DSİ bahane üretmesin çalışmaya başlasın

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, geçtiğimiz günlerde etkili olan sağanak yağışın ardından deredeki su seviyesinin yükselmesi üzerine Çerkezköy'de bir sel felaketinin eşiğinden dönüldüğünü belirterek DSİ'nin dere ıslahı ile ilgili yapacağı çalışmaların bir an önce hareketlenmesi gerektiğini belirtti. Akay ayrıca, Belediye'nin dere çalışmaları ile ilgili üzerine düşen görevi yaparak, derede genişletme çalışmaları ile geçtiğimiz günlerde yaşanabilecek bir sel felaketinin önüne geçtiğini sözlerine ekledi

DSİ bahane üretmesin çalışmaya başlasın
05 Şubat 2015 Perşembe 09:18

 YAĞIŞ OLMAMASINA RAĞMEN DERE YÜKSELDİ

Geçtiğimiz günlerde Çerkezköy'ün sel felaketi atlattığını belirterek konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Akay, Çerkezköy'de yağış olmamasına rağmen su seviyesinin yükseldiğini belirtirken "Bizim sıkıntımız Pınarça ile Çorlu deresinin durumudur. Geçtiğimiz gün Çorlu Deresinde ciddi bir artış yaşandı. Çerkezköy'de yağış olmamasına rağmen Çorlu Deresi çok daha fazla yükseldi. Bizde bu artışın gerekçesine baktık. Çayırdere ve Istıranca tarafından toplanan su Çorlu Deresi'ni geçip Çerkezköy'e ulaşıyor" dedi.

DSİ BAHANE ÜRETMEDEN HAREKETE GEÇMELİ

DSİ'nin bahane üretmeden bir an önce çalışmalara başlamasını istediklerini dile getiren Başkan Akay "Geçtiğimiz gün Hükümet Caddesi'nde bulunan köprüde su seviyesi sınıra dayandı. Hatta Hükümet Konağı tarafına doğru sızmalar yaşandı. Bu konuda tedirginliğimiz devam ediyor. DSİ'nin daha fazla bahane üretmeden bir an evvel harekete geçmesini bekliyoruz. İşlerin hızlanmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

BARAJ PROJESİ EN AZ 2 YIL SÜRER

Dere ile ilgili bir baraj projesinin söz konusu olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Akay "Baraj projesinin projelenip, yapımı ve tamamlanması bizce en az 2 yıl sürer. Bu da demek oluyor ki Çerkezköy bu süre zarfında 2 kış daha yaşayacak. Geçtiğimiz gün olası bir sel felaketini ucuz atlattık. Bu konuda tedirginliğimiz oldukça yüksek" ifadelerini kullandı.

HASSASİYETİMİZİ TEKRAR DİLE GETİRİYORUZ

Pınarça Deresi üzerinde DSİ ile birlikte çalışmalar yaptıklarını belirten Akay "Yaklaşık 7-8 günlük bir çalışma gerçekleştirdik. Yaz mevsiminden bu yana DSİ ile Belediye'nin yaptığı çalışmalar sadece dere genişletme çalışmalarıydı. Geçtiğimiz gün bu çalışmaları yapmamızdaki istediğimizin haklılığını gördük. Biz bu çalışmalarda ısrar etmemiş olsaydık, o gün bir felaket ile karşılaşabilirdik. Bu konudaki hassasiyetimizi tekrardan dile getiriyoruz" dedi.

DERE GENİŞLETME ÇALIŞMALARI SAYESİNDE TEHLİKE ATLATILDI

Hükümet Caddesi'nin üzerinde bulunan köprü civarındaki settelerin çok üzerinde bir su seviyesi ile karşı karşıya gelindiğini belirten Akay "Dere genişletme çalışmaları sonucunda o su seviyesi tehlikeye yol açmadı. Çalışmaları yapmamızdaki amaç Çorlu ve Pınarça Derelerinin rahat bir şekilde birleşmesini sağlamaktı. Çünkü su rahat akamıyordu ve Hükümet Caddesi tarafına doğru doldurma yapıyordu" dedi.

ÜÇ TANE SIKINTILI BÖLGE VAR

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve TESKİ yetkilileri ile iletişime geçtiklerini belirten Akay "3 noktada sıkıntılarımız var. Birincisi BSH'ın orada bulunan köprünün yeniden düzenlenmesi gerekiyor. İkinci kısım ise Atılım Beton'un oradaki köprünün eğiminin ve yüksekliğinin engel teşkil etmesi. Üçüncü kısım olarak ise Kızılpınar'da bulunan köprü de dere de daralma gerçekleşiyor. Ciddi kamulaştırma sorunları olduğu için bugünlere geldik" ifadelerini kullandı.

