30 Ağustos Zafer Bayramını kutladık

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 94. yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Çerkezköy’de de düzenlenen bir dizi etkinlikle kutlandı

30 Ağustos Zafer Bayramını kutladık
30 Ağustos 2016 Salı 14:43

BİR DİZİ ETKİNLİKLE KUTLANDI
 
Dün sabah saat 09.00’da Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Heykeli’ne çelenk sunumuyla başlayan kutlama programı, 09.00’da Çerkezköy Kaymakamlığı’nda düzenlenen tebrikat töreniyle devam etti ve 10.00’da Cumhuriyet Meydanı’ndaki askeri geçit töreniyle sona erdi.
 
PROTOKOL YERİNİ ALDI
 
30 Ağustos Zafer Bayramı kutlama etkinliklerine Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Ak Parti Tekirdağ Milletvekili Ayşe Doğan, Çerkezköy 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tank Albay Engin Candaş, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Ünal, Çerkezköy Jandarma Komutanı Göksel Söylemez, Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı, Milliyetçi Hareket Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Koray Önsel, Adalet ve Kalkınma Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı İmdat Özgör, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak, Çerkezköy İlçe Halk Eğitim Müdürü Necmi Akman, Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Metin Aysal, Çerkezköy Belediyesi Zabıta Müdürü Kenan Erez, Çerkezköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ümit Zengin, Çerkezköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Halil Mert Tayşir, Çerkezköy Müftüsü Yusuf Tuna, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, Çerkezköy Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Yılmaz Arat, Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Mustafa As, Çerkezköy Belediye Meclis Üyeleri, ile vatandaşlar katıldı.
 
ÇELEN SUNUMU İLE BAŞLADI
 
30 Ağustos Zafer Bayramı kutlama etkinlikleri dün sabah saat 09.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Heykeline çelenk sunumuyla başladı. Çerkezköy Kaymakamlığı, Çerkezköy 3. Zırhlı Tugay Komutanlığı ve Çerkezköy Belediye Başkanlığı çelenklerinin sunumunun tamamlanmasının ardından 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı okudun.
 
TEBRİKAT TÖRENİ YAPILDI
 
Katılımcılar buradan Çerkezköy Kaymakamlığı’na geçerek tebrikat töreni için hazırda bulundu. Çerkezköy Kaymakamlığı’nda saat 09.30’da başlayan tebrikat töreninde Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Ak Parti Tekirdağ Milletvekili Ayşe Doğan, Çerkezköy 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tank Albay Engin Candaş, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ve Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Ünal tebrikleri kabul etti.
 
VATANDAŞLARIN BAYRAMINI KUTLADI
 
Tebrikat töreninin ardından saat 10.00’da Çerkezköy Cumhuriyet Meydanı’na geçilerek kutlama etkinliklerinin son safhası gerçekleşti. Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay’ın tören aracıyla Çerkezköylü vatandaşları selamlamasının ardından Muharebe Binbaşı Ahmet Keskin’in günün anlam ve önemini belirten konuşması gerçekleşti.
 
BİNBAŞI KESKİN’DEN COŞKULU KONUŞMA
 
Muharebe Binbaşı Ahmet Keskin şu ifadeleri kaydetti: “Ulusumuzun her sayfası şan ve şerefle dolu tarihinde, en büyük zaferlerden biri olan ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Ebedi Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde gerçekleştirilen 30 Ağustos Başkomutan Meydan Muharebesi’nin94’üncü yıldönümünü bugün; bir kez daha gurur ve heyecanla kutlamanın mutluluğu içerisindeyiz.
 
“ORDU – MİLLET DAYANIŞMASI”
 
30 Ağustos 1922’den önceki genel duruma bakıldığında; Yunan kuvvetleri Sakarya Meydan Muharebesi’nden sonra Eskişehir – Afyon batısında bulunan hatta çekilmiş, yaklaşık bir yıl boyunca tuttuğu mevzileri tahkim etmiş ve Sakarya’da uğradığı büyük yenilgiye rağmen hala Türk toprakları üzerindeki isteklerinden vazgeçmemişti. Yunan ordusunu yurdumuzdan tamamen atmak için kesin sonuçlu bir ‘İmha Muharebesi’nin yapılması gerekiyordu. Artık Türk Milleti’nin önünde tek bir yol vardı: Ordu – Millet dayanışması içinde topyekun taarruz etmek.
 
“3 SAATTE AŞILDI”
 
Gizlilik ve titizlikle hazırlanan Büyük Taarruz planı, 26 Ağustos 1922 sabahı uygulamaya konulmuştur. Başarılı topçu ateşini, piyadenin taarruzu takip etmiş ve daha ilk saatlerden itibaren İngilizlerin üç ayda aşılamaz dedikleri istihkamlar, üç saatte aşılmış ve Yunan mevzilerine girilmiştir.
 
ÇEKİLMEK ZORUNDA KALDILAR
 
26 – 27 Ağustos günleri Yunan cepheleri yarılmış, Yunan ordusu mevzilerini bırakarak kaçmaya mecbur edilmiştir. 29 Ağustos sabahına kadar gelişen taarruz sonucunda kuşatılan Yunan kuvvetleri Dumlupınar kuzeyinde Aslıhanlar bölgesine çekilmek zorunda kalmıştır.
 
