Ramazan'ın vazgeçilmez tatlısı Güllaç

Ramazan ayının vazgeçilmez tatlılarından güllaç tarifini bugün yapacağız. Bayramoğlu Pastanesi'nin ustaları hem güllaç yaptı hem de siz okurlarımız için tarif verdi. Bakalım iyi bir güllaç nasıl yapılıyormuş…

Ramazan'ın vazgeçilmez tatlısı Güllaç
10 Temmuz 2014 Perşembe 07:52


Osmanlı saraylarının en gözde tatlılarından güllaç, yüzyıllardır iftar sofralarının da vazgeçilmez damak tatlarından biri olma geleneğini sürdürüyor. Ramazan ayında öne çıkan tatlılardan güllaç nasıl yapılır, bu yıl yine siz okurlarımız için yazdık. Bayramoğlu Pastanesi'nin mutfağından ustalar hem güllaç yaptı hem de bize tarif verdi. İşte iyi bir güllaç nasıl yapılır sorusuna cevap.
GÜLLAÇ NASIL YAPILIR
Bayramoğlu Pastanesi'nde ramazan ayı nedeniyle her gün güllaç yapan 15 yıllık tatlı ve pasta ustası Nesim Aşkın, bize iyi bir güllaç nasıl olacağını gösterdi. Nesim Usta, Bayramoğlu'nun güllaçlarının bir numara olduğunu belirtmeden tarifine geçmedi. Pasta Ustası Nesim Aşkın, leziz bir güllaç tatlısının hazırlanışına ilişkin bilgi verirken, sütün terbiye edilmesi gerektiğini vurguladı.
Nesim Usta, bir tepsi güllaç için; 500 gram güllaç, 3 kilo süt, 500 gram muz, 1 kilo toz şekere ihtiyaç olduğunu söyledi. Sütün bir tepsiye döküleceğini belirten Pasta Ustası Aşkın "Güllaç yaprakları sütün içinde yumuşatılır ve isteğe göre yayma ya da sarma şeklinde aralarına ceviz parçaları koyarak başka bir tepsiye dizilir. Daha sonra, sütle hazırlanmış ılık şerbet, güllaçların üzerine dökülür" diye tarif verdi. Nesim Aşkın,  bunun ardından güllacın en az 3 saat bekletildikten sonra nar, kiraz, kivi gibi meyvelerle süslenerek servis edileceğini söyledi.
LEZİZ GÜLLAÇ NASIL YAPILIR
Nesim Aşkın,  "İyi bir güllaç için fındığını özel olarak kavuruyorum. Sütün çekmesi için, en az 5-6 saat bekletilmesi lazım. Ayrıca sütüne gül suyu koyuyorum. Bu güllaç başka güllaç oluyor" diyor.  Her gün yaptığı güllacın lezzetinin sırlarını bize özel açıklayan Nesim Aşkın, "Güllaç genellikle ramazan aylarında tüketiliyor. Hazmı kolay olduğu için güllacı rahatlıkla herkes her dönemde hasta da olsa sağlıklı da olsa yiyebiliyor. Bu yüzden de hayli talep görüyor. Güllacın diğer tatlılara göre kilo aldırmama gibi bir özelliği de var" dedi.
Bayramoğlu Pastanesi'nde Ramazan ayı süresince her gün güllaç bulabilirsiniz. Bu yıl bir  başka özelliği de var güllacın, özel fiyatlar uygulanıyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.