ÇTSOAL Tiyatro Topluluğu Mahmud ile Yezida’yı canlandırdı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi Tiyatro Topluluğu, Halk Eğitim Merkezi Sahnesi’nde bir Yezidi ve bir Müslüman'ın 'imkansız aşkını' töreler ve gelenekler üzerinden anlatıldığı ‘Mahmud ile Yezida’ eserini canlandırdılar

ÇTSOAL Tiyatro Topluluğu Mahmud ile Yezida’yı canlandırdı
07 Mayıs 2015 Perşembe 16:08

 YOĞUN BİR İZLEYİCİ KİTLESİ VARDI

Büyük beğeni alan oyuna Kaymakam Metin Kubilay, Belediye Başkanı Vahap Akay, Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, Milli Eğitim Şube Müdürü Abdullah Nayır, Halk Eğitim Merkezi Müdür Vekili Necmi Akman, Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Birol Öztürk, Anadolu Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Nurtekin Erol, okul yönetici ve öğretmenleri, öğrenci velileri, öğrenciler ve çok sayıda izleyici katıldı.

GÖRKEMLİ BİR SAHNEYLE GİRİŞ YAPILDI

Oyunun giriş kısmında Tom Cruise ve Nickole Kidman’ın evli oldukları dönemde sahne aldıkları Eyes Wide Shut (Gözü Tamamen Kapalı) adlı 1999 yapımı filmin ayin sahnesine çok benzeyen bir sahne canlandırıldı. Yine aynı filmin ayin sahnesinde arka fondan çalan Masked Ball adlı Rumen ilahisi eşliğinde canlandırılan sahne seyircileri bir hayli etkiledi.

MAHMUD İLE YEZİDA

Daha sonra töreleri ve törelerin insan hayatını nasıl etkilediği konusunu ele alan sahneler sergilenmeye başladı. Mahmud ile Yezida birbirine düşman iki köyün; Müslüman ve Yezidi köylerinin gençleridir. İki genç evlenmek için umutsuzca çareler arar. Mahmud dilek ağacının yanında, Yezida’nın saçlarına kırk gün boyunca birer tane örgü vuracaktır; kırkıncı gün kırkıncı örük tamamlanır. Yezida Mahmud’a kaçmaya ikna olmuştur en sonunda. Bu arada Müslüman köyün ağası devletin yeni çıkardığı toprak reformundan etkilenmemek için Yezidi köyünün arka tarafındaki bataklığı kurutup, tarla yapmaya karar verir. Yezidilerin tepki göstermemesi için Yezidi köyünün dairelenmesine karar verilir. Böylece Yezidi geleneklerine göre, çizilen daireden çıkamayacak olan Yezidi halkı müdahale edemeyecektir.

Köy dairelenir; Yezidi halkı yastadır. Bu arada Mahmud’un köyün ileri gelenlerinden biri olan Teyfo Ağanın kızıyla evlenmesini ister köyün ağası Havvas Ağa. Bu isteği Teyfo Ağanın toprak talebinde bulunmaması içindir, çünkü Teyfo Ağa’nın kızı Güllüşah, Mahmud’a deli gibi aşıktır, uğruna kendini asmaya bile kalkmıştır ve Mahmud’un ağabeyi, Havvas Ağa’nın yeğeniyle evlenmiştir. Havvas Ağa çıkarları için, Mahmud’un ailesine çıkışır. Fakat Mahmud bu evliliği kabul etmez, karşı çıkar. Daha sonra Yezidi köyünün etrafındaki daire silinir ve Yezidilerden bir tepki beklenir. Bu arada Mahmut Yezidi köyünde görülmüştür, dilek ağacına yeşil mendil bağlarken. Yezidiler tarafından öldürülmüş, ağaca yeşil mendil bağlayan eli kesilmiş, köye hudut yapılmıştır.

Irmağın kenarında dolaşırken Yezida, sevgilisinin kesik eliyle karşılaşır. Çıldırır, kendini parçalar. Ölüm dairesini çizer ve kendini hapseder. Annesi Raşa Ana gelir.

RAŞA- Nasıl bir sevdalık hakkıdır ki, ölümle ödenir Yezida?
YEZİDA- Bu nasıl törelerdir ki sevdayı ölümle ödetir aney?

Günlerce kimseyle konuşmaz Yezida, ta ki Mahmud'un anası Eyşan Ana gelene kadar. Yezida cesedinin Mahmud'un yanına gömülmesini istemektedir ama buna bile izin yoktur. Diğer dokuz kardeşi hala namuslarını temizlemekten bahsetmektedirler. Babası Miro Ağa kızını görmeye bile gelmemiştir. Yezida her gün saçının bir örüğünü çözer, kırk gün sonunda kırkıncı örüğünü de çözer ve kendini ölüme teslim eder.

SAHNELENEN OYUN İZLEYENLERDEN BÜYÜK ALKIŞ ALDI

Murat Mungan’ın yazdığı Mahmud ile Yezida eserini, Fikret Puza ve Yusuf Alpaslan yönetiminde sahneleyen Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi Tiyatro Topluluğu, oyunun bitiminde salondakilerden büyük alkış aldı.

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.