, “Kur’an-ı Kerim’in üzerine el basarım ki böyle bir şey olmadı. Burada kimseyi telefonla dinlemek zorunda değiliz. Varsa öyle bir erkek buraya gelsin. Ben buradayım. O da delikanlıysa buraya gelsin.” dedi

ÇTSO Meclisinde sinirler gerildi
30 Eylül 2015 Çarşamba 11:21

TOPLANTI 5 EKSİKLE YAPILDI

ÇTSO Eylül ayı Meclis Toplantısı ÇTSO Meclis Başkanı Taha Ülker Başkanlığı’nda yapıldı. Açılış ve yoklamanın ardından 1 dakikalık saygı duruşuyla başlayan toplantıya Rasim Bilgen, Gürkan Kesim, Mehmet Savaş, Muharrem Yamaç ve Yasin Durak katılmadı.

GERGİN ANLAR YAŞANDI

ÇTSO Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleşen toplantının ikinci gündem maddesi olan ‘2015 yılı Ağustos ayı gelir – gider cetvelleri, banka cetveli, mizanın görüşülmesi ve ibra edilmesi.’ maddesi görüşülürken toplantıda gergin anlar yaşandı.

BANKADA YAKLAŞIK 1 MİLYON 400 BİN TL VAR

ÇTSO Genel Sekreteri Hakan Gel, Ağustos ayı verileri hakkında bilgilendirme yaparak “Ağustos ayı toplam gelirimiz 103 bin 833,90 TL, toplam giderimiz ise 151 bin 446,05 TL olarak gerçekleşmiştir. Kasamızda 176 TL, bankalardaki hesaplarımızda da 1 milyon 397 bin 10 TL bulunmaktadır.” diye konuştu.  

ÇTSO EĞİTİM KAMPÜSÜ’NÜ OKUL YAPTIRACAK

Bu bilgilendirmelerin ardından ÇTSO Meclis Başkanı Taha Ülker, Oda’nın bankada yaklaşık 1 milyon 400 bin TL’sinin olduğunu ve bu parayla Ambardere’deki Eğitim Kampüsü’ne bir okul temeli atmak için yeterli olup olmadığını sordu. Eğer ki yeterli olacaksa bu paranın okul yaptırmak gibi hayırlı bir iş için kullanılmasını öneren Ülker, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva’dan “1 milyon 400 bin TL okulun temelini değil, yüzde 70’ini tamamlar. Neden olmasın? Bu konuyu önümüzdeki Yönetim Kurulu Toplantımızda gündeme getireceğiz.” yanıtını aldı.

RAHMİ YILMAZ KONUYLA İLGİLİ SÖZ ALDI

‘2015 yılı Ağustos ayı gelir – gider cetvelleri, banka cetveli, mizanın görüşülmesi ve ibra edilmesi’ maddesi oylamaya sunulmadan önce bu gündem maddesiyle ilgili söz alan ÇTSO Meclis Üyesi Rahmi Yılmaz, “Yurt içi organizasyon kalemi giderleri 73 bin TL gerçekleşmiş. Fakat, 50 bin TL üzerindeki harcamalar Satın Alma Komisyonu raporu doğrultusunda yapılmalıdır. Şunu öğrenmek istiyorum. Bu harcamalar ne için yapıldı? Harcamalarla ilgili Satın Alma Komisyonu raporu nasıl tutuldu?” sorusunu yöneltti.

HAKAN GEL, BİLGİLENDİRME YAPTI

Bu harcamanın ÇTSO’nun vermiş olduğu iftar yemeğinde kullanıldığını belirten ÇTSO Genel Sekreteri Hakan Gel Satın Alma Komisyon Raporu’nu okudu. Bu program için ihaleye katılan 3 firma bulunduğunu belirten Gel, “Bin 300 kişilik program için bir firma kişi başı 125 TL +KDV, bir firma 58 TL + KDV ve bir firmada 46 TL + KDV teklifte bulundu. Firmalardan birinin uzak olduğu için, üyelerin katılımının zorlaşmaması adına ihalenin o firmaya verilmemesi uygun görüldü ve ihale 58 TL + KDV bedelle verildi.” açıklamalarını yaptı.

“KARAR GEÇERSİZDİR”

İlgili Satı Alma Komisyonu Toplantısı’na Gürkan Kesim ve Rasim Bilgen’in katılmadığını, dolayısıyla bu kararın geçersiz olduğunu iddia eden Rahmi Yılmaz, “Alınan kararda Gürkan Kesim’in imzası yoktur. Dolayısıyla alınan karar geçersizdir. Bu ihale neden en düşük teklifte bulunan firmaya verilmedi? Ben bu gündem maddesine ret oyu veriyorum. Gerekçemin de şerh olarak düşülmesini istiyorum.” diye konuştu.

KANUNLARA GÖRE AÇIKLAMA YAPILDI

Gürkan Kesim’in imzasının hazirun cetvelinde bulunduğunu belirten Hakan Gel, “Gürkan bey yanımdaydı. Kararı imzalayacağını söyledi. Bu sırada telefon geldi. Hemen döneceğini söyleyip çıktı gitti. Geri de dönmedi. Kanuna göre, eğer toplantı anında ret oyu vermemiş ve şerh düşmemişse karar oy birliği ile alınmış bir karardır.” şeklinde cevap verdi.

