Sıcak ve nem bunaltıyor

Artan hava sıcaklıkları ve nem oranı hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. 3-4 gündür 30 derecenin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ve sürekli artan nem oranı özellikle yaşlıları, kalp hastalarını ve çocukları olumsuz yönde etkilerken, yetkililer bu tür şikayetleri olan vatandaşların özellikle 11-16.00 saatleri arasında mecbur kalmadıkca güneşte kalmamalarını istediler.

Sıcak ve nem bunaltıyor
07 Temmuz 2007 Cumartesi 08:54

ALKOL KULLANIMI KALP HASTALIĞINA YAKALANMA RİSKİNİ ARTTIRIYOR

Aşırı sıcak ve nemli havalarda özellikle kalp ve solunum yolları hastaları, tansiyon hastaları, kanser hastaları ve kemoterapi alanlar ile yaşlılar ve çocukların korunmaya daha çok ihtiyaçları olduğunu belirten uzmanlar, sıcak havalarda hayvansal kaynaklı gıdaların yoğun tüketimi, yemeklerin aşırı yağlı pişirilmesi, meyve-sebze tüketiminin yeterli düzeyde olmaması, fiziksel aktivite yetersizliği, yüksek tansiyon varlığı, sigara ve alkol kullanımının kalp hastalığına yakalanma riskini arttırdığını söyledi.

GÜNEŞ IŞINLARI NE ZAMAN KUVVETLİ?

Güneş ışınlarının en kuvvetli olduğu saatlerde (11.00 ile 16.00) arası özellikle riskli kişilere direkt güneşte kalmamalı konusunda uyaran Sağlık Grup Başkanı Dr. Olcay Palak, aşırı yorucu işlerin yine bu saatler içerisinde yapılmamasını istedi ve vatandaşlardan yağlı kızartmalar, ağır gıdalar yerine bol sebze-meyve, ızgara ve haşlamalar, hafif gıdalar tercih etmelerini istedi.

AÇIK RENKLİ ELBİSELER GİYİN

Özellikle güneş ışınlarının etkisinin güçlü olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında güneş ışınlarından kaçınılması ve bu saatlerde uzun süre güneş altında kalınmamasını tavsiye eden uzmanlar, güneşlenmeden ve güneşe çıkmadan önce cilde uygun koruyucu bir güneş kreminin sürülmesini, ultraviyole ışınlarından koruyucu gözlükler kullanılmasını, açık renkli bol elbiseler giyilmesini ve geniş kenarlı şapka takılmasını öneriyorlar.

YANIĞA YOĞURT SÜRMEYİN

Güneşlenme sonrasında oluşabilecek güneş yanıklarında kesinlikle yoğurt vb. maddeler sürülmemesini belirten uzmanlar, bu durumda soğuk kompres uygulamaları yapılmasını, müdahale gereken durumlarda hekime danışılmadan hiçbir şekilde merhem vb. sürülmemesini, gözlerde ağrılı kızarıklar olması durumunda da hekime danışılmadan hiçbir ilaçın kullanılmamasnı istiyorlar.

BOL BOL SIVI ALIN

Porfiri, kanser, kemoterapi hastaları veya değişik deri hastalığı olanların güneş ışınlarından korunmaya özellikle dikkat etmeleri gerektiğini belirten uzmanlar, sıcak havalarda güneş yanıklarının yanı sıra sıcak çarpması için de dikkatli olunmasını, bol bol sıvı alınmasını ve zamanın gölge ve serin bir yerlerde geçilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Sağlık Grup Başkanı Dr. Olcay Palak da, bir kez daha aşırı sıcaklara ve neme karşı vatandaşları uyararak şunları söyledi:

KALP VE SOLUNUM HASTALARI DİKKAT!

"Aşırı sıcak ve nemli havalar kişilerde ciddi sorunlara neden olabilir. Aşırı sıcak ve nemli havalarda özellikle kalp ve solunum yolları hastaları, tansiyon hastaları, kanser hastaları ve kemoterapi alanlar ile yaşlılar ve çocukların korunmaya daha çok ihtiyaçları vardır.

ÖLÜME NEDEN OLABİLİR

Sıcak havalarda hayvansal kaynaklı gıdaların yoğun tüketimi, yemeklerin aşırı yağlı pişirilmesi, meyve-sebze tüketiminin yeterli düzeyde olmaması, fiziksel aktivite yetersizliği, yüksek tansiyon varlığı, sigara ve alkol kullanımı kalp hastalığına yakalanma ve bundan dolayı ölümleri arttırmaktadır.

GÜNEŞ ALTINDA KALMAYIN

Uzun süre korumasız olarak kızgın güneş altında kalmak, deri kanserleri oluşumuna ve güneş çarpmalarına yol açmaktadır. Güneş çarpmalarından en çok etkilenen grup çocuklardır. Şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve yüksek ateşle kendini gösterir. Böyle bir durumda hastanın serin bir yere götürülerek, giysilerinin çıkarılması, başına soğuk kompres yapılması ve hastaneye götürülmesi gerekir. Bilinci yerinde ise içecek bir şeyler verilebilir. Korunmak için özellikle çocukların güneşe şapka ile çıkmaları sağlanmalıdır.

Hava sıcaklığından etkilenmemek için alınacak bazı kolay önlemler birçok ciddi durumdan korunmamızı sağlar.

NE GİBİ ÖNLEMLER ALINMALI?

Güneş ışınlarının en kuvvetli olduğu saatlerde 10.00 ile 16.00 arası özellikle riskli kişiler direkt güneşte kalmamalı. Aşırı yorucu işler bu saatlerde yapılmamalıdır. Beş mutlaka şapka ile korunmalı ve UVA-UVB filtreli koruyucu kremler kullanılmalıdır.

Gözleri güneşten korunmak için UVA-UVB'ye karşı koruyucu gözlükler kullanılmalıdır. Ani ısı değişikliklerinden kaçınılmalıdır. Sıcak havada ve aşırı terlediğimiz dönemlerde mutlaka su tüketimi arttırılmalıdır.

SİGARA VE ALKOLDEN UZAK DURUN

Yağlı kızartmalar, ağır gıdalar yerine bol sebze-meyve, ızgara ve haşlamalar, hafif gıdalar tercih edilmelidir. Sigara ve alkol tüketimi terkedilmeli, azaltılmalıdır.

Deniz kıyısında ise güne ışınlarının tehlikeli olduğu saatlerde denize girmekten veya güneşlenmekten kaçınılmalıdır. Bacaklarda varis varsa asla kuma gümülmelidir. Hastalar, ilaçlarını düzenli kullanmalı, doktor kontrollerini yaptırmalırırlar."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.