KIŞIN NAR'DAN ŞAŞMAYIN!

Yaklaşan kış mevsimi öncesinde kış aylarının en çok tüketilen meyvelerinden nar insan vücuduna birçok yönden fayda sağlıyor. Saymakla bitmeyen narın faylarından en önemlilerini Diyetisyen Burcu Özkan sıraladı.

KIŞIN NAR'DAN ŞAŞMAYIN!
24 Ekim 2011 Pazartesi 00:00

Özel Çerkezköy Hastanesi Diyetisyeni Burcu Özkan, kış meyvelerniden narın faydalarını anlattı. Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte piyasada çokca bulabileceğimiz nar, birçok yönden insan vücuduna fayda sağlıyor.
Diyetisyen Burcu Özkan, narın faydalarını sıralamadan önce, "Antioksidan zenginliği ile bağışıklık sisteminin en önemli yardımcılarından nar, su atımına yardımcı özelliği tohumlarının bağırsak çalışmasına yardımı ve tokluk hissine desteği ile de bilinir. Meyve olarak tüketebileceğiniz gibi yoğurt ve salatalara da eklenebilir" diye konuştu.
NARIN ANTİMİKROBİYAL ÖZELLİĞİ
Diyetisyen Özkan, narın en önemli özelliklerinin başında antimikrobiyal özelliği olduğunu belirterek, "Laboratuar deneylerinde narın yaşamı tehdit eden çeşitli bakterileri yok etmede etkili olduğu saptanmıştır" dedi.
KALP HASTALIKLARINA ETKİSİ
Çağın en önemli hastalıklarının başında gelen kalp hastalıklarında da önemli yararlar sağlayan nar için Özkan, "İnsanlar ve fareler üzerinde yapılan farklı çalışmalar nar suyu ilavesinin yağlı damar yollarının gelişimini önlemeye yardımcı olduğu saptanmıştır.amerikan kardiyoloji gündeminde yayınlanan kalp ile ilgili bir başka çalışmada araştırmacılar üç ay boyunca hergün nar suyu içen hastalarda kalp fonksiyonunun düzeldiğini gözlemlemiştir" dedi.
KANSERE ETKİLERİ
Bir başka önemli hastalık olan kanserle ilgili de narın pozitif etkileri bulunuyor. Diyetisyen Özkan, "Ayrıca insandaki göğüs kanseri hücrelerinin kullanıldığı bir hücre çalışması nar özü tedavisinin kanser hücrelerinin gelişmesini önemli ölçüde engellediğini ve hücre ölümünü artırdığını saptamıştır. Başka bir hücre çalışması nar suyunun kolon kanser hücrelerindeki iltihaplı hücre belirtilerini azalttığını gözlemlemiştir. Diğer bir araştırma ise narın prostat tümörü gelişimini önlediği saptanmıştır" açıklamasını yaptı.
KEMİK KAYBI İLE İLGİLİ ETKİSİ
Özellikle yaşlı insanlarda görülen 'Kemik kaybı' ile ilgili olarakta nar yararlı olduğunu söyleyen Özkan, "Bir hayvan çalışması iki hafta boyunca farelere verilen nar özünün kemik kaybını önemli ölçüde azalttığını saptamıştır" dedi.
NAR ALIRKEN DİKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Narın hastalıklara faydalarını anlatan Özkan, nar özellikleri hakkında bilgi vermeyi de ihmal etmedi. Nar alırken dikkat etmeniz gerekenleri sıralayan Özkan, şöyle dedi:
"Ağır sıkı sulu parlak ve düzgün narları seçin. Narın yaklaşık bir ay saklanabilmesi için soğuk karanlık yerlerde muhafaza edilmelidirler. Eğer buzdolabında muhafaza edilirse iki aya kadar saklabilir. Çekirdekleri üç güne kadar buzdolabında ve hava geçirmez kaplarda altı aya kadar dondurucuda saklabilir. Nar suyu dondurucuda altı aya kadar muhafaza edilebilir."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.