İşbaşı eğitim programında 26 kişi var

İş-Kur'un düzenlediği 'İşbaşı Eğitim Programları' kapsamında Çerkezköy'de 26 kişi eğitim görüyor. Bu programa katılan işletmelere İş-Kur, personel desteğinde bulunuyor. Türkiye İş Kurumu Çerkezköy Şube Müdürü Levent Taş, programın süresinin 6 ay olduğunu belirterek, "Çerkezköy'de 8 işletmemiz 9 çalışanımız bulunuyor."dedi

İşbaşı eğitim programında 26 kişi var
07 Temmuz 2014 Pazartesi 07:21


Türkiye İş Kurumu istihdamı desteklemek için başlattığı 'İşbaşı Eğitim Programı' Çerkezköy'de fazla rağbet görmedi. Bugüne dek sadece 26 kişinin bu kapsamda çalışıp eğitim görmesi karşısında harekete geçen Türkiye İş Kurumu Çerkezköy Şube Müdürü Levent Taş, "Programa az sayıda işletme katılıyor ancak 26 çalışan var. Bir işyerinde iki çalışanımız var. Her 10 kişide 1 kişi işbaşı programı kapsamında istihdam etme hakkı var. Bunu geliştirmeliyiz. Çerkezköy'de daha fazla kişi ve işletme bu programdan yararlanabilir" dedi.
İKİ ÇALIŞANINIZ VARSA BİR ÇALIŞAN BİZDEN
Çerkezköy'deki 'İşbaşı Eğitim Programı' hakkında bilgi veren Türkiye İş Kurumu Çerkezköy Şube Müdürü Levent Taş, "Kurumumuzda kayıtlı işsizlerin teorik eğitimden ziyade pratiğe dönük uygulamalarla meslek sahibi olmaları ve bu yolla mesleki tecrübe kazanmaları amacıyla İŞKUR tarafından İşbaşı Eğitim Programı düzenlenmekte. Bu programa işverenlerin kendileri dışında 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre en az 2 çalışanı bulunan işyerlerinde uygulanıyor. İş arayanın mesleki deneyim edinmeleri ve  teorik eğitimini aldıkları mesleklerde uygulamayı görmesi, çalışma ortamına uyumunun sağlanması amacıyla düzenlenen programlardır" dedi. 
İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI İÇİN ARANAN ŞARTLAR
Bu programa katılmak isteyen işletmelerde aranan şartları anlatan Müdür Taş, şunları sıraladı: 1-En az 2 kişi çalışanı bulunan, kuruma kayıtlı işyerlerinde ve kamu kurum ve kuruluşlarının payınınyüzde ellinin altında olduğu işyerlerinde düzenlenir.
2- Başvuru tarihi itibarı ile son altı ay içinde işbaşı eğitim programı kapsamında başvurulan meslekte çalışmış kişiler söz konusu meslekte açılmış işbaşı eğitim programına katılmazlar.
3- Program süresince katılımcıların iş kazası ve meslek hastalığı ile sağlık güvenceleri,  bulunmaması halinde ise ayrıca genel sağlık sigortası yapılır.
4- Projenin yapılabilmesi için, başvurunun yapıldığı aydaki çalışan sayısının bu aydan önceki üç ayın ortalamasının üzerinde veya eşit olması gerekir. Örneğin kasım ayı içerisinde başvuru yapıldı ise kasım ayı çalışan sayısının, ağustos, eylül, ekim ayları ortalamasına eşit veya üzerinde olması gerekmektedir.
5- Yönetmeliğin 49. maddesinin ilk fırkasına göre, işbaşı eğitim programına katılabilecek kişi sayısı, programın başlama tarihi itibariyle aynı il sınırları içerisinde, aynı işverene bağlı işyerlerinde çalışanı ve sigortalı hizmet listesinde görünen toplam sigortalı sayısı üzerinden kontenjan oluşturmak suretiyle belirlenecektir.
6- Program süresi, günlük en az beş, en fazla sekiz saat olmak üzere, haftalık kırk beş saatten ve toplamda yüzaltmış fiili günden fazla olmaz.
ÇERKEZKÖYDE 26 ÇALIŞAN VAR
