Kamulaştırmayı DSİ yapsın yatırımı biz yapalım

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürü Prof. Dr. Halim Orta, Gazetemizi ziyaret ederek, sorularımızı cevaplandırdı. “Çorlu Deresi’nin ıslah çalışmaları ne aşamada?” sorusuna TESKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Orta, “Çorlu Deresi’nin ıslah edilmesi için kamulaştırma , 10 milyon TL yatırım maliyeti var. DSİ ‘Kamulaştırmayı, siz yapın, yatırımı biz yapalım’ diyor. 2012 yılında kamulaştırma ve yatırımı kendileri yapacakken, şimdi böyle diyorlar. Biz de ‘Kamulaştırmayı siz yapın, yatırımı biz yapalım’ dedik” açıklamasını yaptı

Kamulaştırmayı DSİ yapsın yatırımı biz yapalım
08 Aralık 2014 Pazartesi 08:04

 Çorlu ve Pınarça Derelerinin yakın tarihte 2 sefer sele neden olduğunu belirten TESKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Orta, “Benim kayıtlarıma ilk olarak Çerkezköy’de 2002 taşkını girdi. Bu bölge ile ilgili yetki DSİ’deydi ama 2012 taşkınına kadar geçen sürede DSİ burada hiçbir tasarrufta bulunmadı. 2012’deki taşkından sonra DSİ dereyi ıslah etmek için düğmeye bastı. 2012’de projeye başladı. Fakat sonra büyükşehir yapılanması oldu. Şimdi DSİ topu TESKİ’nin üzerine atıyor. ‘Siz kamulaştırın, biz yapalım’ diyor. Bizim birim fiyat analizleri ile 40 milyon liralık kamulaştırma çıkarıyor. Bunun ardından 10 milyonluk yatırım yapılacak. Biz de DSİ’ye ‘Siz kamulaştırın, biz yatırımı yapalım’ önerisi sunduk, kabul etmediler. 50 milyon liralık bir yatırımın, 40 milyonunu yapmaya gücümüz yok. Bu noktada Devlet desteğine ihtiyacımız var. Olmaz ise diğer seçenekleri masaya yatıracağız” açıklamasını yaptı.

SU 2 TL, 1 TL’Sİ İSE ATIK SU ÜCRETİ

Büyükşehir yapılanmasından önce 258 köy ve 6 bin 300 kilometrelik coğrafyada değişen su fiyatlarının olduğunu söyleyen Orta, “Yasanın emrettiklerini de dikkate alarak su fiyatlarını bir potada toplama zorunluluğumuz oldu” dedi. Yasa gereği köylerde su fiyatlarının merkezde uygulanan tarifenin yüzde 25’ini geçemeyeceğini söyleyen Orta “Bu nedenle köylerde suyun metreküpü 50 kuruş. Diğer bölgelerde de metreküp fiyatını 2 lira olarak belirledik. Suyun metreküpü Süleymanpaşa’da 2.40 lira, Çorlu’da 2.10 lira, Çerkezköy’de 1.80 lira, Muratlı’da 2 liraydı. Biz bunu tüm bölgeler için 2 lira olarak belirledik. Fakat 2012 yılında çıkan kanun ile Belediyelere atık su ücreti toplama zorunluluğu getirildi. Bu da kanuna göre su fiyatının %30’undan az olmamak olarak deklere edildi. Fakat daha sonra bunun uygulanması 2014 seçimlerinin sonrasına bırakıldı. TESKİ kurulduktan sonra atık su ücretini, kullanılan suyun %50’si olarak belirledik ve bu ücret ile birlikte suyun metreküpü 3 TL oldu” dedi.

ATIK SU ARITMA TESİSİ’NİN TEMELİ ATILACAK

Çerkezköy’de yapılacak olan Atık Su Arıtma Tesisi Projesi’nin son durumuna ilişkin de bilgi veren ve Çerkezköy’deki projenin sözleşme aşamasına geldiğini söyleyen Orta “Bu projenin bedeli 19 milyon 930 bin lira. Yerin Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden tahsisi yapıldı. İhaleyi yaptık. Birkaç ay içinde temel atmayı planlıyoruz” diye konuştu.

