Yüceer, Ergene’de Kuru Dere’de meydana gelen balık ölümlerini sordu ​ 

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Ergene’de bulunan Kuru Dere’de meydana gelen renk değişimi ve balık ölümlerini Meclis gündemine taşıdı. Meydana gelen balık ölümlerinin Tekirdağlıları çok tedirgin ettiğini ve haklı olarak balık ölümlerinin ciddi bir kirliliğin habercisi olmasından korkulduğunu belirten Yüceer, “Kuru Dere’de tahlil yapılmış mıdır? Yapılan tahlillerde kimyasal, fiziksel, biyolojik özelliklerde değişim gözlenmiş midir?” diye sordu

Yüceer, Ergene’de Kuru Dere’de meydana gelen balık ölümlerini sordu ​ 
07 Mayıs 2019 Salı 16:28

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Tekirdağ’da Kuru Dere’de meydana gelen balık ölümlerini Meclis gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Yüceer, balık ölümlerinin kirlilikten kaynaklı olduğuna ilişkin iddiaların kaygı verici olduğunu söyledi.

BALIK ÖLÜMLERİNİN NEDENLERİ ARAŞTIRILMIŞ MIDIR?
Önergesinde Mayıs ayı başında Ergene’de bulunan Kuru Dere’nin rengini değiştiğini ve balık ölümleri gözlendiğini belirten Yüceer, Bakanlık tarafından bir araştırma yapılıp yapılmadığını ve alınan önlemleri sordu.

FABRİKA ATIKLARI MI NEDEN OLDU?
2012-2019 yılları arasında Kuru Dere’de kaç tahlil yapıldığını, yapılan tahlillerde söz konusu derede kimyasal, fiziksel, biyolojik özelliklerde değişim gözlenip gözlenmediğini soran Yüceer, Kuru Dere yakınlarında bulunan fabrikaların atıklarının dereye deşarj edildiğine ilişkin iddialar olduğunu belirtti.

KURU DERE SU KALİTE KRİTERLERİNE UYGUN MU?
Çevrede yaşayan köylüler ve Tekirdağ halkı balık ölümlerinin insan ve çevre sağlığını ciddi anlamda tehdit edecek bir kirlenmenin belirtisi olduğundan endişe duyduğunu ifade eden Yüceer, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a Kuru Dere’de organik veya kimyasal kirleticilere rastlanıp rastlanmadığını ve alınan numunelerin Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinde belirlenmiş olan su kalite kriterlerine uygunluğunu sordu.

BAKAN’A SORULAR
CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çevre ve Şehircilik Bakanı’na şu soruları yöneltti:
1.         Çevre ve Şehircilik il müdürlüğü tarafından Kuru Dere’de meydana gelen renk değişimi ve balık ölümlerine ilişkin araştırma yapılmış mıdır? Yapıldı ise söz konusu renk değişimi ve balık ölümlerinin nedeni tespit edilmiş midir? Söz konusu renk değişimi ve balık ölümleri hangi nedenden kaynaklanmaktadır?
2.         2012-2019 yılları arasında ve yıllar itibariyle Kuru Dere’sinde kaç tahlil yapılmıştır? Yapılan tahlillerde Kuru Dere’sinde kimyasal, fiziksel, biyolojik özelliklerde değişim gözlenmiş midir? Gözlemlenen değişimler nelerdir? Bakanlığınızca alınan önlemler nelerdir?
3.         Kuru Dere’den alınan numuneler Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinde belirlenmiş olan su kalite kriterlerine uygun mudur? Organik ve kimyasal kirleticiler veya ağır metal tespit edilmiş midir?
4.         Kuru Dere’ye atıklarını boşaltan sanayi tesisi mevcut mudur? Çevredeki fabrikaların arıtma üniteleri mevcut mudur? Kuru Dere çevresindeki fabrikalardan çevre mevzuatına uygun olmadığı için idari işlem yapılan fabrika var mıdır? Varsa söz konusu fabrikalar hangileridir? Uygulanan idari işlem nedir?
5.         Kuru Dere’den alınan numunelerde fekal, organik veya kimyasal kirleticilere rastlanmış mıdır?
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.