18. madde uygulanırken Belediyeler suç mu işliyor?

Belediyelerce yapılan imar uygulamalarında kanuna aykırı olarak D.O.P. adı altında belli oranlarda hisseli veya müstakil paylar almak suretiyle Belediye tüzel kişiliğinin tapuda hak sahibi olduğunu belirten Avukat Zeki Baydar, yapılan işlemin YOLSUZ TESCİL olduğunu iddia ederek, "D.O.P. tabi tutulan yerler ihtiyaca göre ilk ve ortaöğretim kurumları, yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, yeşil alan, ibadet yeri ve karakol gibi umumi hizmetler ve bu hizmetler ile ilgili tesisler dışında başka amaçla kullanılamaz. Buralarda Belediyelerce parsel oluşturulup, satılamaz" dedi.

18. madde uygulanırken Belediyeler suç mu işliyor?
25 Temmuz 2011 Pazartesi 00:00

D.O.P. kesintilerinin kanunda açıkça belirtilen amaçlar dışında kullanılamayacağını öne süren Avukat Zeki Baydar, ""Gerek 6785 sayılı Kanunun 42. maddesi ve gerekse 3194 sayılı Kanunun 18. maddesine göre Belediyelerce yapılan imar uygulamalarında KANUNA AYKIRI OLARAK D.O.P. adı altında belli oranlarda hisseli veya müstakil paylar almak suretiyle Belediye tüzel kişiliği tapuda hak sahibi olmaktadır.
YOLSUZ TESCİL İDDİASI
Kanuna aykırılık sebebiyle Tapu Kütüğü'nde bir AYNİ HAK TESCİL şeklinde tezahür eden bu durum gerek 743 Sayılı Medeni Kanunu'n 932. Maddesi ve gerekse 4721 Sayılı Yeni Medeni Kanunu 1024. Maddesie göre YOLSUZ TESCİL'dir" dedi.
BELEDİYE YETKİLİ AMA...
İmar Hukuku'nda teknik olarak 'Hamur kuralı, 'Hamur Projesi' veya 'Çap Kuralı' olarak tanımlanan ve 6785 Sayılı İmar Kanunu'nun 42. maddesiyle aynı parelelde düzenlenen 3194 Sayılı İmar Kanunu'nun 18. Maddesi'ndeki hüküme göre Belediyelerin imar sınırları içerisinde bulunan yapı ve arsaları malikleri ve diğer hak sahiplerinin muvafakatı aranmaksızın başka şahıs ve kurumlara ait yerler ile birleştirmeye, bunları yeniden imar planına uygun ada veya parsellere ayırmaya, müstakil, hisseli veya kat mülkiyeti esasına göre hak sahiplerine yeniden dağıtmaya yetkili kılındığını belirten Avukat Zeki Baydar, "Belediyelerce düzenlemeye tabi tutulan arsaların dağıtımı sırasında bunların yüz ölçümlerinden yeteri kadar alan düzenleme dolayısıyla meydana gelen değer artışları karşılığında 'DÜZENLEME ORTAKLIK PAYI' düşülebilir.
%40'I GEÇEMEZ
Ancak bu maddeye göre alınacak düzenleme ortaklık payları düzenlemeye tabi tutulan arsaların düzenlemeden önceki yüz ölçümlerinin %35'ini geçemez. 03.12.2003 tarihinden sonra yapılan imar uygulamalarında ise bu oran %40'ı geçemez" dedi.
KESİNTİLER NE İÇİN KULLANILABİLİR?
3194 Sayılı İmar Kanunu'nun 18/3. Maddesi'ne göre Düzenleme Ortaklık Paylarının düzenlemeye tabi tutulan yerlerin ihtiyacı olan sağlık, sosyal ve eğitim alanları için kullanılabileceğini belirten Avukat Zeki Baydar, "Düzenleme Ortaklık Payları düzenlemeye tabi tutulan yerlerin ihtiyacı olan ilk ve orta öğretim kurumları, yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, yeşil alan, ibadet yeri ve karakol gibi umumi hizmetler ve bu hizmetler ile ilgili tesisler dışında başka maksatla kullanılamaz. Buralarda Belediye adına parsel oluşturup, daha sonra bunlar satılamaz" dedi.
BELEDİYELER BUNA UYMUYOR
Kanunların ve yasaların açık olmasına rağmen Belediyelerin bunlara uymadığını ifade eden Avukat Zeki Baydar, "Gerek 6785 Sayılı Kanunun 42. Maddesi ve gerekse 3194 Sayılı Kanunun 18. Maddesi'ne göre Belediyelerce yapılan imar uygulamalarında KANUNA AYKIRI OLARAK D.O.P. adı altında belli oranlarda hisseli veya müstakil paylar almak suretiyle Belediye tüzel kişiliği tapuda hak sahibi olmaktadır.
YAPILAN YOLSUZ TESCİL
Kanuna aykırılık sebebiyle Tapu Kütüğü'nde bir AYNİ HAK TESCİL şeklinde tezahür eden bu durum gerek 743 Sayılı Medeni Kanunu'n 932. Maddesi ve gerekse 4721 Sayılı Yeni Medeni Kanunu 1024. Maddesie göre YOLSUZ TESCİL'dir.
YOLSUZ TESCİL NEDİR?
Kanunu tanıma göre YOLSUZ TESCİL; Bağlayıcı olmayan bir hukuki işleme dayanan veya hukuki sebepten yoksun bulunan işlemdir. Böyle bir tescil yüzünden ayni hakkı zedelenen kimse, tescilin yolsuz olduğunu ileri sürerek yargı mercileri önünde dava açabilir. Zedelenen hak, ayin hak olduğundan böyl bir davada zaman aşımı da söz konusu değildir" dedi.
YAPILAN İŞLEM KADAR SUÇ İŞLERLER
Açıkladığı yasal durumların aksine, normlara aykırı olarak yapılan imar uygulamaları ile D.O.P. adı altında vatandaşın tapusundan hisseli veya müstakil yer almak suretiyle hak sahibi olan belediyelerin ve buna izin veren uygulayıcılar ile yanlış uygulamayı düzeltmeyen yetkili kişilerin yapılan YOLSUZ TESCİL İŞLEM SAYISI KADAR SUÇ İŞLEDİKLERİNİ iddia eden Avukat Zeki Baydar sözlerini şöyle tamamladı:
SAVCILIĞA MÜRACAATLAR ARTIYOR
"Yıllardan beri yapılan yanlış imar uygulamalarıyla mağdur olan vatandaşlar bu günlerde sayısı artacak şekilde yolsuz tescilin iptali ve müteselsil şekilde işlenen suçlar sebebiyle Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusu için bazı hukuk bürolarına müracaat etmişlerdir."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.