Hayrabolu’da Sarbban Ahmed anma etkinliği düzenlendi

Hayrabolu Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı, İl Kültür Müdürlüğü ve Tekirdağ Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği tarafından Sarban Ahmed anma etkinliği düzenlendi

Hayrabolu’da Sarbban Ahmed anma etkinliği düzenlendi
25 Ekim 2014 Cumartesi 07:49

Sadi Kıyak Öğretmenevi’nde düzenlenen toplantıda konuşan, Tekirdağ Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Başkanı Hüseyin Bayol, tarih bilinci hakkında kısa bilgi vererek "Bugün 1357 yılında fethedilen eski adıyla Chariupolis (Hanri-polis, Rüzgârlı Şehir) bugünkü adı ise 1368’de ikinci fethinden sonra Hanripol, Hayrı-bol olarak değiştirilmiş ve günümüze Hayrabolu olarak gelmiştir.  Tarihi boyunca Hayrabolu’dan birçok devlet adamı yetişmiştir. İşte bunlardan birisi Kanuni Sultan Süleyman’ın ırak seferine Sarbanbaşı, yani develi birliklerinin komutanı olarak katılan Ahmed-i Sarban devlet adamı aynı zamanda şeyh yaşadığı çağda en önemli edebiyatçı ve şair bir kişiydi" diye konuştu.
 
BİLİM VE KÜLTÜR İNSANI
 
Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu, “Hayrabolu’da Osmanlı’dan Cumhuriyet tarihine kadar, çeşitli insanlar değerler tarihi kültürel olaylar olmuş. Bunların bir kısmı günümüze kadar bizlere iletilmiş, bir kısmı ise daha yüzeysel kalmış ve çok fazla paylaşılamamış, ama Sarban’i Ahmed’i araştırdığımız zaman bir bilim insanı olarak, bir kültür insanı olarak, bir din adamı olarak, toplamla Kanuni Sultan Süleyman zamanında paylaştıkları halkı sosyal ve kültürel yönden doğru bilgilerle donatan bir insan olduğunu görüyoruz. En büyük özelliklerinden bir tanesi yanlış ve kaba olaylara karşı mualif olarak görüyoruz. Toplumla doğruları paylaşmayı seven birisi olarak görüyoruz” dedi.
 
Tekirdağ Vali Yardımcısı Mahmut Yıldırım, “Tarihimiz büyük savaşlarla geçti.  Trakya Balkan toprakları bildiğiniz gibi birinci cihan harbinden önce büyük Balkan Savaşı en çok zaiyatı verdiğimiz Balkan savaşıdır. Bu topraklar tarih boyu gül gülüstanlık kolay yurt olmadı. Geçmişimizi ve tarihimizi bilmeden sağlam ve parlak bir gelecek kuramayız. Onun için Sarban Ahmed’în de diğer büyük saygın düşünürlerinde fikirlerini de büyük savaşçılara yol gösteren fikir ve düşünce veren, onların iradesinin arkasında bir kaya gibi duran bu mana tefekkür eylemlerini çok yakından tanıyacağız. Tarih şuurunda birleşenler derneğinin yaptığı bu hizmet gerçekten çok büyüktür. Münevver anlayışımıza çok büyük katkılar sağlayan hemen hemen her yerde konferanslarla bu milli dayanışmayı paylaşmayı hep canlı tutan yöneticilerimize bilim adamlarımıza hepinizin huzurunda teşekkür ediyorum” dedi.
 
Konuşmacı Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, “Ben daha önceki bir konferansımda Hayrabolu ile ilgili bir giriş yapmıştım. Bugünde kentlerin ortaya çıkması ve Hayrabolu’nun tarihine değinmek istiyorum. Değerli Hayrabolulular kenti kent yapan özelliklere değinmek istiyorum. Öncelikle şimdi çağdaş dönemde yeni kentler kuruyoruz, doğrusu yüksek katlı binalar inşa ediyoruz. Ama kentlerin asrın ihtiyaçları kentte yaşayan insanların kentlerin talepleri yaşamları kolaylaştırma arzuları tarih ortaya çıktığı itibaren bu ihtiyaçlar devam ediyor. Teknoloji bazı sorunlarımızı çözerken bazı yeni sorunlar getiriyor” dedi.

HAYRABOLU’DA BÖYLE BİR ZAT VAR
 
Konuşmacı Yardımcı Doç Dr. Fatih Köse, “Burada bulunmamızın amacı bugün Sarban Ahmed, Ahmed’i Sarban vesilesidir ve eski bir söz vardır. Şeref-ül mekân Şeref-ül mekî, yani bir yerin yüceliği üstünlüğü o yerdeki üstün kişilerdir. Yüce şerefli kişiler sayesindedir. Hayrabolu’da da böyle bir zât var 16. yy’da burada gömülü olan burada defnedilmiş olan ve Osmanlının 16. klasik asır döneminde görev almış aynı zamanda bir devlet adamı yönü olan bir Allah dostudur. Tabi burada bir kişiyi anlamak için, hangi dönemde yaşadığı, hangi mekanda yaşadığı ve hangi bilim ortamında, yani nerelerden istifade ettiği, o dönemin hangi araç gereç imkanlarını kullandığını bilmemiz lazım. Kendisi daha tasavvuf hayatına girmeden önce dönemin bilimsel konularını öğreniyor ve medrese eğitiminden geçiyor. İslam kültürüne de gayet uygun, çünkü önce akıl ilim, sonra meslek sanat, sonra hayat tasavvuf. Osmanlı kentlerini baz alarak, şehrin merkezlerinde külliye merkezinde camii, diğer yanında medrese gibi hastane gibi çarşı gibi hamam gibi çocuk mektepleri gibi bunlar onun etrafında toparlanır ve şehrin merkezini oluşturur” dedi.

İLGİ YOĞUN OLDU
 
Anma etkinliğine, Tekirdağ Vali Yardımcısı Mahmut Yıldırım, Hayrabolu Kaymakamı Tamer Orhan, Süleymanpaşa Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu, Ergene Kaymakamı Fatih Kızıltoprak, Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu, Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Altaş, Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Başkanı Hüseyin Bayol, daire müdürleri ve öğrenciler katıldı.
 
Konferansın sonunda katkılarından dolayı Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Yrd. Doç. Dr. Fatih Köse, Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Altaş, Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Başkanı Hüseyin Bayol’a plaket takdim edildi.
 
Etkinliğin ikinci kısmında günün vesilesiyle Hayrabolu Çarşı Camii’nde Mevlid’i Şerif okutuldu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.