Toma ihalesini Meclise taşıdı

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız gerçekleştirilen TOMA ihalesini Meclis gündemine taşıdı. Yüceer, ihalenin neden Kamu İhale Kanunu kapsamı dışında tutulduğunu sordu.

Toma ihalesini Meclise taşıdı
30 Ekim 2014 Perşembe 08:13

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız gerçekleştirilen TOMA ihalesini Meclis gündemine taşıdı. TBMM Başkanlığına, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Yüceer, Kobani protestolarında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, “Talimatı verdim. 1 TOMA zarar görürse 10 TOMA alırız” sözlerini anımsattı.

SESSİZ SEDASIZ İHALE
Emniyet’in Başbakan’ın sözlerinin hemen ardından, büyük bir gizlilik içinde ihaleye çıktığını kaydeden Yüceer, “Sitesinden her yaptığı ihaleyi açıklayan Emniyet Müdürlüğü, TOMA ihalesinden hiç bahsetmedi. 20, 20 ve 25 olmak üzere üç parti halinde satın alınması planlanan 65 TOMA için ihaleyi gerçekleştirdi. Basında yer alan haberlere göre en düşük teklifler; ilk 20’lik partide 620, ikinci 20’lik partide 610, üçüncü 25’lik partide ise 600 bin TL olarak AKP’li eski milletvekilinin sahibi olduğu Katmerciler tarafından verildi. TOMA başına hesaplandığında ilk parti 13.4, ikinci parti 12.2, üçüncü parti de 15 milyon TL’ye mal olacaktır” dedi.

KİK KAPSAMI DIŞINDA
Kamu İhale Kanunu’nun (KİK) kapsamı dışında tutulan bu ihalenin şeffaf, açık olmayan bir şekilde davet usulü ve açık eksiltme yöntemiyle yapıldığını kaydeden Yüceer, Davutoğlu’nun konuşması öncesinde 2.27 TL olan Katmerciler Araç Üstü Ekipman Sanayi AŞ’nin hisselerinin, 3 günde yüzde 20.7 oranında artarak 2.73 TL’ye kadar yükseldiğini bildirdi.

İHALE NEDEN KAMUOYUNDAN GİZLENDİ?
CHP’li Yüceer, İçişleri Bakanı Ala’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde şu soruları yöneltti:

1-TOMA ihalesinin Kamu İhale Kanunu’nun kapsamı dışında tutulmasının ve kamuoyundan gizlenmesinin gerekçesi nedir?

2-İhaleye kaç firma davet edilmiştir? Bu firmalar hangileridir? Firmalar hangi kriterlere göre seçilmiştir?

İHALE, NEDEN KİK KAPSAMI DIŞINDA TUTULDU?
3-İhalenin davet usulü ve açık eksiltme yöntemiyle yapıldığı iddiası doğru mudur? Doğruysa ihalenin bu şekilde yapılmasına neden ihtiyaç duyulmuştur?

4-Her bir TOMA’nın maliyeti ne kadar olacaktır? Toplam 65 TOMA için ne kadar ödenecektir?

5-Türkiye’de kaç adet TOMA bulunmaktadır? Bu TOMA’ların bölgelere ve illere göre dağılımı nedir?

HAZİNEDEN NE KADAR ÖDENDİ?
-Son 5 yılda TOMA için hazineden çıkan paranın miktarı nedir?
-Toplumsal olaylarda kaç TOMA kırıma uğramıştır? Bunların yapılması için ne kadar para ödenmiştir?
-Önümüzdeki günlerde bir başka TOMA ihalesi yapmayı düşünüyor musunuz?

Emniyetin 2015 yılı için, toplam 200 milyon TL harcama yaparak, 315 yeni TOMA satın alacağı iddiası doğru mudur?

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.