KOLEKTÖR HATTI DA YAPILACAK

Kolektör Hattı Projesi ile ilgili de bilgi veren Orta “Proje bedeli 15 milyon 500 bin lira olarak belirlendi. Finans bulursak ihaleye çıkacağız. Çerkezköy’de 35 milyonluk bir yatırım var. Bundan sonra işletim için her yıl milyonlarca liralık giderimiz olacak. Bu bedeli faturalarla karşılamak zorundayız” açıklamasını yaptı.

YER ÜSTÜ SU KAYNAKLARINA GEÇMEMİZ GEREKİYOR

Yer altı su kaynakları ile ilgili de konuşan Orta “Bugün itibari ile Ergene Havzası’nın yıllık beslenmesinin 3 katına varan değerlerde yer altı suyu kullanıyoruz. Kullandığımız içme ve kullanma suyunun yüzde 95’ini yer altın sularından karşılıyoruz. Sanayi de yer altı sularını kullanıyor” şeklinde açıklama yaptı. Yer altı sularının da azaldığını ifade eden TESKİ Genel Müdürü Orta “Çerkezköy’deki 9 kuyunun ortalama su derinliği 400 metre. Ergene Havzası’nda su rezervi de 600 metre. Bölgedeki su rezervinin 3’te 2’sini tükettik. Yer altı su kaynaklarından çıkarak yer üstü su kaynaklarına biran önce geçmemiz gerekiyor” diye konuştu.

BÖLGENİN SUYU TEMİZ

Bilimsel olarak tüm verilere ve analiz parametrelerine göre Çerkezköy’de içme suyunun içilmesine aykırı bir parametrenin söz konusu olmadığını dile getiren Orta “Vatandaşlarımız belki bu suyu tüketmekte algılarından dolayı bir tercih kullanıyor olabilirler. Hem TESKİ’nin analizleri hem İl Halk Sağlığı Müdürlüğü analizleri doğrultusunda bölgede içmeye engel olacak bir parametre tespiti yok. Bir aksilik olursa gereğini derhal yerine getiririz” ifadelerini kullandı.

SU AN BE AN İZLENECEK

Halk Sağlığı Müdürlüğü ve TESKİ’nin analiz sonuçlarını internet ortamında birbirleri ile paylaşacağını söyleyen TESKİ Genel Müdürü Orta “TESKİ’nin internet adresi aktif olduğunda vatandaşlarımız da yılbaşından itibaren su analizlerini görecekler” açıklamasını yaptıktan sonra, TESKİ olarak SCADA, su izleme sistemi de kuracaklarını dile getiren Orta “Bunun altında da değişik organizasyonlar var. Su ve kuraklık izleme merkezi var. İsale hatlarında hatta şebeke bazında birçok değeri anlık izleyebiliyor olacağız. Sistemin kurulması ile birlikte patlağı anında tespit edip en yakındaki birimimizi uyarıp müdahale ettireceğiz” şeklinde bilgi verdi.

110 KM ASBEST BORU DEĞİŞECEK

Çerkezköy’deki içme suyu sisteminin 1988 yılında İller Bankası projesi ile tesis edilmiş bir sistem olduğunu kaydeden TESKİ Genel Müdürü Orta “150 kilometrelik toplam hattın 110 kilometresi asbestli çimento borulardan oluşuyor. Dünya asbestli çimento boruları terk etti. TESKİ’nin temel hedefi de en kısa sürede polietilen boruya geçmek. Çok daha sağlıklı materyal. Ama hangi boruyu kullanırsanız kullanın gece saatlerinde su kullanımı sıfıra yakın olduğu için sediment çökmesi oluyor.  Vatandaş suyu açınca bir süre bulanıklık hisseder. Ama kısa sürede bulanıklık yok olur” bilgisini verdi.

