İstanbul’un 3. Sınıf sanayisini Çerkezköy’e getirmek istiyorlar

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Tokoçin Restaurant’ta Çerkezköy’de görev yapan muhtarları ağırladı.

İstanbul’un 3. Sınıf sanayisini Çerkezköy’e getirmek istiyorlar
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
26 Ağustos 2020 Çarşamba 13:07

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın da katılım gösterdiği toplantı da muhtarların dilek ve şikayetlerinin yanı sıra gazetecilerin sorularına da cevap verildi.
Tokoçin Restaurant’ta düzenlenen yemekli toplantıda bir konuşma yapan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Akay sözlerine “Uzun süreli bir pandemi dönemi geçirdik. Bu dönem bazı işlerimize aksama getirdi. Ancak bazı durumları konuşmak, Çerkezköy’de neler olup bittiğini, Çerkezköy’ün dertlerini ve sıkıntılarını paylaşmak için buradayız. Bazı konulara dikkat çekelim diye bir aradayız. Bu pandemi süreci toplantılarımızı ertelediği için, zaman zaman konuşacak alanlar da bulamadığımız için bu dertleri bu akşam konuşmak için buradayız” diyerek başladı.
ÇERKEZKÖY’ÜN EN ÖNEMLİ SORUNU
Akay konuşmasının devamında Çerkezköy’e yapılmak istenen 3.sınıf, kalitesiz ve sağlıksız sanayi yatırımına değinerek, “Bugün konuya Çerkezköy’ün en temel sorununu paylaşarak başlayacağım. Çerkezköy, tabii ki altyapı ve üstyapı sorunları ,  muhtarlarımızın dertleri, vatandaşlarımızın talepleri, kurumların Çerkezköy’e dair yatırım hedefleri gibi güncel konularımız var. Geleceği dair yatırım konularımız da var. Ancak bazı zamanlar, bazı anlar Çerkezköy’de geleceğe dair yapılan bugünkü adımların on sene sonra, yirmi sene sonra, otuz sene sonra Çerkezköy’e neler getirip neler götüreceğini konuşuyor ve seslendiriyor olmamız lazım. Bu konuşlardan bir tanesi yine bugün Çerkezköy’ün gündeminde.
Bunu yaklaşık altı aydır, bir senedir çeşitli ortamlarda seslendiriyorum. Bugün, sınırlarında üç tane organize sanayi bölgesi bulunduran bir sanayi kenti, kaliteli bir sanayi kenti olan Çerkezköy’e İstanbul’un üçüncü sınıf sanayisini taşıma projesi var. Ve bu mesele hiçbir kurum tarafından seslendirilmiyor. Bu konuyu bir kere daha tarif etmek, on sene sonra, yirmi sene sonra, otuz sene sonra bu şehrin çocuklarının nasıl bir Çerkezköy’de yaşayacağını yeniden tarif etmek görevi ve sorumluluğu bizde olduğu için bunu yeniden seslendiriyorum. Bugün TOKİ eliyle Kızılpınar’ın karşı bölgesinde Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin hemen kıyısında İkitelli’deki üçüncü sınıf sanayiyi çevre duyarlılığı olan, çevre hassasiyetlerini daha çok geliştirmeye çalıştığımız Çerkezköy OSB’nin hemen yanına kurma çabası ve mücadelesi var.
Bugün için yapılanlar birilerinin günübirlik ihtiyaçlarını karşılıyor gibi gözükebilir. Ancak yirmi sene sonra bu şehrin çocukları, hepimizin torunları bu artık sanayinin sıkıntısını yaşayan bir Çerkezköy olarak bu sıkıntının faturasını karşımıza çıkaracak. O yüzden ses vermek zorundayız. TOKİ eliyle mağduriyet yaşatan kamulaştırmalarla beraber bugün Kızılpınar’ın hemen karşısında İkitelli’deki artık sanayiyi maalesef Çerkezköy’e taşıma mücadelesi var. Bu konuda bütün muhtarlarımızın duyarlılıklarını bir kere daha bekliyorum. Çerkezköy’ün gelecek vizyonunu doğru ortaya koyacaksak, bugün vatandaşın bizlere verdiği sorumluluğu doğru şekilde paylaşacaksak, çevre duyarlılığı olan kaliteli sanayi kuruluşlarını Çerkezköy’e kazandırmaya başlamışken; bu önemli sanayi bölgesinin hemen kıyısına İstanbul’un artık sanayisini getirmeye çalışanlar var. Ve bu konuyu hiç kimse kendi gündemine alıp da bugüne kadar iki kelime etmedi. O yüzden bu durumu, bu mağduriyetleri bir kere daha Çerkezköy kamuoyunun koymak adına bunu bir kere daha seslendiriyorum. Otuz sene sonra bizim çocuklarımız daha kaliteli bir yaşam alanında değil; üçüncü sınıf sanayisi olan, İstanbul’dan çıkartılan ve Çerkezköy’e uygun görülen pozisyonu yaşıyor. Bugün ne Tekirdağ ne de Çerkezköy hiç kimsenin arka bahçesi değil, olmamalı. Ve bugünün siyasetçileri, bugünün milletvekilleri, bugünün belediye başkanları, muhtarları ve meclis üyelerinin tamamını bugünlerde geleceğe dair sorumluluğu var” dedi.
