Özel İrmet Hospital’den sanal anjiyo ve kolonoskopi işlemi

Özel İrmetHospital Hastanesi Radyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Ergün Bayar, Türkiye’de çok az hastanede bulunan Siemens SOMATOM Perspective CT tarayıcıların bir tanesinin de Özel İrmetHospital Hastanesi’nde olduğunu ve bu cihaz ile hastalara sanal anjiyo ve sanal kolonoskopi uygulanabildiğini söyledi

Özel İrmet Hospital’den sanal anjiyo ve kolonoskopi işlemi
20 Temmuz 2015 Pazartesi 16:36

 SANAL ANJİYO NEDİR?

 

Sanal anjiyoyu tanımlayan ve bu teknik hakkında bilgiler veren Özel İrmetHospital Hastanesi Radyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Ergün Bayar; “Sanal anjiyo, kasıktan atardamara girilmeden, damardan koroner damarlara giden katater kullanılmadan gerçekleştirilen bir yöntemdir. Kalp ve damar hastalıklarının hızla artması nedeniyle, bu alanda erken teşhis giderek daha önemli bir hale gelmiştir. Compüterizetomografi ( CT ) sayesinde gerçekleştirilen koroner anjiyografi, teknolojinin sağladığı kolaylıklardan biri olarak insanlığın hizmetindedir. Sürekli yeni gelişmelerin yaşandığı tıp alanında, CT en önemli gelişmeler arasında yer almaktadır. Tetkik hazırlıklarla birlikte 20 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanmaktadır. Anjiyo koroner arter hastalıklarının teşhisinde altın standart olarak tanımlanmaktadır.

 

SANAL ANJİYO SONUÇLARININ DOĞRULUK ORANI NEDİR?

 

Sanal anjiyo sonuçlarının güvenirliği hakkında açıklamalar yapan Uzm. Dr. Ergün Bayar; “Sanal anjiyo koroner damarlardan verilen kontrast maddenin damarlardaki akışını tomografik olarak görüntülenmesiyle gerçekleştirilir. Bunun herhangi bir yan etkisi olmadığı gibi, kısa sürede tamamlanır. Bunun sonucunda güvenilir sonuçlar alınabilir. Özellikle son yıllarda daha fazla rağbet görmeye başlayan bu yöntemle, net görüntüler alınmaktadır.

 

SANAL ANJİYO VE KLASİK ANJİYO ARASINDAKİ FARKLAR

 

Kalasik anjiyoyla sanal anjiyonun karşılaştırmasını yapan Uzm. Dr. Ergün Bayar; “Sanal anjiyo kansız anjiyo, 10 saniyede anjiyo gibi isimlerle anılmaktadır. Bununla koroner damarlardaki tıkanıklık ve damar sertliği gibi veriler başarılı şekilde alınmaktadır. Kısa sürede ve damara bile girmeden vücutta tüm damarların görüntülenmesi mümkün olmaktadır. Kol damarından verilen kontrast maddeyle, koroner damarlar içindeki akış tomografik olarak görüntülenmektedir. Ancak sanal anjiyo damarlardaki darlığı belirlemesine rağmen, darlık derecesiyle ilgili ayrıntılı bilgi vermez. Böyle bir şüphe olduğunda, hastaya klasik anjiyo yapılması gerekir. Her iki yöntemde kullanılan kontrast madde birbirine benzese de, hastanın aldığı radyasyon oranı sanal anjiyo uygulamasında daha düşüktür.”

 

SANAL ANJİYO RİSKLİ MİDİR?

 

Sanal anjiyo işlemindeki tek riskin işlem sırasında kullanılan kontrast madde nedeniyle oluşabilecek alerjik reaksiyon olduğunu belirten Radyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Ergün Bayar; “Sanal anjiyo işleminin tıbbi açıdan çok düşük oranda riski olabilir. Bu işlemde kullanılan kontrast madde nedeniyle oluşabilen alerjik reaksiyonu kapsar. Alerjik yapıda olan kişiler bunu uygulamadan önce doktora bildirmelidir. Bu maddenin içindeki radyasyon oranı oldukça azdır. Bu oran insan sağlığına zarar vermeyecek düzeydedir. Damardan giriş yapılmadığından, klasik anjiyoda olduğu gibi damar hasarı riski oluşmaz. Bu yüzden sanal anjiyonun zararsız bir işlem olduğu söylenebilir. Kısa sürede damarlardaki tıkanıklık ve daralma tespit edilebildiğinden, bu nedenle ortaya çıkabilecek hastalara karşı, kalp krizine karşı riskler azaltılmaktadır. Kalp hastalıklarında erken teşhis yapılması ölüm riskini oldukça düşürür. Erken teşhis kalp hastalıklarında % 50 oranında ölümlerin azalmasına yardımcı olur.” diye konuştu.