AKILLI SAYAŞ TEŞVİK EDİLİYOR

Kartlı sistemle ilgili de bilgiler aktaran Orta “Elektronik sayaçlar bizim idare olarak kolayımıza geliyor. Vatandaşın da genel anlamda eleştirisi yok. Çerkezköy’de de elektronik sayaç kullanımını zorunlu kılmamakla birlikte özendiriyoruz. Onlardan yüzde 20 düşük ücret alıyoruz. Yani suyun metreküpünü 1.60 liradan alıyorlar. 5 metreküp de avans uygulaması var. Yangın butonu da var. Vatandaşlarımız suyu olmasa bile yangın butonuna basarak su kullanabilir” dedi. Büyükşehir yapılanması ile birlikte bazı şeylerin değiştiğini söyleyen Orta “Araçta, motorda parçaları değiştiriyorsunuz. Doğal olarak aracı stop ettirmeniz lazım. Farklı bölgelerdeki akıllı sayaç sistemlerini aynı ortama aktardık. 2015 başından itibaren kimse veznelerde su almada tahakkukta sıkıntı yaşamayacak” dedi.

ARITILAN SU NE OLACAK?

Arıtılan suların ne şekilde kullanılacağı konusunda da bilgiler veren Halim Orta “Arıtmadan çıkan suyun denize deşarjını uygun görmüyoruz. Kullanma suyu niteliğinde bir çıktı almayı hedefliyoruz. Şehirlerde yeşil alanların sulanmasında, tarımsal sulama amaçlı ve itfaiye hizmetlerinde kullanmayı planlıyoruz. Deşarjı doğal yatağına olacak. Hayrabolu, Malkara, Saray ve Muratlı’da Atık Su Arıtma Tesisi konusunda yatırımlar devam ediyor. Çerkezköy ve Çorlu’da sözleşme imzalama noktasındayız” dedi.

TASARRUF ÇAĞRISI

Çerkezköy’ün yoğun sanayi ve yaşamın kalbinde olan bir yer olduğunu dile getiren Orta “Bizim derdimiz insanların artık başka bir bölgeye gitmeden burada sağlıklı huzurlu bir şekilde yaşamalarını sağlamak. Biz çok kısa süre içerisinde bu bölgede yaşayan 81 vilayetten gelmiş insanlara sağlıklı çevre oluşturabilmek için evsel atıklar ve evsel atık sular konusunda elimizden geleni yapacağız” dedi. Korumanın düzeltmekten daha kolay ve daha ekonomik olduğunu ifade eden Orta “Sağlığı korumak da böyle, suyu korumak da böyle.  Var olan şey tasarruf edilir. Gelin varken tasarruf edelim. Gerekli önlemleri almazsak Trakya’da suda sona doğru gideceğiz” diye konuştu.

2.5 MİLYONLUK ENERJİ GİDERİMİZ VAR

TESKİ olarak şuanda enerji satın alma noktasında ihalelere gittiklerini ifade eden Orta “Yaklaşık 2.5 milyon gibi enerji gideriniz var. İçme suyunu yer altı su kaynaklarından sağlıyoruz. Terfi istasyonları da dikkate alındığında 2.5 milyon enerji giderimiz var. Rüzgar güllerini projelemek, bunları kurmak çok büyük projeler. Büyükşehir olarak zaman içinde zaman içinde planlanacaktır, planlanmalıdır da. Tekirdağ Trakya’nın inanılmaz özellikleri var. Turizm var, tarım var. Sanayinin en mükemmeli var. Hizmet sektörü, üniversiteler var. Bu bölgede bizim yapabileceğimiz tek şey korumak ve sömürmeden tüketmeden kullanmak” diyerek sözlerini tamamladı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
yorumcu - 9 yıl önce
sayın müdür çerkezköyde suyun fiati 180 kuruştu 2 lira yaptık diyor bu millet enaye deyil yalan söyleme