O yol Türkiye’yi ekonomide felakete götürür

CHP Genel Başkan Yardımcısıve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak Torba Yasada mahkemelerin kamu görevlilerinin atanması, görevden alınması, görev yerini değiştirilmesi gibi konularda verdiği iptal kararlarının idare tarafından uygulanmasına 2 yıl süre tanıyan bir düzenleme de yer aldığını belirterek, “Nerede kaldı ‘Mahkeme kararları idare tarafından gecikmeden uygulanır’ diyen Anayasa hükmü? Anayasa açıktır, kuvvetler ayrılığının da gereği budur” diye konuştu.

O yol Türkiye’yi ekonomide felakete götürür
07 Temmuz 2014 Pazartesi 07:16

Öztrak, AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un açıklamalarıyla gündeme gelen TC Merkez Bankası vesayeti tartışmalarına da değinerek, “Bu, ‘Ben artık mali disiplinden sıkıldım, enflasyon kimin umurunda gaza basalım büyüyelim’ demektir. Hepimiz yüksek hızla büyümenin yollarını bulmanın peşindeyiz. Ama Sayın Kurtulmuş’un önerdiği bu yol Türkiye’yi geçmişte felakete sürükleyen yoldur” diye konuştu. 
 
Tekirdağ ve Trakya bölgesi başta olmak üzere çiftçilerin bu yıl önemli bir sorunla karşı karşıya olduğunu kaydeden Öztrak, buğday hasadı bitmek üzere olmasına rağmen Toprak Mahsulleri Ofisi’nin halen bir müdahale fiyatı açıklamadığını, yoksul çiftçinin tüccarların insafına terk edildiğini söyledi. Öztrak, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fiyatını belirleyip buğday alımına derhal başlaması gerektiğini ifade etti.
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak düzenlediği basın toplantısında ekonomideki ve siyasetteki son gelişmeleri değerlendirdi. IŞİD’in elindeki Türk TIR şoförlerinin serbest bırakıldığını hatırlatan Öztrak, Türkiye’nin Musul Konsolosluğu’nda rehin alınan 49 vatandaşın da biran önce dönmesinin en büyük temennileri olduğunu ifade etti. Kurtulan şoförlerin basından adeta köşe bucak kaçırıldığını ifade eden Öztrak, “Şoförlerimize konuşma yasağı getiriliyor. Bu neyin telaşı? Hükümet neyi gizlemenin, neyi saklamanın peşinde?” diye sordu. Öztrak, konsoloslukta rehin alınan 49 vatandaşın yurda dönüşünün seçim takvimine endekslendiği yönündeki iddiaları hatırlatarak, “AKP’nin seçimleri kazanabilmek için kimlerle iş birliği yapabildiğini, nelere evet dediğini, ne tür tavizler verebildiğini yakın zamandaki gelişmelerden görebiliyoruz. Dolayısıyla bu konuda şüphe duymak için meşru gerekçelerimiz var” diye konuştu.
ORTADOĞU KAYNIYOR, YENİ PAZARLARA AÇILMAK GEREKİYOR
Musul’da yaşanan sürecin Türkiye ekonomisine etkilerinin görülmeye başladığını ifade eden Öztrak, Irak ve Ortadoğu’da risk altına giren ticaretin ikame edilmesini sağlayacak alternatif pazarlara açılmanın zorunlu olduğunu, ancak son bir kaç aydır TL’de yeniden başlayan değerlenme sürecinin sürmesinin bunu zorlaştırdığını söyledi.
 MEMUR ZAMMI ERİDİ GİTTİ
Kur gibi yüksek enflasyonun da Türk ihracatçının maliyetlerini artırdığını ve rekabet gücünü zayıflattığını ifade eden Öztrak, Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonrasına, yani sonbahara ötelenen enerji zamlarına rağmen tüketici enflasyonunun yüzde 9’ların üzerinde seyretmeye devam ettiğini belirterek, “Daha yılın ilk altı ayında memurun aldığı seyyanen zam eridi gitti. Enflasyon farksız toplu sözleşmeye imza atan hükümet ve sendika bunun hesabını memura nasıl verecek gerçekten çok merak ediyorum” dedi.