HAVA KARARDIĞI AN TEDİRGİNLİK YAŞIYORUZ

2002 de yaşanan büyük selin ardından bugüne kadar çok kez konuşulduğunu belirten Akay "Geçtiğimiz Haziran ayında da büyük bir sıkıntı atlattık. Bir de geçtiğimiz gün aynı şeyi yaşadık. Hava karardığı anda tedirginlik yaşıyoruz. Bunun için yetkililer ile temasa geçtik. Kızıpınar ve Atılım Beton'un olduğu köprüler Karayollarına ait. Karayolları bu konuda herhangi bir çalışma yapmıyor. Büyükşehir ve TESKİ Karayolları ile iletişime geçecek. Bizlerde bu sorunun çözülmesi için iletişime geçeceğiz" dedi.

SORUMLU KURUM DSİ'DİR

Dere çalışmaları ile ilgili süreçlerin bir an önce hızlanması gerektiğinin altını bir daha çizen Başkan Akay "Bu siyaset yapmak falan değil. Derdimiz Çerkezköy'ü bundan kurtarmak. Bu konuda sorumlu bir kurum var ise o da DSİ'dir. Yıllardan beri DSİ'dir. Kurum gerekli hassasiyeti göstermemiştir. Bugünü atlattık yarın ne yapacağız diye düşünmek istemiyoruz. Süreçlerin hızlanması gerekiyor" dedi.

EN TEHLİKELİ BÖLGE ÇERKEZKÖY

Pınarça Deresi'nde yapılan çalışmalarında %60 seviyelerinde kaldığını belirten Akay "3000 metrenin 2000 metresi tamamlandı. 1000 m'lik alanda çalışma başlamadı. Çerkezköy'e hassasiyet gösterilmesi gerekiyor. Bu konuyu tüm siyasi partiler ile paylaşacağız. Çerkezköy için ciddi bir tehlike var. Bir an evvel bu kış ve önümüzdeki kışı rahatlatacak şekilde çalışmalar yapmaya devam edeceğiz. Çorlu Deresi'nin ıslah projesinde en tehlikeli bölge Çerkezköy'dür. Bu durumu ortadan kaldırmamız gerekiyor. Umut ediyorum ki süreç hızlanacak" şeklinde konuştu.

SORUN HEP ÖTELENDİ

TESKİ ve DSİ'nin daha önce de incelemeler yaptığını ve bugüne kadar ne tür çalışmalar gerçekleştirildiği sorusuna cevap veren Akay "2012 yılında sel felaketi yaşadık. DSİ yetkilileri o zaman adım atıyoruz demişlerdi. Bugünkü şartlarda 40-50 milyon TL arasında bir kamulaştırma var. En büyük engel olarak görüldüğü için sorun hep ötelendi. Sorun ötelenince çözülmüyor.Bunu sürekli paylaşıyor, çabamızı ortaya koyuyoruz. Dere alanlarındaki sorumlu yerlerimiz belli, bugüne kadar konuşulanlar belli. O günden bugüne bizim dereyi açmalarımız dışında daha bir şey yok. 2-3 noktada tıkanıyoruz. Tıkanan köprüleri de yaza kadar çözmemiz gerekiyor. İşin esası dere ıslahı projesidir. Esasından vazgeçmeden biz sadece önümüzdeki süreci doğru kullanmak adına köprüleri açmak için çalışacağız. Büyükşehir ile iletişimdeyiz" dedi.

EKİPLERİMİZ HAZIR

Olası bir sorun halinde, fen işleri ve zabıta ekiplerinin hazır olarak beklediğini sözlerine ekleyen Akay " Yağış sadece bu bölgede değil. Her bölgeyi inceliyoruz. Sağanak yağış gece saatlerinde başladı ama sabah 7 buçukta yağış kesildi. 10.30 ve 14.00  arası su seviyesinde ciddi artış oldu. Bu anlamda ekiplerimiz gece gündüz demeden hazır şekilde bekliyor" ifadelerini kullandı.  

Haber: Uğur Can AVCILAR

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ali asıksuratlı - 9 yıl önce
ey benim çocuk vahap başkanım dsi bahane değil çözüm üretsin diyorsun ama sende henüz birşey üretemedin ama sen üretime geçmeden önce şu asık yüzünü düzelt yeter kolay gelsin
Avatar
vatandaş - 9 yıl önce @ali asıksuratlı
ey benim yalaka ali isimli vatandaşım. sana ne adamın suratından? yalakası olduğun eski başkanı gülücükmü dağıtırdı yoksa makamda adammı döverdi, hizmet olayı parayla olur sizin 10 senede yediğiniz 80 milyon borcun yarısını 10 ayda bu adam ödedi o parayla ne hizmetler yapılırdı onu anlatsana.
Avatar
murat kara - 9 yıl önce
pınarça deresindeki dsi̇ nin yaptırdığı köprüye asvalt bile attıramıyorsunuz o zaman neden oradasınız
Avatar
vatandaş - 9 yıl önce @murat kara
pınarca mahallesi kapaklıya bağlı olduğu için olmasın? pınarça deresine asfaltı kapaklı belediyesi atar çerkezköy değil. kimin niye olduğuna çerkezköy halkı karar versin siz sıkıntınızı kapaklı belediye başkanına iletin.