Söz konusu programın Çerkezköy'de şu an için az sayıda işletmede uygulanıyor. İşbaşı eğitimin yaygınlaştırılması için çalıştıklarını belirten Türkiye İş Kurumu Çerkezköy Şube Müdürü Levent Taş, "Şu anda program kapsamında 26 çalışanımız var. 2 ile 10 çalışan arası olan işletmelerde 1 kişi, 11 ile 20 arası işletmelerde 2 kişi çalışabilir. Bu sayı her 10 kişide 1 kişi artmakta."dedi. Program devamı sırasında işyerindeki sigortalı sayısının bir ay süreyle başlangıçtaki sayının altına düşmesi halinde, azalan çalışan sayısı kadar işbaşı eğitim programı katılımcısının çalışmasına son verildiğini hatırlatan Müdür Taş şöyle devam etti: "Hangi katılımcının çalışmasına son verileceğine işveren karar verecektir. İşverenlerin 1 yıl içerisinde yeni katılımcı talebinde bulunabilmesi için son 1 yılda işbaşı eğitimine katılanların yüzde 20'sinin aynı işyerinde istihdam edilmiş olması gerekmektedir. Üç kişiden az katılımcının bulunduğu işyerleri programının başlangıç tarihinden itibaren bir yıl içerisinde en az bir katılımcı istihdam etmemiş ise işbaşı eğitim programından bir kez faydalanabilir."
Müdür Taş, herhangi bir mesleki eğitim ve vasıf içermeyen konularda bu uygulamanın yapılamayacağını belirterek, "Beden işçisi, temizlik görevlisi, taşıma işçisi, çaycı gibi katılımcı çalıştırılamaz. Program bir mesleki eğitimi öngörüyor" dedi.
İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARINA KATILMA ŞARTLARI
Türkiye İş-Kurumu Çerkezköy Şube Müdürü Levent Taş, işbaşı eğitim programına katılmak için kuruma kayıtlı işsiz olmak, işverenin 1, derecede kan akrabası olmamak, öğrenci olmamak ve 15 yaşını tamamlamış olmak, gibi şartlar arandığını söyledi.  Katılımcılarla işbaşı sözleşmesi imzalanması için ise işbaşı eğitim yapacakları işyerlerini, kendilerinin belirleyebileceğini anlatan Müdür Taş, "Dolayısıyla mezun olunan ya da ilgi duyulan alandaki işyerleri tercih edilecektir. Ağır ve tehlikeli işler sınıfına giren mesleklerde düzenlenecek programlara katılabilmek için Ağır ve Tehlikeli İşler Tebliği'nin öngördüğü belgelere sahip olmak gerekir. Kurumca ilan edilen işyerleri de Kurum'dan katılımcı talebinde bulunabilirler. İşbaşı eğitim sözleşmesi işbaşı eğitim yapılacak işyerlerinin yetkili temsilcisi ile katılımcı imzalayacaktır. İşbaşı eğitim sözleşmesi müdürlüğümüzce uygun görülmesi halinde geçerlilik kazanmakta. İşveren, sözleşme bitiş tarihinden önce katılımcıları işe alması halinde bu kişiler yerine yeni katılımcı talebinde bulunabilir" açıklamalarında bulundu.
İŞBAŞI EĞİTİMİNİN SÜRESİ
Türkiye İş Kurumu Çerkezköy Şube Müdürü Levent Taş son olarak programın süresi hakkında bilgi verdi. Program sürenin haftalık 45 saatten toplam 6 aydan fazla olamayacağını belirten Taş, "İşbaşı Eğitim Programı'nın süresi 6 ayı aşmamak üzere tamamen taraflarca belirlenecektir."diye konuştu. Programa katılan çalışanlar için her fiilin gün için 25 TL katılımcı zaruri gideri ile Sağlık Sigortası giderlerinin İş-Kur tarafından karşılandığını belirten Taş, "İşbaşı Eğitim Programı'na katılan katılımcılara günlük 25 TL aylık olarak belirledikleri banka hesap numarasına yatırılmakta. Ayrıca sigorta pirim giderleri de kurumumuz tarafından karşılanmakta. Ve bir de programın bitiminde katılım belgesi verilmekte. Bu ağır ve tehlikeli işler içinde geçerli. Bizden alacakları belgeyle ağır ve tehlikeli işlerde de böyle çalışabilirler" dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.