Sözleşmeli ve ücretli öğretmenler mağdur ediliyor ​

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, sözleşmeli ve ücretli öğretmenlerin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Son 16 yılda eğitim sistemimizde gerçekleştirilen çok sayıda değişiklik ile eğitim sistemimizin bir kaosa sürüklendiğini ve bu durumun hem öğretmenlerimizi hem de öğrencilerimizi olumsuz etkilediğini belirten Yüceer, sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik modellerinin tüm boyutları ile araştırılması ve bu modellerin uygulanmasında yaşanan sorunların tespiti amacıyla bir meclis araştırması açılmasını istedi

Sözleşmeli ve ücretli öğretmenler mağdur ediliyor ​
22 Ocak 2019 Salı 09:54

EĞİTİM SİSTEMİ ÖĞRETMENLER AÇISINDAN BİR AÇMAZDA
Nitelikli ve çağın gereklerine uygun bir nesil yetiştirebilmenin en önemli koşulunun nitelikli öğretmene sahip olmak olduğunu ifade eden Yüceer, son 16 yılda iktidar politikalarıyla eğitim sisteminin öğretmenler açısından da bir açmaza sokulduğunu, hali hazırda aynı işi yapan kadrolu, sözleşmeli ve geçici süreli ücretli olmak üzere 3 farklı tipte öğretmenin bulunduğunu bildirdi.

SÖZLEŞMELİ VE ÜCRETLİ ÖĞRETMENLER MAĞDUR EDİLİYOR
Meclis Araştırma Önergesinde özellikle sözleşmeli ve ücretli öğretmen olarak görev yapan öğretmenlerin başta güvencesizlik olmak üzere pek çok sorunla yaşamak zorunda olduğunun altını çizen Yüceer, kadrolu öğretmenlerin aile birliği, sağlık, can güvenliği mazeretlerine bağlı yer değiştirmeleri mümkün iken sözleşmeli ve geçici süreli ücretli öğretmenlerin bu haktan mahrum bırakıldığını, bunun insani ve vicdani olmadığını belirtti.

Sözleşmeli ve ücretli öğretmenlerin kadrolu öğretmenlerin aksine SGK’lı olarak hizmet verdiklerini vurgulayan Yüceer, sözleşmeli öğretmenlerin sözleşmelerin her yıl yenilendiğini ve iş güvenceleri bulunmadığını, verdikleri ek dersler karşılığında da kadrolu öğretmenlere göre daha az ücret aldıklarını ifade etti.

SÖZLEŞMELİ VE ÜCRETLİ ÖĞRETMENLER KADROLU ÖĞRETMENLERİN YARARLANDIĞI HAKLARDAN YARARLANDIRILMIYOR
Kadrolu öğretmenler için yılda 40 gün rapor hakkı tanındığı halde sözleşmeli öğretmenlerde bu sürenin 30 gün, Kadrolu öğretmenler için ölüm – evlilik izinleri 7 gün iken sözleşmeli için bu sürenin 3 gün olduğunu belirten Yüceer, Kadrolu öğretmenlerin 10 gün babalık izni kullandığına fakat sözleşmeli öğretmen için bu hakkın 2 gün ile sınırlı olduğuna dikkat çekti.

ATANAN HER YÜZ ÖĞRETMENİN 78’İ GÜVENCESİZ
2018 yılında atanan her 100 öğretmenin 78’inin sözleşmeli ve ücretli öğretmenlerin oluşturduğunun altını çizen Yüceer, Bu oranın ücretli ve sözleşmeli öğretmenlik modelinin mevcut sistemde fiilen tek atama şekli haline geldiğini gösterdiğini, ihtiyaca binaen başlatılan bu sistemin olağandışı yaygınlık kazandığını bildirdi.
CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, sözleşmeli ve ücretli öğretmenlerin sorunlarının araştırılması amacıyla TBMM tarafından bir komisyonun kurulması gerektiğini belirtti.
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.