BAŞKOMUTAN MUHAREBESİ
 
30 Ağustos sabahı cephede sıkıştırılan Yunan ordusu ile Türk Ordusu arasında büyük bir meydan muharebesi başlamıştır. Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa, bu muharebeyi doğrudan doğruya kendisi yönettiği için adına ‘Başkomutan Muharebesi’ denilmiştir.
 
“ORDULAR! İLK HEDEFİNİZ AKDENİZ, İLERİ!”
 
31 Ağustos günü Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, kaçan Yunan kuvvetlerinin hızla takip edilmesini istemiş, İzmir ve civarındaki kuvvetleri ile birleşmemesi için üç koldan Adalar Denizi’ne (Akdeniz) doğru ilerlemesine yönelik şu tarihi emri vermiştir: ‘Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz, ileri!’
 
SINIR DIŞINA ÇIKARILDILAR
 
31 Ağustos’ta başlayan amansız takip sonucunda ordumuz 2 Eylül’de Uşak’a, 9 Eylül’de İzmir’e girmiştir. 18 Eylül 1922 tarihine kadar yapılan takip harekatı ile Batı Anadolu’daki bütün Yunan askerleri sınırlarımız dışına çıkarılmıştır.
 
“MUTLULUK VE BAHTİYARLIĞIM SONSUZDUR”
 
 
Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Büyük Taarruz Harekatı’nın ardından kazanılan büyük zaferin önemini şu cümlelerle ifade etmektedir: ‘Her safhasıyla düşünülmüş, hazırlanmış, idare edilmiş ve zaferle sonuçlandırılmış olan bu harekat Türk Ordusu’nun, Türk Subay ve Komuta Heyeti’nin yüksek kudret ve kahramanlığını tarihe bir kere daha geçiren muazzam bir eserdir. Bu eser, Türk Milleti’nin hürriyet ve istiklal düşüncesinin ölümsüz bir abidesidir. Bu eseri yaratan bir milletin evladı, bir ordunun Başkomutanı olduğumdan, mutluluk ve bahtiyarlığım sonsuzdur.’
 
SARSILMAZ AZİM VE İRADE
 
Türk Ulusunun kahramanlıklarla dolu tarihine önemli bir aşama olan bu zafer, bağımsızlığı yok edilmek istenen ulusumuzun, kadın – erkek, genç – yaşlı tüm fertleriyle birlikte, sarsılmaz azim ve iradesiyle verdiği yaşam mücadelesinin en büyük göstergesidir.
 
94 YIL ÖNCE OLDUĞU GİBİ
 
Gücünü ulusumuzun sonsuz sevgi ve desteğinden alan Türk Silahlı Kuvvetleri, 94 yıl önce olduğu gibi bugün de ulusunun emrinde, laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin bekasına, bölünmez bütünlüğüne, ulus devlet yapısına ve Yüce Türk Ulusuna yönelmiş her türlü iç ve dış tehdidi ortadan kaldırma azim ve kararlılığı içerisindedir.
 
“VATANIMIZ ÜZERİNDEKİ EMELLER DEĞİŞMEMİŞTİR”
 
Tarih değişmiş, fakat vatanımızın üzerindeki emeller değişmemiştir. Ülkemizin gelişmesini ve bu asil milletin refahını bir türlü içerisine sindiremeyen dahili ve harici bazı mihraklar dün olduğu gibi bugün de haince planlarını gerçekleştirmek istemektedirler. Bizlere düşen görev dün olduğu gibi bugün de devletimize gönülden bağlı kalarak, eşsiz Mehmetçik ruhuna sahip çıkmak, birlik ve beraberliğimizin mayası olan bu ruhu canlı tutmaktır.
 
ÜSTÜN BİR GÖREV ANLAYIŞI
 
Türk Sancağının şanını canından aziz bilerek vatan, Cumhuriyet ve vazife uğrunda hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağına, gerektiğinde canını seve seve feda edeceğine ant içerek göreve başlayan Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları; vatan ve millet sevgisiyle çarpan kalpleriyle kendilerine verilen görevleri üstün bir görev anlayışıyla yapmaya devam edecektir.
 
“EBEDİ BAŞKOMUTANIMIZ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK”
 
Bu duygu ve düşüncelerle; büyük bir coşkuyla kutladığımız bu eşsiz zaferin mimarı Ebedi Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk’ün, kahraman silah arkadaşlarının ve Aziz Şehitlerimizin hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz.
 
“YÜCE TÜRK MİLLETİ’NE ŞÜKRANLARIMIZI SUNARIZ”
 
Bu zaferin elde edilmesinde olduğu kadar, bu zaferin kazanımlarının korunması için verilen mücadelelerde hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan, Bayrağımızın vatanımızın her köşesinde gururla dalgalanması için canlarını feda eden Aziz Şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anar, bu uğurda bizleri onurlandıran Kahraman Gazilerimize ve Yüce Türk Milleti’ne şükranlarımızı sunarız.”
ASKERİ GEÇİT TÖRENİ YAPILDI
 
Muharebe Binbaşı Ahmet Keskin’in coşkulu konuşmalarının ardından askeri geçit töreni yapıldı ve 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlama etkinlikleri sona erdi.
 
Haber: Uğur Kılıç
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.