İhaleye fesatta ilk duruşma görüldü

‘İhaleye Fesat’ davasında ilk duruşma gerçekleşti. Duruşmaya 19 sanık ve 5 avukat katılırken; MHP Çerkezköy Eski İlçe Başkanı Mustafa Ordu da Müşteki sıfatıyla salondaki yerini aldı. Tüm sanıklar suçlamaları reddedip beraat isterken; Mustafa Ordu, “Yapılan ihaleler kanuna aykırıdır. Takdir mahkememizindir.” dedi

İhaleye fesatta ilk duruşma görüldü
16 Ocak 2016 Cumartesi 10:34

19 SANIK VE 5AVUKAT KATILDI

Çerkezköy Adliyesi Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada başta Çerkezköy Eski Belediye Başkanı Ali Ertem olmak üzere dönemin Belediye Başkan Yardımcısı Habip Bilgin, Belediye Meclis Üyeleri Abdulgani Yüce, Arif Seçgin, Asuman Azak, Aynur Düzgünel, Bayram Keleş, Yaşar Keleşoğlu, Fikret Akın, Kenan Demir, Ziya Yılmaz, Selda Yeşil, Çerkezköy Belediyesi Mali İşler Müdürü Mustafa Gümüş, Sağlık İşleri Müdürü Ali Çolak, Yazı İşleri Müdürü Esengül Güven, Belediye Veteriner Hekimi Şevket Halimoğlu, Çerkezköy Belediyespor Yönetim Kurulu Üyeleri M. Salih Yılmaz, Akın Yılmaz, Hüseyin Tokuç’un ifadelerine başvuruldu.

“AMACIM SPOR KULÜPLERİNE YARDIM ETMEKTİ”

Çerkezköy Eski Belediye Başkanı Ali Ertem verdiği ifadede suçlamaları reddederek, “2004’te Belediye Başkanı olduktan sonra zaten var olan Belediyespor Kulübü’nün başkanlığına seçildim. Bu görevimi 2009 yılında kulüp profesyonel lige (3. Lige) çıkınca belediye başkanının profesyonel kulüp başkanı olamayacağına ilişkin kanun kapsamında bıraktım. İddianamede belirtilen 18 ihale ile ilgili ‘Encümen kararı yoktur’ ifadesi kesinlikle yanlıştır. 18 ihalenin her biri için ayrı ayrı encümen kararı alınmıştır. İhaleleri yapmaktaki tek amacım spor kulüplerine gelir sağlamaktır.” açıklamalarında bulundu.

“MECBUR OLMADIĞIMIZ HALDE İHALE YAPTIK”

İhalenin bedelinin 15 bin TL’nin altında olduğunu ve Belediye Kanununa göre doğrudan temin, pazarlama usulüyle de bahsi geçen işletmeleri kiraya verebileceğini fakat şeffaflık adına ihale oluşturduklarını dile getiren Ertem, “Yasaya göre yapılan ihalelerde, fesat karıştırılmaya ilişkin hiçbir aykırılık bulunmamaktadır. 2004-2009 yılları arasında belediyemizde rutin denetimler yapıldı. Hiçbir şekilde hiçbir ihalede kamuyu zarara uğratma gibi bir unsura rastlanılmadı. Bahse konu ihalelerle ilgili soruşturma izni istendi. Bakanlık soruşturma izni vermedi. Sonrasında savcılık devreye sokuldu. Bu kez de Danıştay reddetti. Sonunda İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu tarafından düzenlenen raporda ihaleye fesat söz konusu değildir denildi. Türkiye’de yüzlerce Belediyespor kulübü var. Hepsi de belediyeler tarafından destekleniyor. Bizim o dönem spor kulüplerine maddi yardım yapma imkanımız yoktu. Sadece 150 genç Belediyespor’da vardı. Bunun dışında da yüzlerce gencin spor yaptığı dönemde spor kulüplerimizin giderlerini karşılama amacıyla kendilerine bir gelir kaynağı sağlamak istedik. Mecbur olmadığımız halde ihale yaptık. İhalesiz de verebilirdik. Dolayısıyla hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum.” ifadelerini kullandı.

BERAAT TALEP EDİLDİ

Duruşmaya katılan sanıklar suçlamaları kabul etmeyip beraat isterken, yapılan ihalelerin kanunlara uygun olduğunu ve tüm ihalelerin ayrı ayrı alınan encümen kararlarıyla yapıldığını dile getirdi. Belediyespor Kulübü olarak ihaleye katılanlar da ihaleye herhangi bir fesat karıştırılmadığını ifade ettiler.

“TAKDİR MAHKEMEMİZİNDİR”

Sanıkların ifadeleri alındıktan sonra müşteki sıfatıyla duruşmaya katılan Mustafa Ordu konuştu. Ordu, “Biz önce adalete güveniyoruz. Belediyespor Kulübü Belediye’nin bir derneğidir. Yasaya göre belediye kendi bünyesindeki derneklere ihale veremez. Herkes yasalara uymak zorundadır. Takdir mahkememizindir.” ifadelerini kullandı.

“KAMU DAVALARINDA MÜŞTEKİ OLMAZ”

Mustafa Ordu’nun konuşmaları esnasında araya giren Hakim Fatih Özyurt, Mustafa Ordu’nun müşteki olmadığını, kamu davalarında müşteki olmayacağını, Ordu’nun ‘ihbarcı’ olarak duruşmaya katıldığını belirtti.

İKİNCİ CELSE 25 MART’TA

Duruşmaya katılan tüm sanık, avukat ve ardından da Mustafa Ordu’nun dinlenmesiyle sonlandırılan mahkemenin ikinci celsesi; bu duruşmaya katılmayan sanıkların ve davada tanık sıfatıyla bulunanların dinleneceği 25 Mart Cuma günü saat 14.00 olarak belirlendi.

Haber: Uğur Kılıç 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.