KOZUVA’YA ‘BASKI YAPTIN’ İDDİASI

Daha sonra Rahmi Yılmaz, toplantı devam ederken kısa bir telefon görüşmesi yaparak tekrar söz aldı ve, “Şimdi Gürkan Bey’le görüştüm. Satın Alma Komisyon Toplantısı’nın Meclis Salonu’nda başlayıp ardından ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva’nın isteğiyle kendi odasında devam ettiğini belirtti. Daha sonra odanın içinde yapılan görüşmelerde iftar organizasyonunun bir firma tarafından yapılması için Kozuva’nın kendilerine baskı yaptığını belirtti.” diye konuştu.

“BEN BURADAYIM”

Rahmi Yılmaz’ın bu iddiası üzerine sinirlenen Süleyman Kozuva ayağa kalkarak, “Kur’an-ı Kerim’in üzerine el barsım ki böyle bir şey olmadı. Burada kimseyi telefonla dinlemek zorunda değiliz. Varsa öyle bir erkek buraya gelsin. Ben buradayım. O da delikanlıysa buraya gelsin.” cevabını verdi.

RET OYLARIN GEREKÇELERİ DİNLENDİ

İlgili gündem maddesi Rahmi Yılmaz, İsmail Tezcan, Mehmet Aksoy, Dilaver Burak ve M. Sait Erdem’in ret oylarına karşılık oy çokluğu ile kabul edildi. ÇTSO Meclis Başkanı Taha Ülker’in ret oyu kullananların gerekçelerini belirtmesini istemesi üzerine, ret oyu kullananlarların gerekçeleri toplantı tutanağına, “İftar organizasyonu 02.05.034 hesap kodlu, ‘yurtiçi organizasyonu’ açıklaması altında yapılan 73.288.80 TL harcaması ile ilgili olarak Satın Alma Komisyonu Üyesi Gürkan Kesim’in ilgili Satın Alma Komisyonu Toplantısı’nda hazirunu imzalamış ancak toplantı tutanağında imzasının bulunmaması, 46.00 TL/ 1 kişi + KDV fiyatı olmasına rağmen 58 TL/ 1 adet + KDV fiyatı veren firmanın seçilmesi.” olarak geçti.

FİRMA ÖDENEN ÜCRETİ HAKETMEDİ

ÇTSO Meclis Üyesi Dilaver Burak’ın iftar yemeğinden hiçbir katılımcının memnun olmadığını ve ödenen ücreti hak etmediğini belirtmesi üzerine Süleyman Kozuva, “İftar organizasyonu bin 300 kişilikti fakat bin 400 kişi katıldı. Buna rağmen şikayetleri dikkate alarak firmaya yüzde 10 tutarında ceza kestik. Bin 170 kişilik ücret ödedik. Yani kişi başı yemek 52 TL’ye gelmiş oldu.” ifadelerini kullandı.

ÜÇÜNCÜ MADDE GÖRÜŞÜLDÜ

Toplantının üçüncü gündem maddesi olan ‘Alman – Türk Ticaret Odası ve Ulm Ticaret Odası ziyaretleri hk.” maddesi görüşülerek bilgilendirmeler yapıldı.

BASIN MENSUPLARI NE YAPACAĞINI ŞAŞIRDI

Dilek ve temenniler kısmına gelinince ÇTSO Meclis Başkanı Taha Ülker, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri’ne “Bu bölümde basın mensuplarının bulunmasına gerek var mı? İsterseniz biz bize konuşabiliriz.” diye sordu. Üyelerden herhangi bir ses çıkmayınca Taha Ülker basın mensuplarına dışarı çıkmalarını rica etti. ÇTSO Meclis Üyesi Rahmi Yılmaz, Taha Ülker’den izin isteyerek basın mensuplarının kalmasını istediğini ve önemli bir konu hakkında açıklamalarda bulunacağını dile getirdi.

YÖNETİM KURULUMUZ, KENDİLERİNİ MECLİSİN DE ÜZERİNDE GÖRMEKTEDİR”

Basın mensuplarının toplantıda kalmasının ardından açıklamalarına başlayan Rahmi Yılmaz, “Yönetim Kurulumuz, kendilerini meclisin de üzerinde görmektedir. Hepinizin bildiği gibi 3 yeni OSB kuruldu. Kanuna göre bu OSB’lerin ilk yönetimlerine Odamız meclis ya da organlarından 5’er asil, 5’er de yedek üye gönderilmeliydi. Fakat yönetim kurulumuz bu isimleri kafasına göre belirledi. Bu isimlerin çoğu meclis ya da oda organ üyelerinden değildir.” dedi ve ısrarla yeni kurulan OSB’lerin yönetimlerine ÇTSO tarafından gönderilen üye isimlerinin okunmasını istedi.

“AHMET ZEKİ TEVER’İN SEÇİLMESİ İÇİN KENDİNİ PARALADIN”

Bu ısrarlı yaklaşım sonunda söze giren ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, “Senin buradaki tek sıkıntın, Ahmet Zeki Tever’in seçilmemiş olmasıdır. Madem meclis üyesi ya da oda organlarından olması gerekiyordu, ben de sana soruyorum. Ahmet Zeki Tever bizim meclis üyemiz mi? Ya da hangi organımızda görev yapıyor? Sen o ismin seçilmesi için kendini paraladın.” şeklinde konuştu.

BASIN AŞAĞI, BASIN YUKARI

Ortamın gerginliğinin yeniden artması üzerine ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, “Bunlar bizim kendi iç meselelerimiz. Bunların bu ortamda konuşulması yanlış. Lütfen basın mensubu arkadaşları dışarı alabilir miyiz?” dedi ve toplantı basına kapalı olarak devam etti.

Haber: Uğur Kılıç

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.