 

SANAL ANJİYO KİMLERE YAPILMALIDIR?

 

Sanal anjiyonun uygulanması gereken kişileri aktaran Uzm. Dr. Ergün Bayar; “Sanal anjiyo kalp krizi geçirme riski taşıyanlara, ailede kalp hastalığı olduğu bilinenlere, koroner stent uygulanan veya koroner bypass geçirenlere, stresli ve hareketsiz hayat tarzına sahip olanlara, tipik olmayan göğüs ağrısı olanlara, kalbi besleyen damarlarda doğuştan yapısal bozukluğu olanlara, şüpheli efor testi olanlara, 40 yaş üstü erkeklere ve menopoz sonrası kadınlara, kolesterol yüksekliği olanlara, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı olanlara, obezite olanlara ve sigara kullananlara uygulanmalıdır.” dedi.

 

KOLONOSKOPİDEN KORKANLARA MÜJDE

 

Siemens SOMATOM Perspective CT tarayıcıyla verdikleri bir diğer hizmetinse sanal kolonoskopi olduğunu vurgulayan Özel İrmetHospital Hastanesi Radyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Ergün Bayar, klasik kolonoskopi uygulamasından korkan veya çekinenlerin bu tomografi cihazı sayesinde kolonoskopik rahatsızlıklarını sadece bu cihazdan geçerek öğrenebileceklerini ve akabinde tedaviye başlanabileceğini belirtti.

 

SANAL KOLONOSKOPİ NEDİR?

 

Sanal kolonoskopiyi tanımlayan Uzm. Dr. Ergün Bayar; “Sanal kolonoskopi kalın bağırsak yerleşimli erken evre polip ve kanserin tespitinde kullanılan hızlı, güvenilir bilgisayarlı tomografi tetkikidir.” açıklamasını yaptı.

 

SANAL KOLONOSKOPİ NEDEN YAPILIR?

 

Sanal kolonoskopinin sağladığı teşhislere değinen Uzm. Dr. Ergün Bayar; “Bağırsak kanseri en sık görülen kanser türlerinden biridir. Bağırsak yerleşimli polipler erken tanı alıp, çıkarılırsa kolon kanseri gelişimi önlenebilir. Sanal Kolonoskopi polip ve kanser odaklarının erken tespitini sağlar.” diye konuştu.

 

İŞLEM ÖNCESİ YAPILMASI GEREKEN HAZIRLIKLAR

 

Bu işlem öncesi yapılması gereken hazırlık aşamalarından bahseden Bayar; “Bağırsak temizliği kolonun iç yüzeyinin değerlendirilebilmesi için şarttır. Bağırsak temizliği için üç gün öncesinden lifli gıdaların kısıtlanması, posasız gıdaların tüketilmesine özen gösterilmesi gerekir. Özellikle iki gün önceden başlayarak kuru gıda, bakliyat, çiğ sebze ve meyve yenilmemelidir. Bu dönemde su kaybı olacağı için bol su içilmesi gerekmektedir. Sabah kahvaltı yapılmadan, randevu saatinde radyoloji ünitesine gelinir.” açıklamalarında bulundu.

 

SANAL KOLONOSKOPİNİN AVANTAJLARI

 

Son olarak sanal kolonoskopinin klasik kolonoskopiye göre daha avantajlı olduğunu belirten Bayar; “Sanal kolonoskopide klasik kolonoskopiye göre ön hazırlık süreci daha kolay tolere ediliyor.Uygulamada anestezi uygulaması gerekmiyor.Bağırsağın sadece içi değil, dış yüzeyi de görülebilir.” ifadelerini kullandı.

 

KİMLER GENETİK RİSK ALTINDA?

 

Bağırsak kanserinin en sık görülen kanserlerden biri olduğunu vurgulayan ve erken teşhisin oldukça önemli olduğunu söyleyen Özel İrmetHospital Hastanesi Radyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Ergün Bayar, Siemens SOMATOM Perspective CT tarayıcı sayesinde Özel İrmetHospital Hastanesi’nde korkmadan ve çekinmeden taramalarını yaptırmalarını tavsiye etti. Bağırsak kanseri açısından genetik risk altında olan bireyleri belirten Bayar; “Ailede (birinci ve ikinci derecede akrabalar) kalın bağırsak kanseri bulunanlar, ailede (birinci ve ikinci derecede akrabalar) kalın bağırsakta polip bulunanlar, kalın bağırsak polipleri olan hastalar, daha önce kalın bağırsak nedeniyle ameliyat olmuş hastalar, Ülseratif Kolit (iltihabi bapırsak hastalığı) bulunanlar ve diğer organlarında özellikle de meme ve rahim kanseri olanlar bağırsak kanseri açısından genetik risk altındadır ve gün geçirmeden kontrolden geçmeliler.” diye konuştu.

 

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.