 AKP İÇİNDEKİ KAVGA NETLEŞİYOR
Merkez Bankası’na yönelik faiz tartışmalarının arka planında AKP içinde, cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasına dönük koltuk ve iktidar mücadelesi olduğunu kaydeden Öztrak, “Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı Adaylığını açıklarken verdiği üç dönem kuralının işletilmesine yönelik talimat, kavganın başladığını ve bir tarafın tasfiye edileceğini ortaya koydu” değerlendirmesinde bulundu.
 MİLLİ İRADE DEYİP TCMB’Yİ ERDOĞAN’A TESLİM ETMEK İSTİYORLAR 
AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un bir televizyon kanalına yaptığı açıklamalara da değinen Öztrak, Merkez Bankası’nın “Milli iradeden bağımsız karar alamayacağını” söyleyen Kurtulmuş’un ülkede Tayyip Erdoğan’ın mutlak hakim olduğu bir düzenden yana olduğunu açıkça ortaya koyduğunu; milli irade kavramının arkasına gizlenerek, Merkez Bankası’nın aslında bu mutlak iradeye teslim olmasını istediğini söyledi. Öztrak, sözlerini şöyle sürdürdü:
 KURTULMUŞ’UN YOLU FELAKETE GÖTÜRÜR
“TCMB’ye araç bağımsızlığını milli irade yani meclis vermiştir. Yapılanlar milletin talepleri doğrultusundadır. İkincisi, bu çerçevede yürütülen enflasyon hedeflemesine dayanan para politikası; hem para hem de hükümetin kontrolündeki maliye politikasının karşılıklı uyum içinde götürülmesini gerektirir. Siz, öngördüğünüz mali disipline uymayacaksınız, sonra da ‘Büyüme hedefi tutsun yeter’ deyip, TCMB benim hedefimi tutturmak için para politikasını gevşetsin diyeceksiniz. Bu, ‘Ben artık mali disiplinden sıkıldım, enflasyon kimin umurunda gaza basalım büyüyelim’ demektir. Hepimiz yüksek hızla büyümenin yollarını bulmanın peşindeyiz. Ama sayın Kurtulmuş’un önerdiği bu yol Türkiye’yi geçmişte felakete sürükleyen yoldur.”
 2002’DE HARUN’U KARUN YAPAN UYGULAMALAR KALDIRILDI
Kurtulmuş’un Kemal Derviş döneminde uygulanan ekonomi politikalarına eleştirilerini de değerlendiren Öztrak, “O dönem yapılan reformlar sayesinde siyasetin eli ekonominin günlük işleyişinden çekildi. O dönem yapılanlar ‘Harun’u Karun yapan uygulamaların’ ortadan kaldırılması çabasıydı Sayın Kurtulmuş. 2007 yılına kadar ülke tarihindeki en hızlı büyüme döneminin yaşanmasının alt yapısını hazırladı. Ekonominin krizlere karşı dayanıklılığını artırdığı ispatlandı. 2002 yılında siz ve iktidarınız ortada yokken, yapılan bankacılık reformları bütün dünyaya örnek gösterildi” dedi.  
DENENMİŞ FELAKET MODELİ
Hükümetin faizlerden bahsederek kafa karıştırmak ve belirsizliği artırmak yerine TCMB Kanunu’ndan araç bağımsızlığını, enflasyon hedefini tutturma görevini çıkarabileceğini, bankayı sıradan bir devlet dairesi haline getirebileceğini, bağımsız kurulları da kapatabileceğini ifade eden Öztrak, “Bu denenmiş ve ülkeyi felakete sürüklemiş bir modeldir ve bu defa başarılı olup olmayacağı da çok kısa zamanda görülür” diye konuştu. 
 BAKANA RAĞMEN AF
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in affa karşı olduğunu söylemesine rağmen af düzenlemesinin kendi partisi tarafından Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gündeme alındığını söyleyen Öztrak, “Bu, AKP içinde koordinasyon kalmadığına delalettir. Bu durumda ya bakan, ya da o yasayı komisyonun gündemine aldıran istifa etmelidir” ifadelerini kullandı.