Bu önemli sorunun ardında süre giden yatırım ve projeler hakkında konuşan Akay şunları söyledi; “Kadir Başkanımla beş yıl boyunca geçmiş dönemde var gücümüzle hizmet ettik. Şimdi aynı bakış açısıyla, aynı yaklaşımla yine Çerkezköy’e hizmet etmek için bu görevlerimizin başındayız. Ancak bahanelere sığınmadan, durum tespitimizi de doğru yaparak neler yapacağımızı paylaşacağım. TESKİ’nin şu anda Çerkezköy’de Cumhuriyet ve Yıldırım Beyazıt Mahallelerinde başladığı içme suyu hattı değiştirme çalışmaları var. İller Bankası kredisi onaylanırsa Çerkezköy’ün bütün mahallelerinde bir kazı çalışması başlayacak. İller Bankamıza müracaatımızı yaptık. Sıkıntılı alanlarımız var biliyorum. Siz de zaman zaman bu konuları bize taşıyorsunuz. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.
Kızılpınar’daki üç mahallemizin her birine birer park yapıyoruz. Muhtarlık binalarımız da o parkların bulunduğu bölgeye konarak çalışmalarımız devam edecek.
Bunun dışında 2021 dönemine ait Narin Caddesi proje çalışması devam ediyor. Cengiz Topel ve Hikmet Uğraş Caddelerini birbirine bağlayan hattın ihale çalışması başladı. Melisa ve Çağlayan Sokak’ta soğuk asfalt çalışması gibi altyapının olduğu bütün sahalarda asfalt ihalelerimiz şu anda gündemimizde. Biz yolla ilgili çalışmalarımız devam ediyoruz.
İKİ ANA DAMAR DÜZENLENECEK
Çerkezköy’ün iki önemli damarı olan Atatürk Caddesi ve Öztrak Caddesi’yle ilgili önemli bir proje çalışmasının içerisindeyiz. Önümüzdeki Meclis Toplantısında bunun detaylarını Meclis Üyelerimizle, kamuoyuyla paylaşarak süreci başlatacağız. TESKİ’nin kanalizasyon, içme suyu ve yağmur suyu projesi hazırlandı. Aynı şekilde Meydan Altı Otopark için proje çalışmaları devam ediyor. Çerkezköy Belediyesinin de Atatürk ve Öztrak Caddelerine dair üstyapı çalışmaları, peyzaj çalışmaları sürecinin detaylarını paylaşacağız.
FİKİRLERİ BEKLİYORUZ
Burada TESKİ, Büyükşehir Belediyesi ve Çerkezköy Belediyesinin yapacakları var. Ancak esnafımızdan ve vatandaşlarımızdan da taleplerimiz olacak. Bu taleplerin hepsini anlatacağız. Çerkezköy’ü tabela dağınıklığından, tabelaların yarattığı çirkin görüntüden, metruk binalardan kurtarmak için vatandaşlarımızdan da taleplerimiz olacak. Bu konudaki fikir, istek ve talepleri de bizlere ulaştırmanızı istiyoruz. Çerkezköy’ün bir asır dokunulmayacak yol ve kaldırımlarının olmasını istiyoruz. Bu yüzden hassasiyetle çalışıyoruz.
