Şaka gibi açılış

Çerkezköylüleri yakından ilgilendiren ve yıllardır merakla beklenen Halkalı – Çerkezköy tren hattı açılışı yerine,Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Kapıkule – Çerkezköy ve Çerkezköy – Uzunköprü seferlerinin başlaması sebebiyle Çerkezköy Garı’nda bir açılış programı düzenlendi ve beklendiği gibi vatandaştan hiç ilgi görmedi

Şaka gibi açılış
20 Ekim 2015 Salı 17:29

Törenle  yapılan açılışa Çerkezköylü vatandaşlardan katılan olmazken, Çerkezköy’den bahsi geçen yönlere şu ana kadar neden tren seferleri yapılmadığı merak konusu oldu.

Açılışta konuşan TCDD 1. Bölge Müdürü Halil Korkmaz  Çerkezköylü vatandaşları yakından ilgilendiren İstanbul – Halkalı seferlerin hakkında bilgi verdi. Korkmaz  Çerkezköy-Halkalı hattının 19 Kasım 2015’te açılacağını ancak bir süreliğine trenlerin Ispartakule’ye kadar gidebileceğini belirtti. Açılışın ardından protokol üyeleri trene binerek Muratlı İlçesine doğru yola koyuldular.

AÇILIŞA PROTOKOL İLGİSİ

Çerkezköy Garı’nda yapılan açılış programına Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, TCDD 1. Bölge Müdürü Halil Korkmaz, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Ünal, AKP Tekirdağ Milletvekili Ayşe Doğan, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı İmdat Özgör, Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak, TCDD Yol Müdürü Mümin Karasu, AKP Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe, ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan, Çerkezköy Gar Şefi Vedat Parapan, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, Çerkezköy Halk Eğitim Müdürü Necmi Akman, Çerkezköy Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Yılmaz Arat, Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Yaşar Kuş, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya ve TCDD çalışanları katıldı.

ÇALIŞMALAR YETİŞSİN DİYE BASKI YAPIYORLARMIŞ

Açılış öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan TCDD 1. Bölge Müdürü Halil Korkmaz, Çerkezköy – Halkalı seferleri hakkında sorulan sorulara şu şekilde cevap verdi: “Çerkezköy – Halkalı seferlerinin hikayesi çok uzun. Bu hatta Kamu İhale Kurumu’nun ve yasal süreçlerin getirdiği bazı durumlar var. İhaleyi alan ilk firmayla aksaklıklar olunca ihale durduruldu ve 28.11.2014’te başka bir firma ihaleyi alarak çalışmalara başladı. Yüzde 75 – 80 gibi bir tamamlanma oranı yakalandığında ilk firmanın açtığı dava sonrası çalışmalar mahkeme kararı ile yeniden durduruldu. Şu an maddi yüzde 81, fiziki yüzde 90 oranında çalışmalarımız ilerliyor. Çerkezköy – Halkalı yolumuz 19 Kasım 2015’te açılacak ama her şey yolu açmakla bitmiyor. Daha altyapı çalışmaları var. Halkalı’daki işlemler daha bitmiş değil. Yol açılana kadar altyapı çalışmaları da tamamlansın diye baskılar yapıyoruz.”

AÇILACAK HAT BAŞTA YARIM HİZMET VERECEK

Açıklamalarına devam eden Korkmaz, “İstanbul – Halkalı hattında trenlerimiz öncelikle Ispartakule’ye kadar gidecekler. Vatandaşlarımız gidecekleri yerlere oradan Belediye Otobüsleriyle aktarma yapabilecekler.” ifadelerini kullandı. 

HIZLI TRENE AB HİBESİ

Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma Bakanlığı ile Avrupa Birliği arasında yapılan bir anlaşmadan da bahseden Korkmaz, Avrupa Birliği’nden alınacak olan 560 milyon Euro’luk hibenin 400 milyon Euro’sunu burada geçilecek olan hızlı tren sistemi için kullanacaklarını belirtti.

