Hastalık belirtisi ateş

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Yalçın Handemir, çocuklarda görülen yüksek ateş hakkında açıklamalarda bulunarak sorularımızı yanıtladı

Hastalık belirtisi ateş
08 Eylül 2015 Salı 16:27

ATEŞ NEDİR?

“Ateş, kendi başına bir hastalık değildir, bir hastalık belirtisidir. Ateş vücudun mikroplara karşı bir savunma mekanizmasıdır ve mikropların üremesini engeller. Birçok hastalığın seyri sırasında vücut sıcaklığı artar. Hastalığın seyrinin en yakın göstergesi olduğundan, ateşin başlangıcı, gidişi ve sonlanışı dikkatle izlenir. Ateş hemen her zaman başka belirtiler ile birlikte görülür. Bu belirtiler özellikle ateş ilk çıkarken ya da öncesinde, ürperme, kalp atışlarının ve solunumun hızlanması, iştahsızlık, bulantı, kusma gibi sindirim sistemiyle ilgili rahatsızlıklar ve kişinin kendini genel olarak kötü hissetmesidir.”

ATEŞ HANGİ DURUMLARDA YÜKSELİR?

“Genellikle, mikrobik hastalıklarda ve üst solunum yolu enfeksiyonlarında ateş yükselir. Ayrıca romatizmal hastalıklar, ilaç zehirlenmeleri, metabolik hastalıklar, sıcak çarpması ve ailevi akdeniz ateşi nedenlerle de yükselebilir. Bir ateşin nedenlerinin ortaya çıkarılabilmesi için belirti ve bulguların dikkatle incelenmesi ve laboratuvar tahlilleri ile araştırılması gerekir.”

DOKTORA NE ZAMAN BAŞVURULMASI GEREKİR?

“Genellikle yüksek ateş tedavi gerektiren önemli bir enfeksiyon ya da sıvı kaybına işaret edebilir. Aynı zamanda boğaz ağrısı, kulak ağrısı ya da öksürük gibi belirtiler nedeni ile de olabilir. Tüm bu belirtilere bağlı olarak gelişen her bir ateş bulgusunda mutlaka doktorunuza başvurmalısınız;

• Çocuğunuz iki aylık ya da daha küçükse ve ateşi 38`C ya da daha yüksek ise,

 

• Üç ila altı aylık arasında ise ve ateşi 38.3`C ya da daha yüksek ise,

 

• Altı aylıktan büyükse ve ateşi 39.4`C ya da daha yüksek ise,

 

• Çocuğunuz yemek yemiyor, iyi uyumuyor ve huzursuz ise,

 

• Evde ateş düşürmeye yönelik tüm müdahalelere rağmen belli aralıklarla ateş yirmi dört saatten fazla sürerse,

 

• Çocuğunuz ateşli iken korkak davranma, olamayan cisimleri görme, istem dışı ani kasılmalar ya da garip konuşma gibi belirtiler gösterirse.”

EVDE TEDAVİ NASIL OLMALIDIR? 

“Çocuğunuzda ateşli havale (tebril konvulsiyon) ya da uzun süreli tedavi gerektiren (kronik) bir hastalık öyküsü yoksa ve ateşi 38`C'nin altında ise ateş belirtisi tehlikeli bir durum değildir. Eğer iyi uyuyup yemek yiyorsa ve neşeli zamanları varsa muhtemelen tedavi gerektirmez. Çocuğunuzun nasıl davrandığını izlemek daha önemlidir. Ancak ateşten rahatsız olmuş görünüyorsa aşağıdaki yollarla tedavi edebilirsiniz:

•İlaç tedavisi;