 HAKİMİN TAKDİR YETKİSİ YASAYLA KALDIRILIYOR
Getirilen torba yasada skandal boyutunda düzenlemeler de olduğunu ifade eden Öztrak, torba yasanın 82. maddesinde kamu görevlilerini atama, görevden alma, göreve son verme, yer değiştirme, görev ve unvan değişikliğiyle ilgili olarak mahkemelerin vereceği iptal ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararların idare tarafından hemen değil iki yıl içinde uygulanmasına yönelik düzenlemeye değindi. Torbada “Kamu görevlileri hakkında yapılan bu tür idari tasarruflar, telafisi güç veya imkansız zararlar doğurmaz” şeklinde bir madde de bulunduğunu söyleyen Öztrak, “Yani neyin telafisi güç veya imkansız zarar yaratıp yaratmadığı yasayla belirlenecek. Bu milli irade kılıfı altında otoriterleşmenin hangi boyutlara ulaşabileceğini gösteriyor. Artık hakimin takdir yetkisi de yasayla kaldırılıyor” ifadelerini kullandı.
 DEVLET MEMURLUĞUNDAN HÜKÜMET MEMURLUĞUNA GİDİYOR
Öztrak, torbada, mahkeme kararlarını yerine getirmeyen devlet memurları hakkında cezai kovuşturma yürütülemeyeceğine yönelik bir hüküm de tesis edildiğini ifade etti. “İş hızla devlet memurluğundan hükümet memurluğuna doğru gidiyor. Nerede kaldı mahkeme kararları idare tarafından gecikmede uygulanır diyen Anayasa hükmü? Anayasa açık. Kuvvetler ayrılığının da gereği bu” diyen Öztrak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu düzenlemelerle aynı zamanda bir yandan bazı Bakanlar geçmişte yaptıkları hukuksuzlukların hesabını vermekten kurtuluyor, diğer yandan hükümet, bürokraside yürüttüğü cadı avını artık bir kıyıma çevirmenin alt yapısını hazırlıyor. Ben çok açık ifade edeyim bu tür düzenlemeler bir demokraside değil, olsa olsa ara rejimlerde olur. Türkiye uzunca bir süredir tarihinin en kötü ara rejimlerinden birini yaşıyor. Şimdi de bu ara rejimin yeni bir uygulaması ile karşı karşıyayız.
 TMO BUĞDAY FİYATINI AÇIKLAMALI
Tekirdağ ve Trakya bölgesi başta olmak üzere çiftçilerin bu yıl önemli bir sorunla karşı karşıya olduğunu kaydeden Öztrak, buğday hasadı bitmek üzere olmasına rağmen Toprak Mahsulleri Ofisi’nin halen bir müdahale fiyatı açıklamadığını, yoksul çiftçinin tüccarların insafına terk edildiğini söyledi. Öztrak, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fiyatını belirleyip buğday alımına derhal başlaması gerektiğini söyledi.
DEMEK O MALLAR BAŞBAKAN’A AİT DEĞİLMİŞ
Öztrak, Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan’ın mal beyanının beklenenden daha düşük olduğu yönünde eleştirilerin hatırlatılması üzerine, “Açıklanan mal beyanının doğru olup olmadığının araştırılması yetkililere düşer ama ortada bir belli bir hayat standardı var, bilinen bazı mal ve mülkler var. Demek ki onlar Sayın Başbakan’a ait değilmiş” diye konuştu. “Sulh Ceza Hakimlikleri getirildi, üç hakimin verdiği karar yetkisi bir hakime verildi, savunma, tutuklama, gözaltı ve itirazlar tek hakim tarafından karara bağlanacak, ne diyorsunuz?” sorusuna da Öztrak, “Yapılan düzenlemede hükümetin yargı üzerindeki baskısını yaygın bir halde uygulamakta güçlük çekmesi sonucunda, muhtemelen bu baskıyı daha rahat uygulayabileceği bir yapıya doğru geçiş çabasıdır diye düşünüyorum” yanıtını verdi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.