Tekirdağ tohum ve fide sıkıntısı çekmeyecek

​​​​​​​Trakya Kalkınma Ajansı tarafından 2016 yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında desteklenen, Namık Kemal Üniversitesi  tarafından yürütülen “ZİRAATBİYOTEK” projesinin kapanış toplantısı yapıldı. ZİRAATBİYOTEK projesi ile birlikte üniversite bünyesinde kurulan Tarımsal Biyoteknoloji Araştırma ve Üretim Birimi’nin de açılışı gerçekleştirildi.

Tekirdağ tohum ve fide sıkıntısı çekmeyecek
19 Mart 2019 Salı 17:04

AÇILIŞTA GENİŞ KATILIM SAĞLANDI
Projenin gerçekleştirildiği Naip Köyü’nde yapılan törene TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Süleymanpaşa Kaymakamı Arslan Yurt, siyasiler, akademisyenler ve Naip’liler katıldı.
784 MİLYON LİRA BÜTÇE AYRILDI
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin tohumda yerli ve milli olmanın önemine vurgu yaptı. Türkiye’nin son dönemde karşı karşıya kaldığı tehditler göz önüne alındığında birçok alanda yerli ve milli olmanın önemi ortaya çıktığını vurgulayan Şahin, “Bugün silah alımı ve diğer konularda bize sıkıntılar çıkaranların yarın tohum ve diğer gıda maddeleri söz konusu olduğunda aynı sıkıntıları çıkaracağı net bir şekilde görünüyor. Bu nedenle gıda güvenliği ve yeterliliğini kendi imkânlarımızla sağlamalıyız. 2 milyon 700 bin TL harcanarak bu muhteşem tesis ortaya çıktı. Trakya Kalkınma Ajansı tarafından 2016 yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında desteklenen, Namık Kemal Üniversitesi tarafından yürütülen “ZİRAATBİYOTEK” isimli projenin bütçesi 784 milyon 392 bin 44 TL olup, yüzde 75’ine tekabül eden 588 milyon 294 bin 33 TL Trakya Kalkınma Ajansı tarafından finanse edildi” dedi.
1 MİLYON BİTKİ ÜRETİLMESİ HEDEFLENİYOR
Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, “Yerleşke içerisinde iki tane de seramız bulunuyor. Kışın dahi çeşitli bitkilerin üretime hücresel boyutta moleküler klonlama yapılacak. Türkiye’de ilk defa oluşturulan bir laboratuvar ile burada yılda 1 milyon bitki üretimini amaçlıyoruz. Bu amaçlara ilaveten laboratuvarın belediyelerin ihtiyaç duyduğu süs bitkilerinin, ilaç, tekstil, kozmetik ve kimya gibi sanayilerin doğal ürünlerinin temin edileceği bir yer olmasını da hedefliyoruz” diye konuştu.
BİTKİ VE FİDELER BURADAN TEMİN EDİLECEK
ZİRAATBİYOTEK açılışında konuşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, nüfusun arttığını ve bu nüfusun beslenmesi gerektiğini kaydederek, “Bu demektir ki gıdanın da aynı şekilde artması lazım. Geçmişte bir tohumdan elde edilen bir fideden belki 5-6 kilo alabiliyorduk ama bugünkü nüfusa bunu yetiştirmek çokta mümkün olmuyor. Öyleyse buna benzer bir fideden çok daha fazla domates üretebilmemiz lazım ve bunu da iklim şartlarından bağımsız bir hale getirmek gerekiyor. Onun içindir ki seralarımız iklim farklılıklarını ortadan kaldırıyor. Hem de tohumdan elde edilen üretimler 5-6 katında çıkarılabiliyor. Bunlar önemli kazanımlardır. Burada bunu yapabilecek bir laboratuvar kurulmuş. Burada sadece sebze olmayacak, belediyelerimiz,  şehrimizin güzelleştirilmesinde kullanılan bitkilerin fidelerini de buradan temin edebilecekler. Tüm bunlar azımsanmayacak gayretlerdir. Bunları temin etmeye çalıştığımızda hepsine ayrı ayrı para vermek zorunda kalıyoruz. Burada açtığımız tesis bu ihtiyaçları gidermiş olacaktır” dedi.
“MİLLİ ÜRETİME İHTİYACIMIZ VAR”
TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise Yeni Zelanda’da gerçekleşen cami saldırısı üzerinden İslamofobi ağırlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Tesis ve akademik çalışmalar hakkında da konuşan Şentop, “Dünyada gıda stratejik bir mesele haline geldi. Özellikle gıdanın genetiği ile oynanması halinde insana zarar verici biyolojik anlamada bir nesneye dönüşebileceğini görüyoruz müşahede ediyoruz. Hatta bir silaha dönüşebileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu bakımdan bizim bu ziraat alanında temel gıdalarımızın tohumları, bunların genetiği anlamında yerli ve milli üretimlere ihtiyacımız var. Bu anlamda kurulan bu tesis bir başlangıç olarak düşünülmeli. Bunların sayısının artırılması lazım. Bu tür üretimlerin artırılması lazım. Bizim milletimizin yiyeceğini, içeceğini tamamen bu ülkede ve onun maddi ve manevi faydasın hizmet edecek şekilde planlamamız ve gerçekleştirmemiz lazım” ifadelerini kullandı.
 
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.