Tercih yaparken nelere dikkat edilmeli

Kültür Dershanesi Çerkezköy Şube Müdürü Sait Özkaya LYS’de başarılı olan adayların tercih yaparken nelere dikkat etmeleri konusunda açıklamalarda bulundu. Üniversite hayaline kavuşan öğrencilerden biri olmak için aceleci davranılmaması gerektiğini söyleyen Özkaya, “Tercih kılavuzunu iyi okuyun ve istemediğiniz bölümü yazmayın” dedi ??LYS sonuçlarının açıklanması ile yeni bir tercih maratonu daha başladı. Çerkezköy’de yüzlerce öğrencinin bu tercih maratonu içinde yer alacağını söyleyen Özkaya, “Üniversite olsun da neresi olursa olsun!” düşüncesiyle tercih yapılmaması gerektiğini söyledi.

Tercih yaparken nelere dikkat edilmeli
27 Temmuz 2011 Çarşamba 00:00

“Yapacağınız tercihlerdeki ayrıntılar, size yeni ufuklar açabileceği gibi hiç beklemediğiniz bir ortamla karşı karşıya kalmanıza da sebep olabilir” diyen Özkaya, “Üniversite olsun da, neresi olursa olsun! düşüncesi yanlış adımların atılmasını doğurur. Kaybedilen yıllar, sonradan gitmeyi arzuladığınız bölümleri kazanamama, sevilemeyen meslekler, önünüze çıkan maddî sıkıntılar üniversite hayatınızın da sonu olur. Bu nedenle tercih yapmadan önce kendinize bazı sorular sormalı ve bunların cevaplarını vermelisiniz. Üniversite seçimi özellikle iş hayatının ilk yıllarında fazlasıyla gerekli olabilir” şeklinde konuştu.
TERCİH ÖNCESİ HAZIRLIK YAPILMALI
Daha bilinçli tercih yapmak için tercih öncesi mutlaka ön hazırlık yapılması gerektiğini söyleyen Özkaya, “Her sene tercih döneminde ön hazırlığı olmayan öğrenciler zaman darlığının da etkisi ile yanlış tercihlerde bulunabiliyorlar. Adayların, tercihlerini belirlemeden önce tercih etmek istediği programların bulunduğu üniversitelerin internet sayfasında yer alan bilgileri dikkatle incelemeleri, ilgili üniversitelerden ayrıntılı bilgi almaları yararlarına olacaktır. Bu konuda üniversitelerin broşürlerinden, daha önce yerleşmiş tanıdık öğrencilerden tavsiye alınarak, bilgi sahibi olunabilir” dedi.
TERCİHİNİZİ SIRALAMANIZA GÖRE YAPIN
Tercih sıralamanızı önce isteklerinize, sonra da bölümlerin geçen seneki başarı sıralamasına göre yapın diyen Özkaya şu şekilde konuştu “Ancak bu yıl üniversite kontenjanlarında ve 4 yıllık eğitim veren fakülte bazında artış yaşanacak. Bu yüzden adayların, tercih listesini belirlerken geniş bir yelpaze oluşturmalarında fayda var” dedi.
ALIŞIRIM DÜŞÜNCESİ YANLIŞ
Üniversite tercihlerinin oluşturulmasında birinci belirleyici etken istekler olması gerektiğini söyleyen Özkaya, şu şekilde konuştu: “İsteklerin belirlenmesinde adayın kendini tanıması, yeteneklerini keşfetmesi, çalışmak istediği mesleğin özelliklerini bilmesi önemli olmaktadır. Örneğin öğrenci mimar olmayı çok istiyor olabilir. Ama puanı endüstri mühendisliğine de yetmektedir. Çevrenin de etkisiyle öğrenci ilk tercihine çok istediği mimarlığı değil, endüstri mühendisliğini yazıyor. Sonuçta aday, endüstri mühendisliğine yerleşiyor ama daha birinci sınıfın sonuna gelmeden çok büyük bir hata yaptığını anlıyor. Bazıları ise alışırım diye işi mezun olmaya kadar götürüyor ve ömür boyu süren bir mutsuzluk girdabına kapılıyor. Bundan dolayı aday, istemediği, çevresinden etkilenerek tercih listesine koyduğu bölümleri çıkarmalıdır.”
NE OLURSA OLSUN YERLEŞEYİM DEMEYİN
Bazı adayların toplumun ve ailenin baskısından kurtulmak için üniversite olsun da, hangisi olursa olsun düşüncesiyle tercih yaptığını söyleyen Özkaya, “ Bu aşamada yapacağınız en büyük hata, "Neresi olursa olsun yerleşeyim!" düşüncesiyle hareket etmektir. Bu durum çoğu zaman istenmeyen bir bölüme zoraki gitmek ya da bir sene kaybetmek anlamına gelebiliyor” dedi.
TERCİHTE YAPILAN HATALAR
Öğrencilerin tercih konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığı takdirde yanlış tercihlerde bulunabildiklerini söyleyen Özkaya, “Tercih yaparken özellikle ayrıntılara dikkat etmek gerekiyor. Yapılan tercih sonrası kazanılan okulun ekstra taleplerinin ortaya çıkması, benzer isimler yüzünden farklı bölümlerin kazanılması, barınma sorunlarının olması öğrenciye hayatından önemli bir yılı kaybettirebiliyor” dedi.
KONTENJANLAR ARTTI, KARAMSARLIĞA GEREK YOK
Bu sene kontenjanda artış olduğunu, bu yüzden öğrencilerin fazla karamsar olmaması gerektiğini söyleyen Özkaya, “En çok tercih edilen üniversitelerin ve bölümlerin kontenjanları doğal olarak sınırlıyken özellikle başarı sırası ortalarda olan öğrenciler ister istemez karamsarlığa kapılıyor. Oysa yükseköğretimde esas belirleyici süreç, mezuniyet döneminde, akademik altyapının iş yaşamınızda ne kadar kullanabilirliğinden geçiyor.
Elbette öğrenim görecekleri üniversitenin öğrenciye sağlayacağı şartlar önemlidir ancak belirleyici olan, adayların kendilerini geliştirmek adına harcayacakları çabadır. İş hayatına erken başlamak, yabancı dil öğrenmek, geliştirici kulüp faaliyetlerine katılmak gençlerin üniversite sonrası uyum sürecini hızlandıracak unsur olacaktır” ifadelerini kullandı. ??

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.