Devlet vatandaşın mağduriyetini giderecek

İmar planı değişikliği nedeniyle arsa değeri artandan yüzde 100’e kadar vergi almaya hazırlanan devlet, zarar eden vatandaşın mağduriyetini de giderecek. Rant vergisinin ödemesi 10 yıla yayılacak

Devlet vatandaşın mağduriyetini giderecek
27 Ocak 2015 Salı 18:22

 NAKİT ÖDEME VEYA ARSA TAHSİSİ

İmar kanunu taslağı hakkında bilgiler veren Çerkezköy Emlakçılar Derneği Başkanı Daimi Tavan "İmar değişikliklerinde arsasının değeri azalan vatandaşa, değer kaybı ödemesi yapılacak" dedi. Değer kaybı ödemesinin açıklamasını yapan Daimi Tavan “Örneğin, arsasında 2 bin metrekarelik yapılaşma hakkı olan vatandaşın bu hakkı 1.500 metrekareye düşerse, oluşacak 500 metrekarelik mağduriyet için belediyeler bu vatandaşa ya nakit olarak değer kaybı payı ödeyecek ya da muadili bir yerden arsa tahsisi yapacak” ifadelerini kullandı.

ALINACAK VERGİ %100’Ü BULABİLECEK

Değer artış payında yüzde 40-60 ve yüzde 80-100 gibi alt ve üst limitler gündeme gelirken, bu limitlerin neye göre uygulanacağının da ortaya çıktığını belirten Tavan “ Bin metrekarelik yapılaşma alanı olan arsada imar planı değişikliği ile 2 bin metrekarelik yapılaşma alanına ulaşıldıysa, bireysel başvuru yapan hak sahiplerinden alınacak vergi yüzde 100’ü bulabilecek. Bu vergi oranları, mahalle bazında ayrı ayrı belirlenecek. Bireysel başvuru yapan vatandaş, rant vergisini yüksek bulursa, talebini geri çekebilecek. Bireysel başvurulardan talep edilecek değer artış payı, belediye ve kişinin anlaşmasına bağlı olacak. Plan değişikliğini belediye yaptıysa, kişi mahkemeler yoluyla buna itiraz edebilecek” şeklinde konuştu.

VERGİ 10 YILA KADAR VADELENDİRİLEBİLECEK

Vatandaşın vergi ödemesini ayni ya da nakdi yapabileceğini kaydeden Çerkezköy Emlakçılar Derneği Başkanı Daimi Tavan “ Nakdi ödeme 10 yıla kadar vadelendirilebilecek. Ayni ödeme hisselendirme şeklinde olacak. Örneğin, yapılacak yapının belli bir metrekaresi kamunun olacak. Devlet, hissesini bir başkasına satabilecek. Rant vergisi, yatırıma dönük, kentsel dönüşüm çalışmalarında harcanacak. Şenlikler, eğlencelerde değerlendirilemeyecek” açıklamalarında bulundu.

 

Haber: Uğur Can Avcılar

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
jale - 9 yıl önce
imar uygulamalarında vatandaştan alınan 1/3 arazi payı varken bir de vergi eklenmesi haksızlık değil mi?
arazi değerleniyor ise vatandaşın imar uygulaması için terk ettiği 1/3'ten kaynaklanııyor.
yanlış iş.