KORKMAZ, AÇILIŞ KONUŞMASI YAPTI

Korkmaz’ın açıklamalarının ardından katılımcılarla birlikte açılış programına geçildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan programın açılış konuşmasını TCDD 1. Bölge Müdürü Halil Korkmaz gerçekleştirdi. Korkmaz açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

ÜLKE GENELİNDE ÇALIŞMALARDAN BAHSETTİ

“Avrupa Birliği Ülkeleri başta olmak üzere Dünya’da gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiler taşıma modları arasında demiryolu taşımacılığı lehine büyük yatırımlar yapmaktadır. Ülkemizde de özellikle son dönemde demiryollarına önemli miktarda yatırım yapılarak trenin tercih edilen bir ulaşım aracı olma yönünde önemli hamleler gerçekleştirilmiştir.”

ÇERKEZKÖY İÇİN DE BİR ŞEYLER SÖYLEMEYİ İHMAL ETMEDİ

Bu açıklamaların ardından Türkiye genelinde yapılan demiryolu çalışmalarından uzun uzadıya bahseden Korkmaz Çerkezköy için de birkaç cümle sarf ederek , “Bugün ilk seferini yapacak; Çerkezköy – Kapıkule ve Çerkezköy Uzunköprü arasında işleyecek Bölgesel Ekspres Trenlerinde yolcularımız klimalı ve modern vagonlarla seyahat edeceklerdir. Yenilenen altyapımız ile seyahat süresi, Kapıkule – Çerkezköy arasında 40, Uzunköprü – Çerkezköy arasında ise 30 dakika kısalmıştır. Son olarak bu güzergahtaki işleyen konforlu yolculuklar sunan yeni trenlerimizde, bilet ücretlerimiz 20 Ocak 2016 tarihine kadar yüzde 25 indirimli olacaktır.” diyerek yapılan çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür etti.

KAYMAKAM KUBİLAY, HALKALI HATTI ÜZERİNDE DURDU

Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay da programda kısa bir konuşma yaparak, “Göreve başladığım tarihten bu güne kadar Kaymakamlığımız olarak en yakından takip ettiğimiz konulardan birisi de demiryolu hattımızdır. Özellikle de Çerkezköy – Halkalı hattı yenilenmiş tren hattı projesi. 2014 Ocak’ta başlayan bu çalışmalarda sona gelindiğini görüyoruz. İnşallah en kısa zaman Halkalı hattımız da açılmış olacak. Şimdiden hayırlı olsun diyorum.” ifadelerini kullandı.

AKSAMALARLA YAŞAYAN BİR TOPLUMUZ

Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu ise TCDD’nin yapmış olduğu çalışmaların tarihçesine değinerek ilk yapılan ray hatlarından bahsetti. Rayların yenilenerek daha konforlu bir ulaşım sağladığına değinen Salihoğlu, “İnşallah bu hattımız da aynı güzelliği, aynı rahatlığı taşıyacaktır. Halkalı’dan Çerkezköy’e ulaşacak hatta teknik ve hukuki bazı sorunlar var. Maalesef Türkiye’de bu konularda ya ihale aşamasında ya da ihale sonrasında gerekli denetimleri tam yapamıyoruz. İhalelere çok karışan da var. Bir taraftan Kamu İhale Kurumu karışıyor diğer taraftan ilgili kurumların kendi denetimcileri ve amirleri karışıyor. Dolayısıyla bu işlerde zaman zaman aksama oluyor. İnşallah yakın zamanda yeni bir aksama olmaz. Ama biz aksamalarla yaşayan bir toplumuz. Bazen bu tip aksaklıklar oluyor. Ama sonuna gelindiği anlaşılıyor. Ben tekrar bu güzel hattın hizmete açılmasında emeğe geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun.” diye konuştu.

 MURATLI’YA GİTTİLER

Açılış konuşmalarının ardından Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, Çerkezköy Kaymakamı metin Kubilay, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Ünal ve AKP Tekirdağ Milletvekili Ayşe Doğan kalkış saati gelen trene binerek Muratlı’ya doğru yola çıktılar.

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.