VİYADÜK YAYA GEÇİŞİ NEDEN GECİKTİ
Atatürk Viyadüğü  yaya geçişi genişletme çabalarımız sürüyor. ‘Neden bu kadar sürdü, bu kadar uzun boylu bir iş miydi?’ diyebilirsiniz. Maalesef ki o kadar uzun boylu bir iş. Proje safhasını düşünmeden bir iş ortaya koyduğunuz zaman 2007 yılında yapılmış, maalesef yaya kaldırımları 80 santimetre bırakılmış bir işle karşı karşıya kalıyorsunuz. Ve yıllar sonra bunu düzeltmesi çok güç oluyor. Prefabrik yapılmış bir köprüde yaya geçitlerini 2 metre daha açmanın teknik sıkıntılarını yaşadığımız için hala çözümleyemediğimiz bir durum karşınıza çıkıyor. Projeleri neden hassasiyetle  incelediğimizin en güzel örneği bu.
Hem Çerkezköy Belediyesi hem de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi 2021’e dair planlarını yapmış ve bu planları hayata geçirmek için mücadele eder durumdayız. Ancak buraya gelerek bazı toplantılarda sadece ve sadece hem Çerkezköy Belediyesini eleştirmek hem de Büyükşehir Belediyesini eleştirmek kolaycılığına kimse kapılmasın.
Bir örnek vereceğim. Çerkezköy’ün temel sorunlarından bir tanesine daha dikkat çekeceğim. Ve sanki bu konular hiç gündemde değilmiş gibi burada toplantı yapan siyasi parti başkanlarıma bir kez daha hatırlatmış olacağım. ‘Geçmiş dönemde altyapı yapılmış da hala o dönemlerle ilgili çalışmalar varmış’ söylemlerini kullanan arkadaşlara sesleniyorum. Geçmiş 5 yıllık dönemde bu toprakların altına ne yatırım yapıldığını fazla düşünmelerine gerek yok. Bir kerede söylemiş olmaları gerekiyor. ‘Sadece AK Parti döneminde yatırım yapılmıştır.’ demek insanların hafızasıyla oynamaktan başka bir şey değildir.
Bu memlekette metrekareye 15 kilogram yağmur yağarken su baskınları yaşanmıyor muydu? İmar Sitesi’nin ve Küçük Sanayi Sitesi’nin su altında kaldığı dönemde sessiz kalan arkadaşlar bugün hangi bakış açısıyla ‘Bir şey yapmıyorlar’ diyebilirler?  Aklımızla kimse alay etmesin.
Çerkezköy’ün tüm kanalizasyonları dereye akarken (Şu an sadece Cumhuriyet Mahallemizde bu durum var diyebilirim)  o da yakında Büyükşehir Belediyemizin hizmetiyle sona eriyor. Artık Çerkezköy’ün derelere akan kanalizasyonu yok. Hepsi, yapılan yatırımlar sayesinde arıtma tesisine gidiyor.
Çerkezköylüler yıllarca asbest borulardan su içmek zorunda bırakıldı. Bugün, 120 kilometrelik asbest boruların değişimi için mücadele veriyoruz biz.
DSİ ÖDENEK YOK DİYOR
Bu yorumlarla hedef şaşırtmaya çalışan siyasi parti başkanlarıma bir sorum olacak. Çerkezköy’ün en büyük sorunlarından biri. Çerkezköy’ün Çorlu suyu 2002 yılında, 2012 yılında ve 2015 yılında Çerkezköy’ü sular altında bıraktı. 2012 yılında DSİ tarafından ‘Biz hemen Çorlu Deresinin yapımına başlıyoruz’ diye açıklamalar yaptılar. 2012’den sonra yapma kararı alındı. Sonra da ‘Burada kamulaştırma var, biz burada yatırım yapamayız’ dediler. 2017’de Büyükşehir Belediyesi, Çorlu Suyu’nun ıslahı için kamulaştırmayı üzerine alan bir karar aldı. Bunu DSİ’ye iletti. Ocak 2019’da DSİ ihaleye çıktı. İş müteahhide teslim edildi. Bir  yılı aşkın süredir ‘ödenek yok’ diye işe başlamadılar. Buraya gelen il başkanı da ilçe başkanının da bu konularla ilgili bilgisi var. Ancak yorumları yok. ‘Orası niye eksik, burası niye eksik’ diye Çerkezköy’ü eleştirebilirsiniz, kabulümdür. Eleştiriye açığız ancak hedef şaşırtmayın.
Çerkezköy’ün Çorlu Suyu sorunu hala gündemde. İş hala ödenek yokluğundan başlayamadı. Hayati bir mesele. Allah yaşatmasın ancak Giresun’daki gibi bir felaket yaşarsak bu konuştuklarımızın tamamını tarih bir yere not edecek. O yüzden bizi eleştirenleri, Çerkezköy’ün ihtiyacı olan hayati yatırımların peşinde koşmaya davet ediyorum.”
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.