Ateşe neden olan mekanizmaları engelleyerek vücut ısısını düşürebilen çeşitli ilaçlar vardır. Bu ilaçlar parasetamol ve ibuprofen içeren ilaçlardır. Parasetamol, güvenli bir şekilde kullanılabilirken İbuprofenin altı ay ve üzeri çocuklarda kullanımı onaylanmıştır. Çocuklarda grip ve suçiçeği gibi viral hastalıklarda aspirin kullanılmamalıdır. Aspirin midede rahatsızlık ve mide-bağırsak kanaması gibi yan etkiler yapabilir. Ayrıca Reye sendromuna neden olabilir. İdeal olarak parasetamolün ve ibuprofenin kullanım miktarı yaşa göre değil, kiloya uygun olmalıdır.Bir ilacı kullanmadan önce ilaç kutusunda bulunan ve ilaç kullanım bilgilerini içeren kullanım talimatlarını mutlaka okumalısınız.Parasetamol, soğuk algınlığı ilaçları gibi bazı reçetesiz satılan ilaçların içeriğinde de bulunabilir.Çocuğunuzun,aynı ilacın birden çok miktarda almadığından emin olmak için tüm ilaçların kullanım talimatlarını okumalıyız. Genel bir kural olarak, çocuk doktorunuz tavsiye etmediği sürece iki yaş altındaki çocuklarınıza herhangi bir ilaç vermemelisiniz.

•Islak bezle silmek

Çoğu durumda parasetamol ya da ibuprofen içeren bir ilaç kullanmanız ateşli çocuğunuzu rahatlatmanın en güvenilir yoludur. Ancak bazı durumlarda bunu, ılık suyla yıkayarak, ıslak bezle silerek tamamlayabilirsiniz. Çocuğunuzun ateş düşürücü ilaçlara karşı alerjik olduğu biliniyorsa ıslak bezle silmek parasetamole tercih edilir. Şu durumlarda ıslak bezle silme parasetamol ya da ibuprofen verilmesi ile birlikte tavsiye edilebilir.

-Ateş, çocuğunuzu huzursuz ediyorsa

-Ateşi 39,3`C'nin üzerinde ise

-İlacı yutamıyorsa veya kusuyorsa

Çocuğunuzu ıslak bezle silmek için, normal bir küvete yerleştirin,fakat küvete yalnızca 5-10 cm yükseklikte olacak şekilde 29,4`-32,2`C arasında ılık su koyun.Banyo termometreniz yoksa suyun sıcaklığını elinizin arkası ya da bileğinizle test edin.Su hafif ılık olmalıdır.Çocuğunuzu suya oturtun,sonra temiz bir el bezi ya da sünger kullanarak gövdesine,kollarına ve bacaklarına suyu yayın.Su buharlaşacak ve vücudu soğutacaktır.Oda sıcaklığını 24`C'de tutun ve ateşi kabul edilebilir bir dereceye düşene kadar bu işleme devam edin. Çocuğunuz süngerle silmeye direniyorsa yalnızca çocuğunuzun suda oynamasına izin verebilirsiniz. Ancak küvette bulunmak çocuğunuzu rahatsız ediyorsa, ateşi değişmeyeceğinden bu uygulamaya son vermek en iyisidir.”

ATEŞLİ HAVALEDE (FEBRİL KONVULSİYON) NE YAPILMALI?

“Çocuğunuzda ateşli havale varsa, kaza ve zararları önlemek için hemen harekete geçmelisiniz.

 

-Çocuğunuzu sert ya da keskin ev eşyalarından uzakta, yerde veya yatakta tutun.

 

-Ağzından salya ya da kusmuk akabileceğinden başını yana çevirin.

 

-Ağzına herhangi bir şey koymayın, dilini yutmayacaktır.

 

-Ateşli havale iki ya da üç dakikadan fazla sürerse ya da şiddetli ise ya hemen acil servise götürün ya da hemen 112'yi arayın.”

 

HAFİF ATEŞ İÇİN DİĞER ÖNERİLER NELERDİR?

 

“-Çocuğunuzu rahat, serin bir odada tutun ve hafif giydirin.

 

-Fazladan su ve meyve suları içmesini teşvik edin.

 

-Ateş, midenin yiyecekleri daha yavaş sindirmesine neden olduğundan, aşırı yağlı ve sindirimi zor olan yiyecekleri vermeyin.

 

-Sıcak ve havasız ortamda bulundurmayın.

 

-Ateşi olduğunda çocuğunuzun odasında ya da yatağında kalması gerekmez. Kalkabilir ve evde dolanabilir, ancak etrafta koşuşturarak kendisini aşırı yormamalıdır.

 

-Ateş suçiçeği gibi bir bulaşıcı hastalığın belirtisi ise çocuğunuzu diğer çocuklardan uzak tutun.”

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.