Proje kapsamında 1.5 milyon ağaç kesilecek

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Trakya’da ormanları, meraları, su havzalarını, tarım alanlarını tehdit eden Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi’ni Meclis gündemine taşıdı. Yüceer, Danıştay’ın, bir proje için ayrı ayrı ÇED raporu düzenlenemeyeceğine ilişkin içtihadına rağmen projenin parçalara bölünmesinin hukuki dayanağını sordu.

Proje kapsamında 1.5 milyon ağaç kesilecek
25 Ocak 2018 Perşembe 15:53

40 KİLOMETREDEN FAZLA İLERLEYECEK
CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Saray’ı ikiye bölecek Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi’ni Meclis gündemine taşıdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Yüceer, Rusya doğal gazının Avrupa pazarına ulaşması amacıyla inşa edilmekte olan Türk Akımı Doğalgaz Hattı Kara Kısmı-1 boru hattı projesi Tekirdağ’ın Saray sınırları içerisinde 40 kilometreden fazla ilerleyeceğini belirtti.
SARAY İKİYE BÖLÜNECEK
Yüceer, projenin Saray’ı adeta ikiye böleceğini, birinci öncelikli tarımsal niteliği korunacak alanlardan, ormanlardan, su havzalarından, meralardan ve kırsal yerleşim alanlarından geçeceğini bildirdi. Bölge halkının tepkisini çeken söz konusu proje için ÇED süreci işleyişinde kurumlardan gerekli görüşlerin alınmadığını kaydeden Yüceer, Danıştay’ın, bir proje için ayrı ayrı ÇED raporu düzenlenemeyeceğine ilişkin içtihadına rağmen, kamuoyunda oluşan yoğun tepkiyi azaltmak için ÇED süreci birden fazla parçaya bölündüğünü söyledi.
1.5 MİLYON AĞAÇ KESİLECEK
Boru hattı Saroz Körfezi’ne inene kadar parça parça ÇED süreçleri oluşturulmak istendiğini ifade eden Yüceer, şöyle devam etti: “ÇED dosyasında 27 kilometrelik hattın Istranca Ormanlarından geçeceği, Kıyıköy’den Çakıllı Beldesi yakınlarına kadar 50 metre genişliğinde 27 kilometrelik bir koridor açılacağı belirtilmektedir. Bu koridorda 1.5 milyon ağaç kesilecek, 6 milyon imha edilecek başta yaban hayat olmak üzere bölgenin ekosistemi ağır tahribat görecektir.
TARIM ÜRÜNLERİNE KISITLAMA
Projeyle irtifak bedeli ödenen alanlarda sadece belirli ürünlerin ekimine izin verileceği, hattın 5 metre sağında ve solunda köklü bitkilerin ekimine izin verilmeyeceğini kaydeden Yüceer, 36 metre genişliğinde 27 kilometre uzunluğunda Saray’dan, Çorlu Misinli’ye kadar uzanan koridorda tarıma sınırlama getirileceğini bildirdi.
BAKAN’A SORULAR
Yüceer, Bakan Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
•Danıştay’ın, bir proje için ayrı ayrı ÇED raporu düzenlenemeyeceğine ilişkin içtihadına rağmen projenin parçalara bölünmesinin hukuki dayanağı nedir?
•Söz konusu projenin çevreye vereceği zararlar üzerine Bakanlığınızın herhangi bir araştırması var mıdır?
•27 kilometrelik bölümü Istranca Ormanları’ndan geçecek projeyle bir buçuk milyon ağacın kesileceği belirtilmektedir? Söz konusu iddia doğru mudur? Proje kapsamında kaç ağaç kesilecektir?
•ÇED dosyasında ormanlık alanda yapılacak faaliyet sonrası tahribatın nasıl ve hangi yöntemle giderileceği neden yer almamıştır?
•Projenin 1012 metresinin 1.derece arkeolojik sit alanından geçirildiği doğru mudur? Doğruysa ilgili kurumlardan uygundur görüşü alımmış mıdır? Alınmadıysa gerekçesi nedir?
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.