Fiyatlar kanatlandı

Kırmızı etin fiyatındaki büyük artışın ardından tüketici beyaz ete yöneldi. Yaz aylarında piknikte mangalların da yanmasıyla tüketimi artan beyaz et fiyatları artmaya başladı. Yaz aylarının kendini iyice hissettirmesi ile birlikte beyaz et fiyatları da birden bire yüzde 50’lere varan artış gösterdi. Özellikle piknikçiler durumdan şikayetçi olurken ilgililer de benzer görüşte birleşiyor. Bir diğer görüş ise kırmızı et fiyatlarının artmasının beyaz et fiyatlarını da tetiklediği yönünde.

Fiyatlar kanatlandı
27 Haziran 2011 Pazartesi 00:00

Beşler Et Dünyası İşletmecisi Muzaffer Bilgiç, beyaz et sektörünü elinde bulunduran 4-5 firmanın yaz aylarının gelmesini fırsat bilerek fiyatlarda artışa gittiklerini söylüyor. Vatandaşın bu dönemde piknik yaparak,  hafta sonu sahil kesiminde mangal yakarak zamanını geçirdiğini belirten Bilgiç, "Buna bağlı olarak beyaz ete olan talebin artmasını, bu işin üretimini yapanlar iyi değerlendiriyor ve daha fazla kar elde etmek amacıyla fiyatları yükseltiyorlar" dedi.
FİYATLARIN YÜKSEK OLMASI BİZİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Bilgiç, kırmızı etin yükselmeye başladığı Aralık ayından itibaren tavuk etine bir yönelme olduğunu dile getirdi. Buna karşın beyaz et satışında da aşırı bir yükselmenin olmadığını söyleyen Bilgiç, "Bu dönemde beyaz et çok tüketilecek mantığıyla fiyatlar kısa süre içinde yükseltildi. 1 ay öncesinde 6.5- 7 lira olan kanat fiyatı, şimdi 9-9,5 liraya yükseldi. İşlerimizde geçen senelere oranla bir artış olsa bu yükselişe bir anlam verebiliriz ama işlerde aynı düzeyde devam ediyor. Bu sektörde, özelikle de bu dönemde kasapların çok fazla kazandığını düşünülüyor ama durum öyle değil. Fiyatların yüksek olması bizleri olumsuz etkiliyor. Fiyatlar daha düşük durumunda bizim yaptığımız satış sayısı çoğalacak ve kar oranımız artacak. Her şeye rağmen beyaz et fiyatlarının çok aşırı artığını söylemek doğru olmaz. Eskiden kırmız et ile beyaz et arasında yarı yarıya fiyat farkı olurdu. Şimdi ise Kuşbaşılık etin kilosu 25 lira, kanatın fiyatı ise 9 lira civarında. Bugün için fiyatların uygun olduğunu söylüyorum ama ilerleyen dönemde beyaz ette fiyat artışını olacağını da söylemek durumundayım" dedi.
BEYAZ ET FİYATI DAHADA YÜKSELECEK
Altın Ali Kasabı İşletmecisi Kemal Kuş ise, yaz aylarının gelmesiyle özellikle beyaz et satışlarında artışın olduğunu belirtiyor. Özellikle tavuk kanatı piknikçilerin vazgeçilmezi olduğunu söyleyen Kuş , kırmızı et fiyatlarının yüksek olması nedeniyle vatandaşlarda doğal olarak beyaz ete yöneliyor. Beyaz ette ise talep daha fazla kanata oluyor. Bu talebe bağlı olarakta fiyatlar belirli oranda yükseliş gösterdi. Şu son 15-20 günlük süreç içinde 6 lira olan kanatın fiyatı 9 liraya çıktı. Talep bu şekilde devam ederse fiyatlar kısa sürede 11 lirayı bulur" dedi.
KIRMIZ ETTE FİYATLAR NASIL
Kırmızı et fiyatları hakkında da bilgi veren Kuş, "Kırmızı ette dikkat çeken bir artış olmadı. Şu anda kemikli etin kilosu 16, kıymanın 25 ve parça kuşbaşı et ise 27 liraya satılıyor. Kırmızı ette önümüzdeki dönemde önemli bir artış beklemiyoruz" dedi.
 BEYAZ ET FİYATLARI NEDEN ARTTI?
Kırmızı ete paralel olarak beyaz etteki fiyat artışlarını da değerlendiren Kuş, "Fiyat artışı ilk olarak kırmızı eti pahalı bulan vatandaşın beyaz ete yöneldi. Talep artınca fiyat yükseldi. İkinci sebep de tavuk fiyatları son bir yıldır iyi gittiği için firmalar üretimlerini artırdı" dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.