Yüceer: Çocuk istismarları sümen altı edilmiştir

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, basına yansıyan ve İstanbul Küçükçekmece’deki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 5 aylık süreçte yaşı 18’in altında 38’i ise 15 yaşından küçük olmak üzere 115 çocuğun hamile olarak geldiği bilgisi üzerine bir açıklama yaparak Başbakan Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Yüceer: Çocuk istismarları sümen altı edilmiştir
22 Ocak 2018 Pazartesi 11:24

5 AYDA 115 ÇOCUK
“İstanbul Küçükçekmece’deki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 5 aylık süreçte yaşı 18’in altında 38’i ise 15 yaşından küçük olmak üzere 115 çocuğun hamile olarak geldiğinin tespit edildiği basında yer almıştır.
15 YAŞ ALTI 38 ÇOCUK HAMİLE KALDI
Skandal, hastanede görev yapan duyarlı bir sosyal hizmet uzmanı ve psikoloğun geriye dönük incelemesiyle ortaya çıkmıştır. Hastaneye 1 Ocak 2017 ile 9 Mayıs 2017 arasında gelen 115 çocuğa ilişkin kayıtlar incelendiğinde hamile olduğu tespit edilen 115 çocuktan 77’sinin 15 yaşın üstünde, 38 çocuğun ise 15 yaşından önce hamile kaldığı anlaşılmıştır. Kayıtlarda, 2002 doğumlu 11 çocuk, Suriyeli 39 çocuk, 13 yaşını henüz tamamlamış olan iki çocuk da bulunmaktadır.
SORUŞTURMA İZNİ VERİLMEDİ
Skandal, imza altına alınarak, hastane yönetimine bildirilmiş, ancak işlem yapılmamış, olay sümen altı edilmiştir. Olay, Başsavcılığa ihbar edilmiş, savcılığın talebine rağmen Valilik, hastane yöneticileri hakkında soruşturma izni vermemiştir.
GÖREV YERİ DEĞİŞTİRİLDİ
Önce tutanak tutan, daha sonra konuyu savcılığa bildiren sosyal hizmet uzmanı hakkında inceleme başlatılmış, görev yeri de iki kez değiştirilmiştir.
BAKAN KAYA ‘ERKEN YAŞTA EVLİLİK’ OLARAK ADLANDIRIYOR
Medeni Kanun’a göre 18 yaşın altında herkes çocuktur ve bu yaşananlar çocuk cinsel istismarıdır. Ancak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın söz konusu skandalı cinsel istismar olarak görmemesi ve ısrarla 'erken yaşta evlilik' olarak adlandırması, İstanbul Valisi Vasip Şahin’in ‘15 yaş üstü 18 yaş altı gebeliklerde eğer cebir şiddet ve birtakım başka türlü baskılar söz konusu ise bu tespit edilebilmiş ise bunların bildirimi zorunlu’ demesi vicdanları yaralamıştır.
BAŞBAKAN’A SORULAR
Bu çerçevede;
•İstanbul Valiliği’nin savcılığın talebine rağmen hastane yöneticileri hakkında soruşturma izni vermemesinin gerekçesi nedir?
•Cinsel istismara uğrayan çocuklar arasında 15 yaş altı 38 çocuk varken soruşturma izni hangi hukuki kurala dayanılarak verilmemiştir?
•Hastanede görevli sosyal hizmet uzmanın hakkında neden inceleme başlatılmıştır? Çocuk cinsel istismarını ortaya çıkarmak inceleme konusu mudur?
•Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi son 5 yıl içerisinde gebeliği ve çocuk yaşta gerçekleşen doğum vakası ile adli mercilere herhangi bir bildirimde bulunmuş mudur?
•Son 5 yıl ayrı ayrı belirtilmek üzere Devlet hastanelerinde adolesan gebeliği ve çocuk yaşta gerçekleşen doğum vakası sayısı nedir?
•Devlet hastanelerinden adolesan gebeliği ve çocuk yaşta gerçekleşen doğum vakaları hakkında adli birimlere son 5 yıl içerisinde kaç bildirim yapılmıştır?
•Çocuk gebeliğinin ilgili kurumlara bildirilmemesi, açıkça çocuk istismarının üzerini örtmek değil midir?”
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.