Dünya yerinden oynar, kadınlar birlik olursa

Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Kadın Kolları Başkanı Ebru Alaca, 5 Aralık Türk kadınının ‘Seçme ve Seçilme Hakkı’nı alışının 82. yıldönümü dolayısıyla bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Alaca, “Biz inanıyoruz, ‘dünya yerinden oynar, kadınlar birlik olsa’. Birlik olacağımız inancıyla tüm kadınlara her alanda eşit özgür bir dünya diliyoruz.” ifadelerini kullandı

Dünya yerinden oynar, kadınlar birlik olursa
06 Aralık 2016 Salı 12:46

5 ARALIK 1934
5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 82. yıldönümü dolayısıyla Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Teşkilatı’nda bir basın açıklaması yapan CHP Çerkezköy İlçe Kadın Kolları başkanı Ebru Alaca, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: “Kadın hareketinin siyaset yapmaya dair taleplerinin ve mücadelesinin devamı olarak, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, onun eşsiz öngörüsü sonucu, 5 Aralık 1934’te, pek çok Avrupa ülkesinden çok önce kadınlara verilen bu hak, kadınlar açısından bir devrimdir. Türkiye’nin demokratikleşmesinin en önemli adımlarından biridir.
OLMASI GEREKEN YERDE DEĞİLİZ
Aradan geçen 82 yılda, biz kadınların kazanımlarını daha ileriye taşıması gerekirken, eğitimde, istihdamda, karar alma ve yönetim mekanizmalarında önümüze konulan engeller sonucu gelinen noktada, maalesef  olması gereken yerde değiliz.
YÜZDE 13 ORANINDA TEMSİL EDİLİYORUZ
2015 Genel Seçimi sonucunda, biz kadınlar, TBMM’de sadece 76 kadın vekille yüzde 13 oranında temsil ediliyoruz. Nüfusun yarısı olan biz kadınlar, yasalar önünde erkeklerle eşit haklara sahibiz, ancak haklara ulaşmada eşit değiliz. Oysa daha çok kadın vekil demek, kadına yönelik şiddet, kadın istihdamı, eğitim gibi konuların daha fazla ele alınması ve  çözüm üretilmesi demektir.
EŞİT TEMSİL, EŞİT KATILIM
Ne yazık ki hala ‘temsilde adaletten’ ya da ‘sonuçta eşitlikten’ söz edemiyoruz. ‘Anayasa önünde Kadın ve Erkek eşittir’ demek yeterli olmamakta, kadınlar Anayasa ve yasalarla zorunlu kılınacak özel önlemlerle desteklenmedikçe ‘sonuçta eşitlikten’ söz edilememektedir. Oysa demokrasilerde en önemli iki unsur, eşitlik temeline dayalı temsil ve katılımdır. Yani eşit temsil ve eşit katılımdır.
KADIN VE ERKEK EŞİT OLMADAN TOPLUMSAL REFAH SAĞLANAMAZ
 Hayatın her alanında kadın ve erkek eşit olmadan toplumsal refah sağlanamaz. Toplumsal refahın sağlanması için kadınların siyasal yaşama katılımlarının önündeki pek çok engelin kaldırılması gerekmektedir. Kadınların eğitimden yeteri kadar faydalanamaması, çalışma hayatında yer alamaması, çalışanların ise erkeklerle eşit koşullarda olmaması en büyük engellerdendir.
HAK ETMİYORUZ
Türkiye, dünyada kadınların eğitim düzeyi açısından 104, ekonomi ve fırsat eşitliği açısından 127, işgücüne katılma oranı açısından 123. sıradadır. Türk kadını dünya sıralamasında her alanda bu kadar geride olmayı hak etmemektedir.
OKULDAN UZAKLAŞTIRAN DÜZENLEMELER
Toplumsal cinsiyet rollerinin kadınlara dayattığı geleneksel değer yargıları, kadınların sadece eş olma ve annelik rolleri ile sınırlandırılması da önemli sorunlardandır. Oysa eğitim, kadınların ekonomik, sosyal ve siyasal alanlarda var olabilmelerinin en önemli aracıdır. Ne yazık ki AKP iktidarı kız çocuklarını okuldan uzaklaştıran düzenlemeleri bir biri ardına devreye sokmuştur. 4+4+4 eğitim sistemi, taşımalı eğitim sistemi, kız öğrencilerin beşinci ve altıncı sınıftan sonra eğitimlerini bırakmalarına sebep olmuştur.
EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET
AKP, Kadın İstihdam Paketi ile kadınları iş ve sosyal yaşamdan uzaklaştırarak, eve ve güvencesizliğe hapsedecek düzenlemeler yapmaktadır. Ayrıca kadınlar çalışma hayatında çoğunlukla kayıt dışı ve daha az ücretle çalıştırılmakta, çalışan kadın erkeklerle ‘eşit işe eşit ücret’ alamamaktadır.
HÜKMETMEYE ÇALIŞMAKTADIR
Mevcut iktidar, kadınların kaç çocuk doğuracağına, nasıl doğuracağına, gece sokakta yürüyüp yürüyemeyeceğine, kahkaha atıp atamayacağına karar vermeye, kılık kıyafetine, zihnine, bedenine, kimliğine hükmetmeye çalışmaktadır.
DAHA ÇOK MÜCADELE VERMEK ZORUNDAYIZ
Kadınların önündeki bu engeller, kadının siyasal yaşama katılma konusunda erkeklere oranla çok daha fazla mücadele vermek zorunda kalmalarına neden olmaktadır. Kadınların bu konuda, bugüne kadar verdikleri mücadele çok çok değerlidir. Ancak gelinen noktada, Anayasa ve yasalarda var olan haklarımızı hayata geçirmek için daha iyi  örgütlenmemizin, dayanışmamızı güçlendirmemizin, emeğimizi birleştirmemizin gerekliliği ortaya çıkmaktadır.
EŞİT, ÖZGÜR BİR DÜNYA DİLİYORUZ
Yakın zamanda kız çocuklarının tecavüzcüsü ile evlendirilmelerinin önünü açacak yasa tasarısının geri çekilmesi, kadınların dayanışarak, güçlerini birleştirerek verdikleri örgütlü mücadelenin sonucudur. Yine, siyasi partiler yasasında, kadın lehine yasal düzenlemeler yapılması, seçim sisteminde kadınları engelleyen ayrımcı unsurların kaldırılması kadın ortak mücadelesi ile olacaktır. Biz inanıyoruz, ‘dünya yerinden oynar, kadınlar birlik olsa’. Birlik olacağımız inancıyla tüm kadınlara her alanda eşit özgür bir dünya diliyoruz.”
Haber: Uğur Kılıç
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.